MY KTEO

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζάνες στο φούρνο με κιμά

Υλικά Συνταγής:
Για τις μελιτζάνες
6 μελιτζάνες φλάσκες
1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι

λίγο ελαιόλαδο
λίγο φρ'εσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για τις στρώσεις
4 κ.σ ελαιόλαδο
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο
6 ντομάτες ώριμες κατακόκκινες
250 γραµ. ανθότυρο θρυµµατισµένο
250 γραµ. φέτα θρυµµατισµένη
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκοµµένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκοµµένο
250 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά μεγάλα
1/2 φλ. φρέσκο γάλα
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρι
2 κ.σ. φρυγανιά τριµµένη ή ψίχουλα ψωμιού
2 κ.σ παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση:
Για τις μελιτζάνες στο φούρνο με κιμά, μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλα λαχανικά έχουμε, καθώς και ό,τι τυριά έχουμε περίσσευμα στο ψυγείο μας.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Τις αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες . Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βαλσαμικό.

Τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι. Τις  ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 10΄, περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, να αλλάξει χρώμα για 5-6 λεπτά

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθούν για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και αλατοπίπερο. Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε.

Στήνουμε το ογκρατέν με τις μελιτζάνες φούρνου
Σε λαδωμένο ταψί 35 εκ. βάζουμε µία στρώση μελιτζάνες. Ανακατεύουμε τα δύο τυριά (ανθότυρο και φέτα) και πασπαλίζουμε µε λίγο τυρί τις στρωμένες μελιτζάνες.

Κάνουμε μια στρώση με φέτες ντομάτα και πασπαλίζουμε λίγο κιμά. Προσθέτουμε το μισό μείγμα αυγών. Κάνουμε δεύτερη στρώση με μελιτζάνα και πασπαλίζουμε µε τα τυριά.

Κάνουμε στρώση με ντομάτα, στρώση με κιμά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Καλύπτουμε µε μία στρώση μελιτζάνα και ροδέλες ντομάτα. Αλατοπιπερώνουµε. Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε το ογκρατέν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 45΄, να σταθεροποιηθεί. (Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα, για 5-10 λεπτά λιγότερο.)

Κόβουμε το ογκρατέν, αφού κρυώσει. Όσο είναι ζεστό δεν κόβεται. Εάν το βάλετε κατευθείαν στο φούρνο, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο. Εάν αρχίσει να ροδίζει γρήγορα, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.

www.argiro.gr