MY KTEO

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Η ελληνική ιδέα που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τη θάλασσα

Η Ελληνική Ιδέα που έγινε Παγκόσμια Πατέντα
Η αφορμή για τη σχεδίαση του Seatrac ήταν η συνάντησή τους, το 2009, με τον τότε αντινομάρχη Αχαΐας, Γεράσιμο Φεσσιάν,
ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο από το 1998 και τους εξέφρασε την επιθυμία του να μπορέσει να έχει ξανά πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο Ιγνάτιος Φωτίου έκανε μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει κάποιο μηχάνημα και μόλις είδε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, χρειάστηκε μόνο μία σύντομη συζήτηση με τον Γιώργο Σωτηριάδη και τον Βασίλη Κωστόπουλο για να αποφασίσουν να το φτιάξουν οι ίδιοι.

Το 2012 δημιουργήθηκε η εταιρεία ΤΟΒΕΑ, ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση μηχανολογικών εφαρμογών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία.

Η λειτουργία του Seatrac, που αποτελεί παγκόσμια πατέντα, είναι απλή: ένας μηχανισμός αποτελούμενος από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα. Ο χρήστης, πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριό του, μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του, επιβιβάζεται στην καρέκλα και, πατώντας πάλι ένα κουμπί, επιστρέφει στη στεριά.

Το 2017 τοποθετήθηκαν συνολικά 61 μηχανήματα. Το 2016 χρησιμοποιήθηκε περίπου 8.000 φορές και το 2017 περισσότερες από 13.000 φορές.


Πηγή: www.newsbeast.gr