MY KTEO

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Εξωραϊστικός πολιτιστικός περιβαλλοντικός σύλλογος Κανήθου: Ευχαριστούν το επόπτη καθαριότητας


Ευχαριστούμε τον επόπτη καθαριότητας του Δήμου για την περιοχή Κανήθου Θ. Κωστάκη για την άμεση αποκομιδή σκουπιδιών & μπαζών στην περιοχή, αμέσως μετά την επάνοδό του από την άδεια του! Ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής: α) οι παρεμβάσεις μας και η κριτική μας για τέτοιες
ολιγωρίες στην καθαριότητα περιβάλλον και όχι μόνο αφορούν την Δημοτική αρχή και τους αντίστοιχους αντιδημάρχους. Επ ουδενι αναφερόμαστε στους εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι είναι λίγοι και ανεπαρκούν για ολόκληρη την περιοχή μας (ενδεικτικά υπάρχουν μόνο 2 οδοκαθαριστές συμβασιούχοι (!) για το αλσύλλιο της Κανήθου, τις δύο πλατείες και το Αθλητικό κέντρο του Καράμπαμπα....!) παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν! Δυστυχώς έχουμε γίνει έρμαια των μνημονιακών υποχρεώσεων…και δεν πάει άλλο!
β) είναι απαράδεκτο τις ημέρες των αδειών οι υπεύθυνοι να μην αντικαθίστανται από άλλους υπαλλήλους έτσι ώστε η πόλις να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο εύρυθμα
β) Οι ευθύνες των κατοίκων είναι μεγάλες διότι και αυτοί αυθαιρετούν πετώντας σκουπίδια, μπάζα, ξερά χόρτα, έπιπλα, στρώματα κλπ από δω και από κεί, αδιαφορώντας για την ρύπανση,ουσιαστική και αισθητική, που μπορούν να καταστούν εστίες μόλυνσης αλλά και αιτία πυρκαγιών, χωρίς να μπαίνουν, στην πλειοψηφία τους, στην διαδικασία ενημέρωσης και άσκησης πίεσης των αρχών για την αποκομιδή τους. Είναι επίσης χαρακτηριστική η αδιαφορία της πλειοψηφίας των οικοπεδούχων που δεν φροντίζουν για την αποψίλωση των χόρτων των οικοπέδων τους στην αρχή της θερινής περιόδου, ενώ από την άλλη είναι εξ ίσου χαρακτηριστική η αδιαφορία και η ατιμωρησία από τον Δήμο αυτών που δεν πειθαρχούν σε αυτή τους την υποχρέωση.

Σαν Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός σύλλογος Κανήθου θα επαναλάβουμε στη νέα Δημοτική αρχή της Χαλκίδας, την από 3ετιάς εκπεφρασμένη πρόταση μας για την επέκταση της ανακύκλωσης και σε άλλες μορφές όπως την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό πχ γειτονιάς,ετσι ώστε οι πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί ,να συμμετέχουν σε κοινές προσπάθειες που θα τους αποφέρουν οφέλη, ακόμα και οικονομικά, και το κυριότερο θα πετύχουμε σημαντική μείωση των σκουπιδιών περίπου κατά 70% Η πρόταση μας αυτή είχε τεθεί στην βάση να λειτουργήσει πιλοτικά στην Κάνηθο, με την άμεση συμμετοχή του Συλλόγου μας αλλά και άλλων φορέων καθώς και την υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια του Δήμου μας (προπαγάνδιση, έντυπο υλικό, εκδηλώσεις ενημέρωσης μαθητών και γονιών στα σχολεία, προμήθεια κάδων ανακύκλωσης, σεμινάρια επαναχρησιμοποίησης υλικών κλπ). Ενώ η πρόταση μας είχε καταρχάς θετική ανταπόκριση στην επιτροπή διαβούλευσης όπου και τέθηκε, εκτατέ όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Ευχόμαστε με την νέα δημοτική αρχή να εισακουστούμε και να υπάρξει συνεργασία στην επίτευξη ενός σημαντικού στόχου που θα μπορεί να επεκταθεί σε όλη την πόλη και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην καθαριότητα και την οικονομία αυτής αλλά και στους πολίτες της!