MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Εθνικές εκλογές 2019: Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ για μία έδρα στη νέα Βουλή

Ο κύβος ερρίφθη, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι πλέον μία πραγματικότητα και τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ξεκινήσει την κούρσα ταχύτητας, που θα τα φέρει σε προνομιακή θέση τη Δευτέρα μετά την κάλπη.Το κυνήγι της έδρας

Σύμφωνα με τις στατιστικές σε κάθε εκλογική αναμέτρηση περίπου το 30% του βουλευτικού δυναμικού ενός κόμματος αλλάζει και ανανεώνεται. Συνεπώς σε κάθε νέα Βουλή εισέρχονται νέα πρόσωπα που αντικαθιστούν το «παλαιό» και απαντούν στη διάθεση του κόσμου για αλλαγή και ίσως τιμωρία όσων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πολιτών.
Σε ένα ενδεχόμενο ήττας με ποσοστό κοντά σε αυτό των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα εξής:
  • Υπάρχει περίπτωση το κυβερνών μέχρι σήμερα κόμμα να εκλέξει 70 με 75 βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 145 βουλευτές τον Σεπτέμβριο του 2015 και η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα 75.
  • Αν προσθέσουμε και το 30% των παλαιών βουλευτών που μπορεί να αντικατασταθούν από νέους, τότε μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τους 144 που είχε στην απερχόμενη Βουλή, περισσότεροι από τους μισούς να μην επανεκλεγούν στην επόμενη. Συγκεκριμένα - για να μιλήσουμε με αριθμούς - από τους τωρινούς βουλευτές ενδέχεται να εκλεγούν στη νέα Βουλή περί τους 50.