MY KTEO

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη Βαγγέλη Αποστόλου στο Evia Top: "Με κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχουμε σίγουρα για μία ακόμα φορά τη χρεοκοπία των χαμηλών στρωμάτων του λαού μας"


Ο Βαγγέλης Αποστόλου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1996 και μάλιστα ήταν ο πρώτος που εκλέχθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους κόλπους της αριστεράς στην Εύβοια μετά τη Μεταπολίτευση. Από τότε μέχρι σήμερα στέκεται στο πλευρό των ευβοέων και αγωνίζεται για την
επίλυση των προβλημάτων του νομού. Υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μιλάει σήμερα στο Eviatop για το έργο του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ και για το τι πρέπει να αλλάξει…

ΕΡ.:  Κύριε υπουργέ υπήρξατε από τους μακροβιότερους υπουργούς στην αγροτική ανάπτυξη, θυμίστε μας τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της διαδρομής.

ΑΠ.: Γενικά παράχθηκε ένα σημαντικό έργο. Παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις διόρθωσης των πάντων από την πρώτη κιόλας μέρα, δικαιολογημένες ως ένα βαθμό, παρά την διαφορετικότητα των αιτημάτων των παραγωγικών φορέων, παρά τον ασύμμετρο αντιπολιτευτικό οίστρο, κάναμε σοβαρή δουλειά, που έγινε αντιληπτή και από την αγροτική κοινωνία.
Από την αρχή προσπαθήσαμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τον συμβιβασμό με τους δανειστές, σε προδιαγεγραμμένα πεδία και κυρίως στο φορολογικό και ασφαλιστικό και ταυτόχρονα να επιλύουμε χρόνια και κληροδοτημένα προβλήματα, όπως οι πληρωμές και ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών, οι γενικευμένες αβλεψίες και οι διορθώσεις του ΠΑΑ 2014-20, η αποτροπή και ελαχιστοποίηση καταλογισμών και προστίμων και η θεσμική αναδιάρθρωση κρίσιμων τομέων της αγροτικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί και οι βοσκήσιμες γαίες.

Φορολογικό
Θεσπίστηκαν τρεις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα του αγρότη και προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, που αφορούν στο σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών:
           Έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, όπως στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.
           Οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων από αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα II της ΚΑΠ, είναι πλήρως αφορολόγητες.
           Αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 ευρώ για την Πράσινη ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες.
           Προστασία των ενισχύσεων του Πυλώνα I έως του ποσού των 7.500 ευρώ.
           Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.

Ασφαλιστικό
           Δεν έγινε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ.
           Η εθνική σύνταξη είναι η βάση υπολογισμού μαζί με την ανταποδοτική, και για τους αγρότες.
           Ο αγρότης απολαμβάνει πλέον τις ίδιες παροχές με τους άλλους ασφαλισμένους.
           Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καταβάλλει την κατώτατη εισφορά.
           θεσπίσαμε το εργόσημο στους παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης.
Συνεταιρισμοί
Ψηφίσαμε τον Απρίλιο του 2016 το νόμο 4384 για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, προκειμένου να αναβιώσει και να αναπτυχθεί το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.
           Θεσμοθετήσαμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς και τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις και στον αγροτικό χώρο.
           Εξυγιάναμε το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.
           Θεσμοθετήσαμε τη λειτουργία των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
           Νομοθετήσαμε τον θεσμό της οικοτεχνίας για τα αγροτικά προϊόντα.
           Στηρίζουμε τα συλλογικά σχήματα με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
           Στηρίζουμε τους συνεταιρισμένους αγρότες με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αυτούς.

Βοσκήσιμες γαίες
Η ψήφιση του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση των αδικιών, στον εξορθολογησμό του συστήματος και στην αποφυγή καταλογισμών και προστίμων. Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες προχωράμε στην υλοποίηση των Σχεδίων Βόσκησης.
Πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες
Θεσπίσαμε την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες.

Η Κάρτα του Αγρότη
Η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη έδωσε ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς και τους επέτρεψε να έχουν ρευστότητα σε χρονικές περιόδους που τους είναι απαραίτητη για να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες. Τους έδωσε επίσης τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν καλύτερα και να πάρουν σε χαμηλότερες τιμές τα αγροτικά εφόδια, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.
Το πιστωτικό όριο των χρηματοδοτούμενων μέσω της «Κάρτας του Αγρότη», ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης και σε ποσοστό έως 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων της Πράσινης Ενίσχυσης που κατέχει ο αγρότης το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος.

ΕΡ.:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε στις Ευρωεκλογές, τι έφταιξε και πρέπει να το αλλάξετε άμεσα;

ΑΠ.: Πιστεύω ότι οι πολίτες στις ευρωεκλογές θέλησαν να δείξουν την αγανάκτηση και την δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα και τις συνέπειες μιας δεκαετούς μνημονιακής περιόδου.
Η κυβέρνησή μας από το καλοκαίρι του 2018 απαλλαγμένη από το βραχνά των μνημονίων, αντιλαμβανόμενη όλη αυτή την πίεση άρχισε να ξεδιπλώνει και μία άλλη πολιτική με μέτρα ελάφρυνσης των χαμηλών στρωμάτων. Φυσικά αυτά δεν φτάνουν να επουλώσουν τις πληγές μίας πολύχρονης κρίσης.
Αυτό που πρέπει να αλλάξει σίγουρα είναι να υπηρετήσουμε ως χώρα το νέο αναπτυξιακό μας πρότυπο στηριζόμενοι στα μεσαία στρώματα και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έτσι ώστε να δώσουμε νέες ευκαιρίες για απασχόληση, αξιοποιώντας παράλληλα την έρευνα και την καινοτομία με στόχο τον επαναπατρισμό των χιλιάδων παιδιών που έφυγαν από τη χώρα μας.

ΕΡ.:  Μήπως υπερβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι ο Κ Μητσοτάκης θα χρεοκοπήσει τη χώρα. Πώς το στηρίζετε αυτό;

ΑΠ.: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχουμε σίγουρα για μία ακόμα φορά τη χρεοκοπία των χαμηλών στρωμάτων του λαού μας.
Οι φιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, όπως φαίνεται και από την ανάγνωση των ψιλών γραμμάτων του προγράμματός της, επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της στην απασχόληση για τους εργαζόμενους και η νέα ασφαλιστική πολιτική της για τους συνταξιούχους οδηγεί σε μία νέα χρεοκοπία  τους περισσότερους Έλληνες.

ΕΡ.:  Πολύς λόγος γίνεται για την "μεσαία τάξη." Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι να πει σε αυτούς τους ανθρώπους;

ΑΠ.: Γνωρίζουμε καλά ότι η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι αυτή που τράβηξε το κάρο τής ανάταξής της στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.
Ως παράταξη είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα στρώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η δίκαιη ανάπτυξη που οραματιζόμαστε ως αριστερά έχει ως βασικό συστατικό της την οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη των μεσαίων στρωμάτων. Το οικονομικό μας πρόγραμμα στοχεύει σε οικονομικές ελαφρύνσεις με νέους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

ΕΡ.:  Επειδή «τα πάντα ρει» ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αν χάσει ή κερδίσει τις εκλογές;

ΑΠ.: Όπως ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει βγει από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού με ρίζες βαθειά στην κοινωνία. Η πορεία του τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Την επόμενη μέρα την βλέπουμε με αισιοδοξία γιατί θεωρούμε ότι τώρα πλέον μπορούμε να εφαρμόσουμε απρόσκοπτα το δικό μας πρόγραμμα στηριζόμενοι στα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Πιστεύουμε ότι ο λαός θα μας δώσει την ευκαιρία για να ξεδιπλώσουμε την πολιτική μας για την ύπαιθρο, το περιβάλλον και την κοινωνική μας πολιτική για την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

ΕΡ.:  Ποιό είναι το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Εύβοια, τι προτάσεις έχετε;

ΑΠ.: Η Εύβοια αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας. Είναι η περιοχή που το γεωγραφικό της ανάγλυφο και το φυσικό της περιβάλλον μπορούν να υπηρετήσουν τις δραστηριότητες εκείνες που δημιουργούν ευκαιρίες και ταυτόχρονα η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τέτοιες είναι ο τουρισμός, η γεωργία και ο αγροτοτουρισμός.
Yπάρχουν κλάδοι και προϊόντα (και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα) που παρουσιάζουν μια αυξημένη βαρύτητα στη λειτουργία της οικονομίας σε επίπεδο μικρο-περιοχών καθώς και κλάδοι ή προϊόντα με σημαίνουσα βαρύτητα ή με σημαντικές προοπτικές.
Οι κλάδοι ή τα προϊόντα αυτά είναι:
Ο κλάδος της παραγωγής ξηρών σύκων. Η στήριξη και η ανάδειξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία της μικρο-περιοχής, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικού εισοδήματος για τους παραγωγούς.
Ο κλάδος της παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων. Αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη συνοχή της οικονομίας της Εύβοιας όχι μόνο για το γεγονός ότι καλύπτει μεγάλο τμήμα της καλλιεργούμενης έκτασης της περιοχής, αλλά κυρίως γιατί συνεισφέρει συμπληρωματικό εισόδημα σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής. Κρίνεται αναγκαία η στήριξη του κυρίως προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων, της τυποποίησης των ελαιοκομικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, με πολύπλευρη συνεισφορά σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας (κρέας, γάλα, γιαούρτη, τυρί κ.λπ.). Όλα δείχνουν την κρισιμότητα της συμμετοχής του κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά και την ανάγκη επενδύσεων που θα στηρίξουν τις τεράστιες δυνατότητές του.
Άλλοι κλάδοι με σημαντικές προοπτικές. Είναι της ποτοποιίας (οινοποιία & αποσταγματοποιία), η παρασκευή προϊόντων από μέλι, από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και η καλλιέργεια αυτών.
Ο κλάδος της δασοκομίας και δασικών προϊόντων.
Ο κλάδος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Έχουμε μια σημαντική συγκέντρωση αλιευτικών σκαφών και μονάδων πάχυνσης ιχθυοκαλλιεργειών.

ΕΡ.: Θα γίνει επιτέλους κάποιο μεγάλο έργο στη Εύβοια π.χ. η περιφερειακή οδός της Χαλκίδας ή συνεχίσουμε στην ίδια κατάσταση;

ΑΠ.: Ο περιφερειακός δρόμος της Χαλκίδας είχε φτάσει στα πρόθυρα της δημοπράτησης, αλλά προέκυψε κάποιο πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι ώριμο το έργο και σύντομα θα δημοπρατηθεί .
Όπως έχει ολοκληρωθεί το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και είναι θέμα ημερών να βρεθεί λύση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πρόβλημα της οδικής σύνδεσης

ΕΡ.: Εσείς προσωπικά εφόσον εκλεγείτε τι δεσμεύσεις δίνετε στους πολίτες της Εύβοιας;

ΑΠ.: Να συνεχίσω από όποια θέση βρεθώ να υπηρετώ τον ελληνικό λαό, όπως έκανα μέχρι σήμερα και ως εκπρόσωπος του Ευβοϊκού λαού να αναδεικνύω και να υπηρετώ και τις τοπικές ανάγκες.