MY KTEO

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Οι παγίδες στις μισθώσεις Airbnb - Τι θα γίνει με τα αδήλωτα

Περισσότερες από 20.000 κατοικίες εντοπίστηκαν, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μην έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο ειδικό
μητρώο των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ιντερνετικών πλατφορμών.
Η ΑΑΔΕ πρόκειται να ζητήσει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τα στοιχεία των ιδιοκτητών των ακινήτων προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων που φθάνουν στα 5.000 ευρώ.
Η δήλωση των εκμισθούμενων ακινήτων μέσω ιντερνετικών πλατφορμών (π.χ. Airbnb, booking, homeaway) σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο είναι υποχρεωτική, ενώ υποχρεωτική είναι και η δήλωση του σχετικού εισοδήματος. Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή:
- με 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
- με 35% για το τμήμα εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
- με 45% για το τμήμα εισοδήματος από 35.001 ευρώ και άνω.

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όσοι πιαστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ.
Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

1. Πότε μια μίσθωση ακινήτου ορίζεται ως βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;
Πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων
Ειδικά, για την περίπτωση της "βραχυχρόνιας μίσθωσης", "ψηφιακές πλατφόρμες" νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του "ακινήτου".
Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις, που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας, δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες (π.χ. πρωινό), οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Εάν κάποιος εκμισθώσει το ακίνητό του με Βραχυχρόνια Μίσθωση, αλλά δεν το κάνει μέσω ψηφιακών πλατφορμών, πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής;
Όχι. Πρακτικά αυτές οι μισθώσεις δηλώνονται με Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

3. Ισχύουν άλλοι περιορισμοί έκτος από τη χρονική διάρκεια μίσθωσης μικρότερη του έτους και της αποκλειστικής παροχής κλινοσκεπασμάτων;
Όχι, εκτός εάν τεθούν μελλοντικά, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού.

4. Υπάγεται σε Φ.Π.Α. το εισόδημα από Βραχυχρόνια Μίσθωση;
Όχι.

5. Πώς μπορεί ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;
Προκειμένου ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:
α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρήσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.). Διευκρινίζεται ότι η καταχώρηση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο "Ακίνητο", όπως αυτό ορίζεται στην ΠΟΛ. 1187/2017.
β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
γ) Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
δ) Να καταχωρεί συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του "Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής", όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η/1/2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (ΠΟΛ. 1170/2018).

6. Πώς ένας Διαχειριστής Ακινήτου, που είναι ο ιδιοκτήτης του, αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.);
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου και, για τις περιπτώσεις τμηματικής μίσθωσης, τα σχετικά τ.μ.

7. Εκτός από Φυσικό Πρόσωπο μπορεί ένα Νομικό Πρόσωπο να είναι Διαχειριστής Ακινήτου;
Ναι, Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να είναι και Νομικό Πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, ενεργώντας για λογαριασμό του ο νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος λογιστής.

8. Όταν Διαχειριστής Ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Διαχειριστή Ακινήτου και ποιες των συνιδιοκτητών του;
Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1187/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΠΟΛ. 1170/2018, για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας διαχειριστής. Δύνανται να ορίζονται περισσότεροι του ενός "Διαχειριστές", με την προϋπόθεση ότι καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα. Στην περίπτωση που ως "Διαχειριστής" ακινήτου έχει οριστεί ένας εκ των συνιδιοκτητών, τότε αυτός πραγματοποιεί την εγγραφή του ακινήτου στο Μητρώο με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να του χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του δικαιώματος του ακινήτου. Ο ίδιος υποχρεούται στην υποβολή των δηλώσεων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καθώς και στην κατάρτιση του πίνακα "Δικαιούχων Εισοδήματος".
Οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται σε έκδοση Α.Μ.Α. ούτε και στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

9. Πώς ένας Διαχειριστής Ακινήτου, που είναι ο επικαρπωτής του, αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.);
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από τον επικαρπωτή του ακινήτου, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου.

10. Μπορεί όποιος έχει εμπράγματο δικαίωμα ψιλής κυριότητας να είναι Διαχειριστής Ακινήτου με την ιδιότητα αυτή και να αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.);

Σε κάθε περίπτωση όχι. Η μόνη περίπτωση να είναι Διαχειριστής Ακινήτου και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.), είναι με την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή.


Capital.gr του Σπύρου Δημητρέλη