MY KTEO

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Χριστόδουλος Κύρου Τσάκαλος: "Κατάργηση ή όχι του ασύλου;"

Ένα επίκαιρο ζήτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη είναι το νέο νομοσχέδιο περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Εξ ορισμού το άσυλο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών από την κατάχρηση της εξουσίας.
Κατ’ αυτό τον τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε με σκοπό την προστασία όχι της τριτοβάθμιας διδασκαλίας αλλά της προστασίας των ιδεών. Βρισκόμαστε όμως εν έτει 2019 που οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν σε αυτό δεν υφίστανται πλέον, καθ’ ότι οι συνθήκες και οι σκοπιμότητες μέσα στις οποίες γεννήθηκε έχουν πια εκλείψει. Σήμερα, τα δικαιώματα των πολιτών και των ιδεών προστατεύονται με πλείονες νόμους τόσο εσωτερικούς, όσο και διεθνείς όπως της ΕΣΔΑ(Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου). Αποτελεί έναν αναχρονιστικό θεσμό που δεν ανταποκρίνεται στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος και στην υλοποίηση ενός ποιοτικού, ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι ουδέποτε καθιερώθηκε συνταγματικά από τον νομοθέτη, ούτε καν το 1975 που η κατάσταση ήταν έκρυθμη και οι μνήμες νωπές, παρά μόνο αποτέλεσε «συνταγματικό έθιμο». Κατόπιν, θεσπίστηκε με τη μορφή απλού νόμου (ν. 1268/1982) επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες. Περιστολή έγινε με τους νόμους «Γιαννάκου» και «Διαμαντοπούλου» χωρίς όμως την κατ’ ουσίαν εφαρμογή τους, φτάνοντας στο νόμο «Γαβρόγλου»(ν. 4485/2017) που επιτρέπει την είσοδο της αστυνομίας αυτεπαγγέλτως στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μόνο στην περίπτωση κακουργήματος ή εγκλήματος κατά της ζωής. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί να επέμβει ύστερα από άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Ποιους όμως εξυπηρετεί τελικά η ύπαρξη αυτού του νόμου; Για τα πλημμελήματα όπως προείπαμε χρειάζεται άδεια με αποτέλεσμα να προστατεύονται έτσι όχι οι διακινητές ιδεών αλλά οι διακινητές ναρκωτικών, οι λαθρέμποροι, οι «μπαχαλάκηδες» και οι άστεγοι-αλλοδαποί μη φοιτητές. Προσωπικά παραδείγματα που έχω βιώσει είναι η μόνιμη κατάληψη τμήματος του 8ου ορόφου της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών από αντεξουσιαστές, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα μέσα χρησιμοποιώντας τις παροχές(νερό, ρεύμα, ίντερνετ, θέρμανση) καθ’ όλη τη διάρκειας της 4ετούς φοίτησής μου. Επίσης, στη Νομική Σχολή Αθηνών σε κάθε επέτειο ή μεγάλη διαδήλωση το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη συν τις υπόλοιπες μέρες που παρέμενε κλειστό για να επιδιορθωθούν οι καταστροφές και οι φθορές. Επί πλέον, έχουν κλαπεί ουκ ολίγες φορές υπολογιστές, προτζέκτορες κ.λπ. τη στιγμή που ξέρουμε πόσο περιορισμένα είναι τα κονδύλια που διατίθενται για την παιδεία. Τέλος, στην ΑΣΟΕΕ μετά την έφοδο της αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες με σκοπό την πάταξη του παρεμπορίου, η διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων συνεχίστηκε μέσα από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου του Ιδρύματος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύλληψη.

Συνοψίζοντας, η κατάργηση του ασύλου δεν δύναται και ούτε προτίθεται να βλάψει τη Δημοκρατία και τη διακίνηση των Ελεύθερων Ιδεών, παρά μόνο να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων βάζοντας ένα τέλος στην κατάχρηση, την ανομία και την ασυδοσία.