MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Δημοσκόπηση της PRORATA για λογαριασμό του Eviatop για το Δήμο Χαλκιδέων: Προβάδισμα Έλενας Βάκα – Μάχη για τη δεύτερη θέση(Πίνακες)

Προβάδισμα της υποψήφιας δημάρχου Δήμου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα δείχνει η τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την αθηναϊκή εταιρεία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό του Eviatop το διάστημα από 6 έως και 9 Μαϊου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων σε δείγμα 1000 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου της 1ης Κυριακής προηγείται η Έλενα Βάκα με 27%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Βασίλης Καθαροσπόρης με 20%. Στην τρίτη θέση ο Χρήστος Παγώνης με 19% και η διαφορά των δύο διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους (+-3%).

Υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων σε ότι αφορά στην 1η Κυριακή, το οποίο αγγίζει το 24% και θα είναι και αυτό που θα κρίνει και το αποτέλεσμα του Α΄ γύρου των Δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χαλκιδέων.

Ξεκάθαρη η εικόνα για τη Β’ Κυριακή για τα πιθανά ζευγάρια, αφού το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μικρό.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο σενάριο Βάκα – Παγώνη το 52% των δημοτών θα ψήφιζε την κ. Βάκα, το 28% τον κ. Παγώνη, κανέναν από τους δύο το 8%, ενώ το 9% δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά. Με βάση τα ευρήματα μάλιστα η κ. Βάκα εξασφαλίζει την πλειοψηφία όσων θα ψήφιζαν στο πρώτο γύρο τον κ. Καθαροσπόρη. Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο η κ. Βάκα θα αντιμετώπιζε τον κ. Καθαροσπόρη, η πρώτη προηγείται με 49% έναντι 25%, με το 10% να δηλώνει ότι θα απείχε από την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής και το 13% να μην επιθυμεί να τοποθετηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση η κ. Βάκα θα συσπείρωνε την πλειοψηφία όσων δηλώνουν πως στον πρώτο γύρο θα ψήφιζαν τον κ. Παγώνη, αν φυσικά ο τελευταίος έμενε εκτός δευτέρου γύρου.

Στο δίδυμο Παγώνη – Καθαροσπόρη τη Β’ Κυριακή, οι δημότες του Δήμου Χαλκιδέων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, προτιμούν τον Βασίλη Καθαροσπόρη με βραχεία κεφαλή, στον οποίο και δίνουν το 40% και στον Χρήστο Παγώνη το 34%.

Σε ευθυγράμμιση με τα σχετικά ευρήματα του δείκτη της «εικόνας» (θετικές/αρνητικές γνώμες) μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, η κ. Βάκα δείχνει να λαμβάνει την μερίδα του λέοντος στην πρόθεση ψήφου και από τους σημερινούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (31% αυτών δηλώνουν πως προτίθενται να την ψηφίσουν) αλλά και της ΝΔ (40% αυτών δηλώνουν ότι προτίθενται να την ψηφίσουν). Δεύτερος σε προτιμήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Παγώνης, ενώ δεύτερος σε προτιμήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ο κ. Καθαροσπόρης.