MY KTEO

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Χατζηγιαννάκης: Οι αριθμοί του Μητσοτάκη δεν βγαίνουν


Άρθρο του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτου Χατζηγιαννάκη για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.
 Οι δύο διαδοχικές παρουσίες του κ. Μητσοτάκη ως νέου πρωθυπουργού της χώρας -ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς και συνέντευξη τύπου- στην 84η ΔΕΘ, αν και πολύωρες, άφησαν πλήθος αποριών, ιδιαίτερα στον ίσως σημαντικότερο τομέα διακυβέρνησης, αυτόν της οικονομίας.

Αυτά που προκύπτουν είναι, αφενός μια αδιαμφισβήτητη ασάφεια γύρω από το -κυβερνητικό πλέον- οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και αφετέρου μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα:

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να εφαρμόζει -και πολύ καλά κάνει- ορισμένα από τα μέτρα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ταμεία κ.α. Αυτό που δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη πολιτικής ειλικρίνειας όμως, είναι η προσπάθεια σφεταιρισμού των πολιτικών αυτών σαν να μην υπήρξαν πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος τριετίας, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας είχε με τον πλέον επίσημο τρόπο παρουσιάσει τη μέθοδο με την οποία η χώρα μας θα μπορούσε από το 2020 να εξοικονομήσει κάθε χρόνο δημοσιονομικό χώρο ύψους 1% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία γύρω από την ανάπτυξη. Αλήθεια, ποιος θυμάται τους μεγαλόστομους προεκλογικούς στόχους του νυν πρωθυπουργού για ανάπτυξη 4% τον χρόνο και ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού (για την οποία επίσης δεν ακούσαμε τίποτα);

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ήταν προγραμματισμένη για το 2020 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνεται. Ομοίως, ακυρώνεται η μείωση προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 100% στο 50%, που θα ίσχυε από 01/01/2020. Η προσπάθεια “καλλωπισμού” των δύο παραπάνω αποφάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ με γενικόλογες δεσμεύσεις για το μέλλον -αν και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις- δεν αναιρούν την πραγματικότητα: Εκατομμύρια συμπολιτών μας δεν θα δουν για το 2020 το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται.

Ανησυχία ωστόσο δεν προκάλεσαν μόνο όσα ακύρωσε ή δεν δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, αλλά και όσα εξήγγειλε, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το δημοσιονομικό τους κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το ακριβές ύψος των κυβερνητικών εξαγγελιών, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με σαφήνεια μόνο στο κομμάτι που αφορά το κόστος της μείωσης φόρου στις επιχειρήσεις.  Για τα υπόλοιπα, υποσχέθηκε να απαντήσει σε ύστερο χρόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (!).

Καθώς είναι απίθανο να είναι κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας χώρας να μην είναι έτοιμος να απαντήσει σε ερώτηση γύρω από το ύψος των εξαγγελιών της κυβέρνησής του, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη βουλή θα είναι εξόχως αποκαλυπτικό γύρω από τις προθέσεις της ΝΔ. Με πιο απλά λόγια, τότε θα μάθουμε ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, καθώς, παρά τον μιντιακό ενθουσιασμό που συνοδεύει τη νέα κυβέρνηση, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
https://www.voria.gr/article/chatzigiannakis-i-arithmi-tou-mitsotaki-den-vgenoun?fbclid=IwAR1I8m2f7wO6Y0jGIne--LKmwtFa_rIBwoeywz1bEeYY3tnxN_08ELbicWQ