MY KTEO

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Tαμεία: Σε δύο στάδια η ρύθμιση για τους υπό συνταξιοδότηση οφειλέτες

Δύο διαδοχικές δυνατότητες θα έχουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ταμεία οι οφειλέτες εκείνοι, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει μεν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να το ασκήσουν (δηλαδή δεν ''βγαίνουν'' στη σύνταξη), ακριβώς λόγω αυτών των χρεών.

Η πρώτη δυνατότητα αφορά στη ρύθμιση των χρεών τους σε έως 120 δόσεις έως την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη δυνατότητα είναι η ρύθμιση των χρεών τους από την 1η Οκτωβρίου σε έως 60 δόσεις.

Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπεται σε τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων και αφορά πρακτικά, όσους δεν καταφέρουν να ενταχθούν στην πρώτη και ευνοϊκότερη ρύθμιση (σ.σ. των 120 δόσεων) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης.

Σύμφωνα με τη διάδοχη ρύθμιση, για τους ''συνταξιοδοτήσιμους'' οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ στον τ.ΟΑΕΕ, έως 15.000 ευρώ στο τ. ΕΤΑΑ και έως 6000 ευρώ στον τ. ΟΓΑ, δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης τους σε έως 60 (αντί για 40 που ίσχυε μέχρι πρότινος) δόσεις. Οι δόσεις αυτές θα πληρώνονται μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη, την οποία θα λάβουν οι οφειλέτες, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων όμως, έχει τουλάχιστον τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ρύθμιση των 60 δόσεων.

Κατά πρώτον, προφανώς προβλέπει περισσότερες δόσεις (120 έναντι 60).
Κατά δεύτερον, ειδικά για τους ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. έμποροι, βιοτέχνες, κλπ) και το τέως ΕΤΑΑ (σ.σ.: μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), δίδεται η ευκαιρία του επανυπολογισμού των απλήρωτων εισφορών τους, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, για την περίοδο 2002-2016.
Ο επανυπολογισμός αυτός (σε συνδυασμό με το ''κούρεμα'' των προσαυξήσεων και των προστίμων) φέρνει μεσοσταθμική μείωση 65% στο σύνολο της παλιάς οφειλής.

Ωστόσο, για όσους κάνουν αυτήν την επιλογή, θα προκύψει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνους που δεν την κάνουν. Δεν θα λάβουν αναλογικά χαμηλότερη σύνταξη, επίσης, εκείνοι οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 60 δόσεων.
Κατά τρίτον, προβλέπεται "κούρεμα" προσαυξήσεων και προστίμων. Κατά 85% ''κουρεύονται'' για τα χρέη προς τ.ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ και κατά 100% για τα χρέη προς το τ. ΟΓΑ. Αντίθετα, η ρύθμιση των 60 δόσεων, δεν προβλέπει κανένα ''κούρεμα'' προσαυξήσεων.
Κατά τέταρτον, στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορεί να ενταχθεί ένας οφειλέτης πριν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Όταν φτάσει η χρονική στιγμή αυτής της θεμελίωση, μπορεί να αιτηθεί σύνταξη και να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξή του.

Αντίθετα, η ρύθμιση των 60 δόσεων, προβλέπει τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεων αποκλειστικά μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη, καθώς αφορά μόνο εκείνους τους οφειλέτες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Με άλλα λόγια, πρώτα πρέπει ένας οφειλέτης να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έπειτα, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Ωστόσο, η ρύθμιση των 60 δόσεων, έχει και ένα σημαντικό θετικό στοιχείο: Δεν έχει προθεσμία ένταξης. Με άλλα λόγια, λειτουργεί ως ''πάγια'' ρύθμιση, με την έννοια παραμένει μόνιμα "ανοιχτή".


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη