MY KTEO

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Αξιοποίηση πολυκατοικιών της ΔΕΗ για τη δημιουργία διοικητικού κέντρου στο Αλιβέρι από το δήμο Κύμης Αλιβερίου



Την απόφαση να καταθέσει πρόταση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών της ΔΕΗ στο Αλιβέρι έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο δήμου Κύμης Αλιβερίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Αυγούστου ύστερα από
εισήγηση της δημοτικής αρχής.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα δώσει πνοή στο δήμο και λύση στη στέγαση όλων των υπηρεσιών του Αλιβερίου ενδεχομένως και αυτών που δεν ανήκουν στις δημοτικές υπηρεσίες (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική-εφόσον το επιθυμούν) αλλά και πολιτιστικών συλλόγων…

Ο  οικισμός της ΔΕΗ στο Αλιβέρι κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1970 για την στέγαση των εργαζομένων στον ΑΗΣ Αλιβερίου.
   Αποτελείται από 10 κτίρια  των 6 διαμερισμάτων, (60 διαμερίσματα) ενώ το εμβαδόν του συνόλου των διαμερισμάτων είναι 5.000 τ.μ. περίπου.

   Το 2008 έγινε έλεγχος της στατικότητας των κτισμάτων   και το συμπέρασμα των μηχανικών της ΔΕΗ ήταν ότι ο οπλισμός και το σκυρόδεμα έχουν υποστεί διάβρωση και πρότειναν  να σταματήσει η χρήση τους.
   Από τότε τα διαμερίσματα εγκαταλείφθηκαν χωρίς καμία φύλαξη και προστασία και έχουν υποστεί πολλές ζημιές από την ανεξέλεγκτη χρήση από διάφορους άγνωστους  και τελικά έχουν γίνει χώρος ρύπανσης, ενώ υπάρχουν  κίνδυνοι για ατυχήματα και άλλα.
   Η ΔΕΗ μετά από (11) περίπου χρόνια, δεν έχει κάνει κάτι και δεν υπάρχει πρόθεση ούτε να επισκευαστούν, αλλά ούτε να γκρεμιστούν τα κτίσματα.


   Η τοπική κοινωνία δυσφορεί με αυτή την κατάσταση ενώ η Δημοτική αρχή ζητά από την ΔΕΗ, να παραχωρηθούν στο Δήμο για  επισκευή και επανάχρηση τους και αν αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει άμεσα να γκρεμιστούν και να καθαριστεί ο χώρος.
  Οι Δήμοι και οι περιφέρειες, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις με παρόμοιες υποθέσεις, προϋπολογισμού, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι προϋπόθεση για την κατάθεση της πρότασης.
   Ο Δήμος έχει ζητήσει από την ΔΕΗ την παραχώρηση του οικισμού με  δύο έγγραφά  του, αλλά λόγω των εκλογών και της Κυβερνητικής αλλαγής είχαν δυσκολία να πάρουν απόφαση.
   Ο Δήμος έχει πλέον απευθυνθεί στον Υπουργό  Περιβάλλοντος και ενέργειας, κ. Κων. Χατζηδάκη, για να βρεθεί λύση άμεσα, αφού τέτοια ευκαιρία δεν είναι εύκολο να ξαναβρεθεί.
   Όπως ενημερώσαμε, με το έγγραφό μας τον κ. Υπουργό, ο δήμος Κύμης Αλιβερίου μετά από την θετική απόφαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου, θα προχωρήσει στην σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου  για να είμαστε έτοιμοι και ελπίζουμε  ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία παραμένοντας όπως  είναι σήμερα, σε λίγα χρόνια δεν θα είναι δυνατό να σωθούν.

  Η πρόταση της δημοτικής αρχής για, την επισκευή και την προσαρμογή των κτιρίων, για τη δημιουργία διοικητικού κέντρου Αλιβερίου, είναι η εξής:

Πολεοδομική θέση.




  Η υπό εξέταση περιοχή βρίσκεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα του σχεδίου της πόλης του Αλιβερίου.
  Αποτελεί σήμερα  νησίδα, περιβαλλόμενη από εκτάσεις πρασίνου που επικοινωνεί με ένα    μίσχο με το σχέδιο πόλης επί του οποίου έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της οδού κατοικίες.
   Η κατασκευή  των πολυκατοικιών έχει πραγματοποιηθεί περιμετρικά του χώρου, αφήνοντας κεντρικό πυρήνα εκτάσεως πέντε περίπου στρεμμάτων. Σήμερα η πρόσβαση στα κτίρια γίνεται περιμετρικά και δημιουργούνται θύλακες για την στάθμευση αυτοκινήτων.
Από το επίπεδο πρόσβασης των κτιρίων στο Ισόγειο, ο εσωτερικός πυρήνας περικλείεται από τοιχίο ύψους -τριών μέτρων περίπου.
  Οι πλάτες των κτιρίων είναι γυρισμένες στον εσωτερικό χώρο.


  Ο δήμος έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να αναπτύξει τον συνολικό χώρο, δημιουργώντας ένα διοικητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών με αυτονομία και στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

 Η ανάπτυξη του συγκροτήματος των πολυκατοικιών και του περιβάλλοντος χώρου, προϋποθέτει την ενοποίηση του χώρου με το υπόλοιπο σχέδιο πόλης του Αλιβερίου.
  

  Για την λειτουργία του χώρου και την ασφάλειά του, βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι  χρήσεις που θα χωροθετηθούν στον ελεύθερο εσωτερικό πυρήνα.
  Ο εσωτερικός αυτός χώρος, μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο επίπεδα.
 Το κάτω επίπεδο το οποίο μπορεί να συμπίπτει με το επίπεδο του Ισογείου των κτιρίων στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν:
           θέσεις στάθμευσης
           Χώρος Μηχανολογικών εγκαταστάσεων για όλα η μέρος των κτιρίων.
           Δημιουργία Δεξαμενών πυρόσβεσης
           Δημιουργία δεξαμενής υδροσυλλογής  από τα δώματα των πολυκατοικιών η και από άλλους χώρους για την αυτονομία 
           Ηλεκτροστάσιο
           Αποθήκες  κλπ.

Στα άνω επίπεδα και σχετικά  με τις χρήσεις των κτιρίων, πρέπει να γίνουν κατά το δυνατόν ενεργειακά αυτόνομα με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
    Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές επιφάνειες τους θα αναμορφωθούν ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.
    Στατικά θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς την επάρκειά τους, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και τη  χρήση για την οποία προορίζονται και να ενισχυθούν κατάλληλα.
Κατά την εξωτερική περίμετρο των κτιρίων, μετά τον περιμετρικό δρόμο,  καθώς και για τα πρανή, προτείνεται φυτοτεχνική διαμόρφωσή τους  και φωτισμός των χώρων.

Χωροθετήσεις που προτείνονται ενδεικτικά από τον Δήμο:
           Δημοτικό Κατάστημα με τις        υπηρεσίες του
               ΔΕΥΑΚΑ 
           Νομικά πρόσωπα       
           παιδική χαρά
           Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
           χώροι στάθμευσης
           Λοιπές δημόσιες υπηρεσίες

           Χώροι στέγασης φορέων και Συλλόγων
           λοιποί χώροι
           Εμπορικές χρήσεις για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών