MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Συνέντευξη Κατερίνας Καλαμιώτη Κυριάκου στο Eviatop: Εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών της 2ης Ιουνίου να δικαιώσει τις ελπίδες και τα θέλω όλων των Χαλκιδέων


Μία γυναίκα με αυτοδιοικητική εμπειρία και μεγάλη προσφορά η Κατερίνα Καλαμιώτη Κυριάκη. Πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου πρώην Δήμου Αυλίδας, πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ και νυν πρόεδρος πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, έχει πολλά ακόμα να δώσει και γι΄αυτό είναι
και πάλι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων με το συνδυασμό του Χρήστου Παγώνη.

ΕΡ.: Σε μία εκλογική μάχη, δηλώνεται παρούσα και είστε και πάλι υποψήφια με τον συνδυασμό του Χρήστου Παγώνη. Παραμένετε «πιστή» και δεν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που αλλάζουν στρατόπεδα.
              
ΑΠ.: Πορευόμαστε αταλάντευτα έως σήμερα γιατί στο πρόσωπο του Δημάρχου κ Παγώνη Χρήστου,  διακρίνω την ευθύνη, τον σεβασμό για τον πολίτη, την βέλτιστη αξιοποίηση των δημοτικών- κρατικών πόρων, με την  πλήρη διαφάνεια του και μόνο καλά στοιχεία έχω να του προσάψω κατά την άσκηση των καθηκόντων του.






ΕΡ.: Έχετε περάσει από θέσεις ευθύνης. Πρόεδρος ΔΟΠΠΑΧ, πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δήμου Χαλκιδέων και πιστεύεται ότι έχετε προσφέρει το μέγιστο;

ΑΠ.: Ναι με μεγάλη ευθύνη, έχω χειριστεί θέματα των Επιτροπών αυτών, που έχουν αν κάνουν με παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Είμαι άνθρωπος που βάζει όλο το «μεράκι» σε ό,τι και αν κάνω, θέλοντας πάντα να αποδίδω στο μέγιστο και φυσικά να προσφέρω στους συμπολίτες μου. Ως πρόεδρος της ΔΟΠΠΑΧ, ανέλαβα το 2014, με εντολή του Δημάρχου κου Παγώνη Χρήστου. Λειτουργήσαμε δεκατέσσερα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) εκ των οποίων τα εννέα ήταν ανενεργά. Πραγματοποιήσαμε ανακαινίσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ίδρυση και η στέγαση του παιδικού σταθμού της Δροσιάς. Στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέλαβα το Μάρτιο του 2017 . Πρωταρχικός μας στόχος, ήταν η χρηστή οικονομική διαχείριση και φυσικά οι ανακαινίσεις-συντηρήσεις των σχολείων. Αξιοσημείωτο είναι, πως με στρατηγική καταφέραμε η πληρωμή των σχολικών καθαριστριών να πραγματοποιείται χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης, καταφέραμε και νομιμοποιήσαμε, παρότι ήταν χρονοβόρο λόγω των νόμιμών διαδικασιών το κυλικείο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσουμε  πως έχουμε προβεί σε ενέργειες για την ίδρυση ( κτιριακή και οικονομική) και λειτουργία κυλικείου στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος Αυλίδος.   

ΕΡ.: Τι έχετε κερδίσει και τι έχετε χάσει από την μέχρι τώρα ενασχόληση σας με τα κοινά;

ΑΠ.: Η ενασχόληση με τα κοινά σε γεμίζει με ποικίλα συναισθήματα. Προσωπικά, ανήκω σ εκείνους τους ανθρώπους που ηθικά ικανοποιούνται προσφέροντας στους συνανθρώπους τους, προάγοντας έτσι την κοινωνική αλληλεγγύη. Την ανθρωπιά. Θέλω πάντα να διεκπεραιώνω τα αιτήματα των πολιτών και φυσικά να είμαι δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα, δίνοντας λύσεις. Οπότε, δεν θα τολμούσα να πω πως η ενασχόληση με τα κοινά έχει συνδράμει στο να χάσω κατι…ίσα ίσα γεμίζω όταν υλοποιώ, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια και σεβασμό.

ΕΡ.: Είναι ικανοποιημένη από το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής που ασκείται στο Δήμο Χαλκιδέων;

ΑΠ.: Όπως είναι γνωστό οι αρμοδιότητες των δήμων στην κοινωνική πολιτική εκτελούνται μέσω ποικίλων οργανωτικών και νομικών σχημάτων. Στην περίπτωση του Δήμου Χαλκιδέων ασκείται κοινωνική πολιτική για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, όπου έμμεσα εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και προωθούν φυσικά, το κοινό συμφέρον των πολιτών.

ΕΡ.: Ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 2ης Ιουνίου;

ΑΠ.: Αφουγκραζόμενοι πρώτα, όλα τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι της πόλης της Χαλκίδας και των ευρύτερων περιοχών δημιουργήσαμε ένα πλάνο δράσεων. Εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις για να τονώσουμε την τοπική οικονομία, δρομολογώντας έργα όπως αναπλάσεις (κτιρίων ,σχολείων), αποχετευτικά υδραυλικά, περιβαλλοντικά. Ζούμε σε ένα φυσικό παράδεισο όπου μπορούμε με τα έργα μας να προωθήσουμε το εμπόριο, το οποίο, συνδράμει στην ανάπτυξη βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας και κατ επέκταση στην αξιοπρεπή τους διαβίωση, όπου οικονομική κρίση την κατέρρευσε.

ΕΡ.: Δεν είναι και λίγοι αυτοί που χαρακτήρισαν το δημοτικό συμβούλιο ως «τοξικό», λόγω φυσικά της σύνθεσης του. Πιστεύεται ότι θα έπρεπε να είναι διαφορετικά τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από επικεφαλής των συνδυασμών;

ΑΠ.: Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας είναι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία, γνώσεις , εμπειρία, με διάθεση προσφοράς και ευθύνης. Είναι απαλλαγμένοι από κομματικές ταμπέλες, στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής αρχής, όπου ο διάλογος και η στρατηγική τελεσφορούν στην πραγμάτωση έργων. Θεωρώ, λοιπόν, πως ο συνδυασμός μας κατέχει την καλύτερη επιλογή υποψήφιων που ιστορικά υπάρχει στην πόλη μας.

ΕΡ.: Είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο για τις γυναίκες να διεκδικήσουν την είσοδο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο;

ΑΠ.: Όπως γνωρίζεται, η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές τοποθετείται από τον 20ο αιώνα. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί την βασική αρχή της δημοκρατίας και θεμελιώδη ανθρώπινη αξία. Έχουμε τις ίδιες ικανότητες και αδυναμίες και μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, όπου διακρίσεις και  διαχωρισμοί μεταξύ φύλων δεν έχουν καμία απολύτως θέση. Στηριζόμενη σ αυτό, οι δυσκολίες και οι ευκολίες στη ερώτηση που θέτεται περί διεκδικήσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κοινές για όλους τους υποψηφίους.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και τους φίλους μου που στηρίζουν την κάθε επιλογή μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου, όπου πρόκειται να με τιμήσουν με την ψήφο τους, και φυσικά δεσμεύομαι να δικαιώσω, την προτίμηση τους. Εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών της 2ης Ιουνίου να δικαιώσει τις ελπίδες και τα θέλω όλων των Χαλκιδέων όχι μονάχα για το καλό του τόπου μας αλλά, πρωτίστως για το καλό των παιδιών μας. Ευχαριστώ από καρδιάς.