MY KTEO

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Υπέρβαση του στόχου κατά €200 εκατ. για τα έσοδα Ιουλίου

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιούλιο προκύπτουν από τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει έως αύριο το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 205 εκατ. ευρώ και έφθασαν προ επιστροφών τα 5,566 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εισπράττει το 1/3 από τον συνολικό φετινό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (πάνω από 1,1 δισ. ευρώ επί συνόλου 3,42 δισ. ευρώ). Έτσι, ενισχύεται η αισιοδοξία ότι, παρά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τη σημερινή κυβέρνηση, ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Πιο αναλυτικά, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα τακτικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 31,041 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο (28,715 δισ. ευρώ) κατά 8,1%. Οι επιστροφές φόρων έφθασαν στο 7μηνο τα 2,512 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 11,2% έναντι του στόχου. Έτσι, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 28,529 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 7,84% σε σχέση με τον στόχο (26,456 δισ. ευρώ).

Η υπέρβαση ύψους 205 εκατ. ευρώ που, κατά πληροφορίες, κατεγράφη στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο είναι ίση με το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την προαναφερθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το NM στις 2 Αυγούστου, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν βλέπουν πλέον δημοσιονομικό κενό για φέτος ακόμα και μετά τη σημαντική αυτή ελάφρυνση, τις 120 δόσεις, τη «13η σύνταξη» και τις μειώσεις φόρων που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαιος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δήλωσε, εξάλλου, προχθές στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο και η θετική πορεία πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών αποτελούν δύο σημαντικές θετικές εξελίξεις σε μια συγκυρία με αρκετές πιθανές εστίες δημοσιονομικού κινδύνου (εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, κακή πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων προτού βελτιωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, απειλή κάμψης των εξαγωγών, οφειλή ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή για τα κόστη ηλεκτροδότησης νησιών και ευπαθών ομάδων).


newmoney.gr