MY KTEO

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Υπάρχουν και τέτοια περιφερειακά συμβούλια...

"Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"
1.Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θεωρεί πολιτικά απαράδεκτη την τροποποίηση του
νόμου του Κλεισθένη χωρίς ακόμα να έχει εφαρμοστεί, να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματά του και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία.
2. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απορρίπτει το επιχείρημα της μη κυβερνησιμότητας της Αυτοδιοίκησης ως πρόφαση για τις προτεινόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι στον Κλεισθένη υφίστανται ήδη ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες, και προτάσσει την περιφερειακή διακυβέρνηση ως τον πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών στα συνέδριά της.
3.Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στοχεύει στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία μέσα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή) και διατυπώνει την άποψη ότι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
4.Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την απόλυτη πίστη του στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και στους κανόνες της Δημοκρατίας και θεωρεί αδιανόητο η νέα Κυβέρνηση να υιοθετεί πρωτοβουλίες που τα θέτουν σε αμφισβήτηση.
5. Για την οποιαδήποτε αλλαγή η παρέμβαση στον Κλεισθένη θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση στα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (δημοτικά κ περιφερειακά συμβούλια) και να παρθούν σχετικές αποφάσεις.
6.Αν η Κυβέρνηση πολιτικά επιθυμεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης έχει το δικαίωμα να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνταγματική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών.
Κοινή παραδοχή των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι δεν ανήκουν σε καμία «φατρία» και ότι θα υπερασπιστούν τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.
Οι περιφερειακές εκλογές της 2ας Ιουνίου ανέδειξαν όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο, οι πολίτες επέλεξαν να διοικηθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οποιαδήποτε εκ των υστέρων αλλοίωση ή νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος μέσα από νομοθετικά τερτίπια αποτελεί όχι απλά αντιδημοκρατική συμπεριφορά, με ερωτήματα συνταγματικότητας, αλλά επιχειρεί πλήγμα στον αυτοδιοικητικό θεσμό.
Οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία γνώριζαν το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης. "