MY KTEO

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

57.000 συμβασιούχοι στο Δημόσιο – Πως θα μειωθεί το εποχικό προσωπικό


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr τα μηνιαία στοιχεία εξέλιξης της απασχόλησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα (τακτικό και έκτακτο) για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνάει τον Ιούνιο τις 57.000 και παρατηρείται, τον συγκεκριμένο μήνα, αύξηση κατά 5.155 προσλήψεις σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47.584, ενώ στην τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά 1.550 εντός του 2019, έχοντας υπόψη μόνο τα έως τότε ανακοινωμένα στοιχεία.

Παράλληλα με συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προανείγγελε την άμεση μείωση του αριθμού των συμβασιούχων σε φορείς του δημοσίου αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με προτεραιότητα καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος αφού πρώτα ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί κατά κατά 9.000 ανθρώπους και έχου φτάσει τους 57.000, οι συμβασιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες στην συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε να «τηρήσουμε τη συμφωνία και τον αριθμό 48.000 συμβασιούχων που έχουμε με τους Θεσμούς».