MY KTEO

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Γεροντίτης: Δύο θετικά του Υπουργού Εργασίας μέχρι τώρα

Σπύρος Γεροντίτης (μέλος ΔΣ ΕΣΕΕ): Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της αυξημένης ευθύνης του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους του εργολάβου στις συμβάσεις έργου ήταν βασικά αιτήματα και της ΕΣΕΕ προς τον Υπουργό Εργασίας.

Ο βάσιμος λόγος απόλυσης, του οποίου η απόδειξη βάρυνε πλέον τον εργοδότη, δυσκόλεψε πολύ τη θέση της επιχείρησης. αλλά εντέλει ζημίωσε και τους εργαζόμενους, ως το σημαντικότερο αντικίνητρο πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου, ευνοώντας τις μη σταθερές μορφές εργασίας. Η νέα διάταξη πάντως θα πρέπει να ισχύσει αποκλειστικά για το μέλλον, χωρίς αναδρομικότητα - κάτι που θα περιέπλεκε τις επιχειρήσεις στις υφιστάμενες απολύσεις.
Σε ότι αφορά την αυξημένη ευθύνη του εργοδότη στις συμβάσεις έργου, είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχει οποιοσδήποτε αν ο εργολάβος που χρησιμοποιεί τηρεί τις υποχρεώσεις του προς το προσωπικό του. Ο προηγούμενος νόμος «σκότωσε» τις συμβάσεις έργου, ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας και το ξεπέρασμα της κρίσης.
Δύο θετικά του Υπουργού Εργασίας μέχρι τώρα. Απομένουν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για εργοδότες και εργαζόμενους, η άρση της αυξημένης γραφειοκρατίας, η επιβράβευση της συνεπούς επιχειρηματικότητας. Τα αυτονόητα δηλαδή…