MY KTEO

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Έναρξη εργασιών Εστίας Γνώσης Χαλκίδας για το σχολικό έτος 2019-2020


Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια της προώθησης της επιστήμης και της γνώσης, συνεχίζει τις επιστημονικές και διδακτικές της δραστηριότητες και για το σχολικό έτος 2019-2020.

Οι δραστηριότητες αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το χώρο της Αστροφυσικής- Αστρονομίας, της Ρομποτικής και της Πληροφορικής γενικότερα,  των Μαθηματικών και της Φυσικής.
Οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα:
           Να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Η ανάγκη για την γνώση αυτή καθίσταται πλέον επιτακτική, μετά την, δυστυχώς, πλήρη κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας.
           Με διαδραστικό τρόπο να εισχωρήσουν στον χώρο των Μαθηματικών, της Ρομποτικής, της Πληροφορικής και της Φυσικής.

Συνεχίζεται και αυτήν τη χρονιά, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας, η προαιρετική ενότητα με τίτλο «Μαθήματα Ζωής».
Σε προαιρετική, επίσης βάση, παρουσιάζεται το θέμα  «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου».

Πλήρης κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας από το ελληνικό σχολείο
Κόντρα σε μια παράδοση αιώνων, που εμείς ως Έλληνες είχαμε στην επιστήμη της Αστρονομίας, το μάθημα της Αστρονομίας- Αστροφυσικής εξακολουθεί να απουσιάζει παντελώς από το ελληνικό σχολείο. Μετά την δυσάρεστη και άτοπη κατάσταση  η γνώση των νόμων που διέπουν το Σύμπαν για έναν απόφοιτο ελληνικού σχολείου θα είναι παντελώς ανύπαρκτη.
 Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας φιλοδοξεί να καλύψει, κατά το μέτρο του δυνατού, αυτό το κενό.  Παρόλη την έλλειψη χώρου αλλά και χρόνου (το καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας είναι ασφυκτικά γεμάτο) καλούνται οι μαθητές και οι καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερο μαζικά στο πρόγραμμα της Εστίας. Θα έχουν τη δυνατότητα με έναν διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουν θέματα όπως:   Πλανητικές και εξωπλανητικές περιπλανήσεις, Γένεση, δομή και εξέλιξη των αστέρων, Η ηχώ της Δημιουργίας και άλλα.

Σεμινάρια για την πρόληψη ψυχικών διαταραχών και προαγωγή της ψυχικής υγείας 
Συνεχίζονται και κατά το σχολικό έτος 2019-20 τα εβδομαδιαία δωρεάν σεμινάρια με τίτλο «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας». Τα σεμινάρια αυτά διοργανώνονται  από το Υπουργείο Υγείας μέσω του Δήμου Χαλκιδέων (Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.) και  πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα στην αίθουσα διαλέξεων της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, στο Κόκκινο Σπίτι. Έχουν ως αντικείμενο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών & την προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών κι αποτελούν έναν άριστο οδηγό αυτογνωσίας.
Απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο ψυχολόγος- κοινωνιολόγος του Υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Χαλικόπουλος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 69 77 200 891.

Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια»
Συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα «ΤηλΕστια». Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόσθηκε κατά τα πέντε προηγούμενα σχολικά έτη και συμμετείχαν περί τα 80 σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό δύο αιθουσών (η μία στο Κόκκινο Σπίτι και η άλλη πολλά χιλιόμετρα μακριά) να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη»
Κατά τα έξι προηγούμενα σχολικά έτη και σε συνεργασία τόσο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας όσο με τις άλλες 12 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη». Αφορά την σε μόνιμη βάση διδασκαλία  των μαθημάτων Αγγλικά, Γαλλικά, και Γερμανικά από την έδρα της Εστίας στη Χαλκίδα σε 10 (μετά το, θέλουμε να πιστεύουμε προσωρινό, κλείσιμο του Σχολείου της Ερείκουσας) ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία της χώρας. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Βροντού Νευροκοπίου, Τορώνης Χαλκιδικής, νήσου Αμουλιανής, Καρκιναγρίου Ικαρίας, Χρυσομηλιάς Φούρνων,  Αγίου Γεωργίου Τροιζηνίας, Στενώματος Ευρυτανίας, Τυμφρηστού Φθιώτιδας, Αγράφων Ευρυτανίας και Καλάμου Λευκάδας.
Η επιλογή των παραπάνω σχολείων έγινε μεταξύ δεκάδων που είχαν υποβάλλει αίτηση στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα  διαθέσιμο από την πλευρά τους internet, αριθμός παιδιών, απόσταση από κοντινή μεγάλη πόλη αλλά και με την απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση να είναι παντελώς αδύνατη η φυσική παρουσία καθηγητή σε αυτά .
 Σημειώνεται, επίσης ότι τόσο πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός του εν λόγω προγράμματος ήταν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται και εφέτος με τα ανωτέρω σχολεία.
Συμμετοχή
Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω του αυξημένου αριθμού των σχολείων που επισκέπτονται την Εστία Γνώσης Χαλκίδας (περσινός αριθμός συμμετεχόντων 2612 μαθητές/τριες), παρακαλούνται τα σχολεία που ενδιαφέρονται να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στα τηλέφωνα +302221087860, +30221077599 (κ. Μαρκόπουλος).

Έναρξη: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Για την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.                            Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος
Σωτήρης Ανυφαντής                                              Αντώνιος Αντωνίου
                                                                                Δρ. Αστροφυσικής
                                                                                Παν/μίου Αθηνών