MY KTEO

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Μισθώσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών: Χαμένοι-κερδισμένοι

Μεγάλες είναι οι μεταβολές που σημειώνονται στις τιμές μίσθωσης πολυτελών εξοχικών κατοικιών φέτος στα δημοφιλέστερα νησιά και οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν το 30%, ενώ διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με τον μήνα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μεταβολές είναι θετικές, ωστόσο ως συνολικά φαίνεται να επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις, ίσως και οριακής μείωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Δικτύου, Θέμης Μπάκας, η εικόνα αυτή αποδίδεται στις εκτιμήσεις για μειωμένη, σε σχέση με την περσινή, τουριστική κίνηση φέτος και στο γεγονός ότι υφίσταται ικανοποιητική προσφορά εξοχικών κατοικιών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και με σήμα το ΕΟΤ, καθώς δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες που τα τελευταία χρόνια μισθώνουν την εξοχική τους κατοικία με στόχο να εξοικονομήσουν έσοδα για τη συντήρηση, πληρωμή φόρων, καθώς και δανείων που βαρύνουν το ακίνητο. Τα τελευταία χρόνια οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας στόχευσαν στην τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων που αγόρασαν, μειώνοντας το κόστος ανά διανυκτέρευση.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates, η πληρότητα στα Χανιά (η αναφορά γίνεται για βίλα δύο δωματίων) φθάνει και το 99%, με τις τιμές σταθερές σε σχέση με πέρυσι, με εξαίρεση τον Μάιο κατά τον οποίο καταγράφεται αύξηση 10%.

Στη Θάσο οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες έως και 12% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες οι τιμές είναι στο ίδιο με πέρυσι επίπεδο. Η Τήνος και η Νάξος παρουσιάζουν μειώσεις για τον μήνα Αύγουστο και Ιούλιο της τάξεως του 30% και 10%-15% αντίστοιχα, αλλά αυξήσεις στις τιμές για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μειωμένες οι τιμές στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά ακόμη και 20%. Η πληρότητα και στα 2 νησιά αγγίζει το 94% τον Αύγουστο.

Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες το 2019 μπορούν να χαρακτηριστούν πιο προσιτές σε σχέση με το 2018, γιατί σε βίλες που κάποτε για να φιλοξενηθούν 2 επιπλέον ενήλικες υπήρχε επιπλέον χρέωση ακόμη και 10% - 15%. Φέτος οι ιδιοκτήτες σε πολλές περιπτώσεις, στην τιμή των 2 ενηλίκων και 2 παιδιών δεν χρεώνουν τα επιπλέον 2 ενήλικα άτομα.
 
Super τιμές   
Στη Μύκονο, περιοχή που διατηρεί μοναδικά χαρακτηριστικά, οι τιμές στο Super Paradise για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου κατέγραψαν αύξηση 25% σε σχέση με το 2018, με την πληρότητα για τον 1ο μήνα του καλοκαιριού να αγγίζει το 84% και για τον Ιούνιο το 88%. Για τον Αύγουστο έως και σήμερα αγγίζει το 76% (οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τον Αύγουστο οι τιμές αυξάνονται ακόμη και 50%-60%, γι’ αυτό αναμένουν προσφορές διαθέσιμων κατοικιών), ενώ ικανοποιητικές είναι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι τιμές στην Ψαρού και στο Καλό Λιβάδι παραμένουν στα περσινά επίπεδα, με το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο σε βίλα με ιδιωτική πισίνα να είναι 8.932 ευρώ και 7.772 ευρώ αντίστοιχα. Αυξήσεις καταγράφηκαν στην παραλία Ελία και στον Ορνό, με το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο σε βίλα με ιδιωτική πισίνα στα 7.039 ευρώ και 3.897 ευρώ αντίστοιχα.

Στη Σαντορίνη οι τιμές για διανυκτέρευση στα Θηρά έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2018 ακόμη και 30%, σε αντίθεση με το Ημεροβίγλι που παρουσιάζει σταθερότητα αλλά και αύξηση 20% για τον Αύγουστο. Μείωση ακόμη και 35%-40% καταγράφουν οι τιμές τον Ιούλιο στο Ακρωτήρι και την Οία. Διαπιστώνεται τάση επέκτασης της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα τουλάχιστον με την έως τώρα πληρότητα.


naftemporiki.gr