MY KTEO

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Παράθυρο για συνταξιοδότηση σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως μισθωτοί, που οφείλουν εισφορές λόγω παράλληλης ή διαδοχικής ασφάλισής τους στο παρελθόν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, «απεγκλωβίζονται» μετά τη χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.


Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται πως οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που δεν επιθυμούν να συνυπολογίσουν χρόνο ασφάλισης σε πρώην φορέα στον οποίο οφείλουν εισφορές μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς τον επίμαχο χρόνο, εφόσον φυσικά θεμελιώνουν αυτοτελώς δικαίωμα στον πρώην φορέα στον οποίο συνεχίζουν να ασφαλίζονται ώς την έξοδό τους.

Πρακτικά, οι μισθωτοί που θεμελιώνουν αυτοτελώς δικαίωμα συνταξιοδότησης στο πρώην ΙΚΑ και αποχωρούν από τον ΕΦΚΑ ως μισθωτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη κι αν οφείλουν στον ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ, αρκεί να μη συνυπολογίσουν τον χρόνο του ΟΑΕΕ για την έξοδο στη σύνταξη.

Παράδειγμα: Εστω ότι ασφαλισμένος θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ με χρόνους ασφάλισης 1983-2016 τ. ΙΚΑ, 2017-2018 ΕΦΚΑ ως μισθωτός. Υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης το 2018 και δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισής του στον τ. ΟΑΕΕ (υπαγόταν έως το 2014) για τον οποίο εκκρεμούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Μπορεί να λάβει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ με βάση τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ διότι δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ.

Προσοχή, οι οφειλές των πρώην φορέων μη μισθωτών των οποίων ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό εξακολουθούν να υφίστανται και να αναζητούνται.

Ο ΕΦΚΑ εξάλλου αποσαφήνισε χθες τη διαδικασία συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των ασφαλισμένων με οφειλές. Ειδικότερα, όσοι ενταχθούν έως 30 Σεπτεμβρίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει η ρύθμιση. Οσοι ωστόσο υποβάλουν αίτημα από την 1η Οκτωβρίου και μετά ενώ στο μεταξύ δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων εμπίπτουν στο νέο πάγιο σχήμα ρύθμισης των 60 δόσεων με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50€.

Ειδικότερα:
α) Για τις συντάξεις αναπηρίας ορισμένου χρόνου, το ποσό της μηνιαίας δόσης προκύπτει από τη διαίρεση της οφειλής με τον μέγιστο αριθμό των 60 δόσεων.
β) Εάν μετά από νέα κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής η σύνταξη παραταθεί εκ νέου αλλά με συντάξιμο ποσοστό μικρότερο, το ποσό της μηνιαίας δόσης επανυπολογίζεται και μοιράζεται εκ νέου σε 60 δόσεις.
γ) Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν παραταθεί, το υπόλοιπο της οφειλής (κεφάλαιο και τόκοι) γνωστοποιείται στον συνταξιούχο και αναζητείται.


efsyn.gr