MY KTEO

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΠΑ: Περισσότερα από 350 προγράμματα επιμόρφωσης στο E-Learning


Στην εποχή μας, η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και όλο και πιο πολλές δεξιότητες απαιτούνται, αλλά συχνά δεν υπάρχει ο χρόνος για να τις αποκτήσουμε. Λύση σε αυτό δίνει εδώ και 19 χρόνια το πρόγραμμα E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης πάνω σε διαφορετικά πεδία σε θεωρητικό και – κυρίως – εφαρμοσμένο επίπεδο, των οποίων την επιτυχή ολοκλήρωση συνοδεύει και η χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης και το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass, ενώ απονέμονται και βαθμοί ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training).

Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει ανά τα χρόνια με επιτυχία περισσότερα από 80.000 άτομα διαφορετικών ηλικιών, ενώ εξυπηρετεί τόσο ελληνόφωνους ενδιαφερόμενους, με πάνω από 350 προγράμματα επιμόρφωσης στα ελληνικά, όσο και αγγλόφωνους, με πάνω από 40 στα αγγλικά. Περισσότεροι από 100 καθηγητές του ΕΚΠΑ διδάσκουν και συμμετέχουν στα προγράμματα, μέσω του E-Learning, προσφέροντας γνώσεις απαραίτητες σε επαγγελματικούς τομείς αιχμής, όπως η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, τα χρηματοοικονομικά, το coaching, το marketing, τα τουριστικά, τα ναυτιλιακά, η πληροφορική, το web development, η υγεία, η ψυχολογία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, τα παιδαγωγικά και η ειδική αγωγή, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρονται και προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης, το αντικείμενο των οποίων σχετίζεται από την δημιουργική γραφή και τη διαχείριση άγχους, μέχρι το lifecoaching και την αυτοβελτίωση.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι προσφέρονται προγράμματα επιμόρφωσης, πάνω σε έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στις 4 χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις, σύμφωνα με το Digital Economy and Society Index Report του 2019. Ο λόγος για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που φαίνεται να υστερούν στη χώρα μας ως προς τη συνδεσιμότητα, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, την ενσωμάτωση ψηφιακής τεχνολογίας, τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Το τελευταίο, μάλιστα, αντικατοπτρίζεται και στην τελευταία έρευνα του ΣΕΒ, βάσει της οποίας το 35,6% των επιχειρήσεων έχει δυσκολίες ως προς την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ενώ 5 στις 10 επιχειρήσεις φαίνεται να διαπιστώνουν ελλείψεις στις δεξιότητες του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα, προσφέρονται προγράμματα, όπως Fintech & Digital Transformation in Financial Services, Blockchain Developer και Artificial Intelligence and Machine Learning.

 Όλα τα παραπάνω προγράμματα πραγματοποιούνται με την χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων, έτσι ώστε η επικοινωνία του εκπαιδευόμενου με τον εκπαιδευτή να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούνται και διά ζώσης συναντήσεις. Χαρακτηριστικά, πέραν του εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή, το πρόγραμμα E-Learning εκμεταλλεύεται τεχνολογίες, όπως τα βίντεο, το animation, οι λογισμικές εφαρμογές, το live-streaming, αλλά και το virtual reality.