MY KTEO

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Συνέντευξη Χρήστου Παγώνη στο Eviatop: "Δεν θα συνεργαστώ ούτε θα μπω σε οποιοδήποτε αλισβερίσι ή παζάρι, πάνω ή κάτω από το τραπέζι με τον κ. Καθαροσπόρη"


Ετοιμάζεται για ακόμα μία εκλογική μάχη ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης. Την Κυριακή 2 Ιουνίου θα αναμετρηθεί με την Έλενα Βάκα στις κάλπες. Σήμερα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, μιλάει στο Eviatop για όλα. Για τα έργα που έχουν γίνει, για τους νέους στόχους, για τις συνεργασίες…  

ΕΡ.: Είστε ένας από τους δύο μονομάχους της Β’ Κυριακής για το Δήμο Χαλκιδέων. Πιο εύκολη, ή πιο δύσκολη η μάχη της 2ας Ιουνίου από αυτή της Α’ Κυριακής;

ΑΠ.: Καμία εκλογική μάχη δεν είναι εύκολη. Ξεκινάμε από το μηδέν και οφείλουμε να θέσουμε στους συμπολίτες μας τα πραγματικά διλήμματα, το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών. Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Οι συμπολίτες μας είναι οι τελικοί κριτές και οι ενημερωμένοι πολίτες είναι πάντα καλύτεροι κριτές.

ΕΡ.: Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα;

ΑΠ.: Η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των συμπολιτών μας. Στις εκλογές κρίνεται όχι μόνο το πως θα γίνει καλύτερη η χειρότερη η ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά και πως θα σχεδιάσουμε την πόλη που θέλουμε για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Στη θητεία μας δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη, του σχεδιασμού δηλαδή έργων και δράσεων που περιορίζονταν στα χρονικά όρια της θητείας μας. Σήμερα, έχουμε εξασφαλίσει πόρους 80 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που αλλάζουν κυριολεκτικά το Δήμο μας για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια. Όπως προείπα, ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο καλύτερος κριτής.

ΕΡ.: Θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες των πολιτών την πενταετία που πέρασε;

ΑΠ.: Θα ήταν εγωιστικό να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Να σας θυμίσω ότι τα πρώτα 2,5 χρόνια της θητείας μας βρισκόμασταν σε καθεστώς εθνικής χρεοκοπίας. Έπρεπε πρωτίστως να κρατήσουμε το Δήμο μας όρθιο, να υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και να σχεδιάσουμε μια νέα στρατηγική τοπικής ανάπτυξης.

Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι ότι τίμησα στο ακέραιο την εντολή των συμπολιτών μου. Δούλεψα ακούραστα και με επιμονή, κυνήγησα μέχρι τελευταία στιγμή κάθε δυνατή χρηματοδότηση για το Δήμο μας, παρακάλεσα, τσακώθηκα, λοιδορήθηκα, έγινα δυσάρεστος στα υπουργεία, στην περιφέρεια και σε άλλους κρατικούς φορείς για να ξεκολλήσω την γραφειοκρατία, να φέρω χρήματα και έργα στο Δήμο μας. Το παράδειγμα της Δημοτικής Αγοράς είναι χαρακτηριστικό του αγώνα που έδωσα αλλά δεν είναι το μόνο.  Σας θυμίζω ότι στο θέμα της ίδρυσης της «Τεχνόπολης του Ευρίπου» και των πανεπιστημιακών σχολών στο Δήμο μας ήμουν απελπιστικά μόνος με όλους τους φορείς απέναντι μου, απέναντι στο δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου Χαλκιδέων. Και σε αυτό τα καταφέραμε.

Σαν άνθρωπος δεν ικανοποιούμαι εύκολα και δεν τα παρατάω ποτέ, ακόμα και όταν βρίσκω πόρτες κλειστές. Και πιστέψτε με, τα προηγούμενα χρόνια βρήκα πολλές κλειστές πόρτες, ανεξαρτήτως κυβέρνησης και πολιτικής κατάστασης.

ΕΡ.: Αν σας ζητούσα να μου πείτε ένα πράγμα για το οποίο είστε υπερήφανος ως δήμαρχος για την πενταετία που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, ποιο θα ήταν αυτό;

ΑΠ.: Αναμφισβήτητα είμαι υπερήφανος για την οριστική λύση της μεγάλης ανοιχτής πληγής της Δημοτικής Αγοράς. Εξίσου όμως μπορώ να αναφέρω την συνεργασία μας με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την δημιουργία της «Τεχνόπολης του Ευρίπου», την εξωστρεφή στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθήσαμε και τα 80 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε για τα μικρά και μεγάλα έργα που θα κάνουν συνολικά το Δήμο μας έναν πρότυπο Δήμο να ζεις.

ΕΡ.: Τι στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, για το τέλος της τετραετίας;

ΑΠ.: Ο πρώτος στόχος είναι να υλοποιήσουμε κατά γράμμα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα για τα οποία εξασφαλίσαμε τις χρηματοδοτήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την Δημοτική Αγορά που θα ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο, την αναπαλαίωση της αποθήκης του ΟΣΕ και του περιβάλλοντα χώρου, την ανάπλαση του Κυζίκειου άλσους και του παραλιακού μετώπου Ν. Αρτάκης, την κατασκευή του Μουσικού Σχολείου, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας -Αρτάκης, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κλειστών γυμναστηρίων, την ανάπλαση της παραλίας Αυλίδας, την αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες LED  και δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα έργα που στη δική μας θητεία με πολύ κόπο εξασφαλίσαμε για το Δήμο μας.

Εξίσου σημαντικό όμως με την υλοποίηση αυτών των έργων είναι η δημιουργία της «Τεχνόπολης του Ευρίπου» η συνέχιση και ενδυνάμωση της εξωστρεφούς στρατηγικής που ξεκινήσαμε και έχει φέρει απτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, τη ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Το 2023 ο Δήμος Χαλκιδέων θα είναι ένας πραγματικά πρότυπος Δήμος. Το σημαντικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά με το σχέδιο και την τροχιά που έχουμε ξεκινήσει ή θα ρισκάρουμε την οπισθοδρόμηση και αναθεώρηση όλων αυτών.

ΕΡ.: «Έντιμος, ηθικός, εργατικός, αλλά απόμακρος». Αυτή είναι η άποψη πολλών δημοτών για τον Χρήστο Παγώνη. Πόσο η εικόνα αυτή, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

ΑΠ.: Αισθάνομαι άβολα να μιλώ για τον εαυτό μου. Με τιμούν τα λόγια των συμπολιτών μου, ειδικά αυτά που σκιαγραφούν τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκα αυτά τα χρόνια για το Δήμο μας. Έχω ξαναπεί αρκετές φορές ότι όποιος χειρίζεται τα δημόσια πράγματα, από οποιαδήποτε θέση, πρέπει να είναι χρήσιμος και όχι πάντα ευχάριστος. Τα χαμόγελα και η καλή έξωθεν εικόνα δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των δημοσίων προσώπων, τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ.

ΕΡ.: Αυτός που κάνει τα περισσότερα, κάνει τα περισσότερα λάθη. Έχετε αναγνωρίσει τα δικά σας;

ΑΠ.: Φυσικά και έχω κάνει λάθη, τα έχω αναγνωρίσει και δημόσια και έχω ζητήσει και την κατανόηση των συνεργατών και των συμπολιτών μου. Αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Σημασία έχει να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να βελτιώνεσαι καθημερινά.

ΕΡ.: Πολύς λόγος γίνεται για «συμφωνίες» και «στηρίξεις» από τους συνδυασμούς που δεν μπήκαν στο Β’ γύρο. Θεωρείτε ότι το εκλογικό σώμα, μπορεί να ελεγχθεί και αν ναι, σε τι βαθμό;

ΑΠ.: Πρώτος βγήκα δημόσια και δήλωσα ότι δεν θα συνεργαστώ ούτε βεβαίως θα μπω σε οποιοδήποτε αλισβερίσι ή παζάρι, πάνω ή κάτω από το τραπέζι με τον κ. Καθαροσπόρη… Είναι πέρα και έξω από την κώδικα αξιών μου.

Δήλωσα δημόσια και το πιστεύω ότι οποιεσδήποτε συγκλίσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν σε προγραμματικό επίπεδο, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, διάφανα και πεντακάθαρα. Εμείς παρουσιάσαμε εδώ και μήνες το συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα μας για την επόμενη θητεία. Το ίδιο περιμέναμε να πράξουν και οι άλλοι συνδυασμοί, συμπεριλαμβανομένου και του συνδυασμού της κας Βάκα. Δυστυχώς, έχοντας αναλύσει γραμμή-γραμμή το πρόγραμμα της κας Βάκα δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Πάνω σε γενικότητες δεν μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους. Καλώ έστω και αυτή την ύστατη στιγμή την κα Βάκα, τον κ. Καλαθέρη, τον κ. Τζαβάρα και τους υπόλοιπους συνδυασμούς, να συμφωνήσουμε πάνω στους βασικούς άξονες της στρατηγικής, των έργων και των τομών που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Χαλκιδέων τα επόμενα χρόνια ώστε για το κοινό καλό να εργαστούμε όλοι συντεταγμένα την επόμενη μέρα του Δήμου μας.

Το απέδειξα με την στάση μου κατά τη θητεία μου ότι διεκδίκησα συναινέσεις και συγκλίσεις. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσω ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Αναφορικά με το πόσο και αν είναι κατευθυνόμενοι οι ψηφοφόροι, θεωρούσα πάντα και συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτή η αντίληψη προσβάλει καταρχάς τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Δεν μπορεί να κανείς να θεωρεί τον συμπολίτη του «πρόβατο» ή κατευθυνόμενη αγέλη άβουλων ατόμων. Είναι προσβλητικό. Με την ίδια λογική θεωρώ ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να υπερτερούν οι κομματικές ταυτότητες και οι κομματικές γραμμές. Εγώ συγκρούστηκα με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν αυτή την πενταετία για ζητήματα που αφορούσαν το καλό του Δήμου μας. Να θυμίσω το θέμα των διοδίων για παράδειγμα…Ο Δήμος είναι πάνω από τα κόμματα και ο Δήμαρχος πρέπει να είναι υπερκομματικός.

ΕΡ.: Σε δύο μέρες οι δημότες θα εκλέξουν δήμαρχο. Ποια είναι η υπόσχεση που μπορείτε να δώσετε;

ΑΠ.: Ότι θα συνεχίσω με την ίδια εντιμότητα, συνέπεια και εργατικότητα και με μεγαλύτερη προσήνεια να υπηρετώ το κοινό συμφέρον και το όραμα μας για ένα πολύ καλύτερο, ομορφότερο, λειτουργικότερο Δήμο Χαλκιδέων που συνεχώς θα ευημερεί. Το 2023 ο Δήμος Χαλκιδέων θα είναι ένας τόπος για τον οποίο θα είμαστε υπερήφανοι όλοι μας.