MY KTEO

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί εκπαιδευτική ρομποτική; Γιατί τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας; Συνέντευξη με τον διευθυντή σπουδών του Κέντρο Γνώσης κ. Παναγιώτη Παπαφράγκα



ΕΡ: Τι ακριβώς είναι η εκπαιδευτική ρομποτική;

ΑΠ: 
Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αντικείμενο που «παντρεύει» τις γνώσεις στις νέες

τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, με τις βασικές έννοιες των θετικών επιστημών,  όπως της φυσικής και των μαθηματικών, της πληροφορικής, της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής.  Ενώ δηλαδή ο μαθητής νοιώθει ότι παίζει, προσπαθώντας να κατασκευάσει και να προγραμματίσει τις κινήσεις που θα κάνει ένα Ρομπότ, υπηρετούνται συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί εκπαιδευτικοί στόχοι.

ΕΡ:  Ποιο είναι το όφελος ενός παιδιού, που θα παρακολουθήσει προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής; Γιατί δηλαδή ένας γονιός να γράψει το παιδί του σ’ αυτά τα προγράμματα; Τι θα κερδίσει;


ΑΠ: Παρακολουθώντας αυτά τα προγράμματα τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται με πιο δομημένο τρόπο. Προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που τους ανατίθενται, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται μεταξύ τους, σπάνε το πρόβλημα στα συστατικά του στοιχεία, πειραματίζονται, βρίσκουν τη λύση και βλέπουν πρακτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Επίσης, όπως σας είπα, μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο σημαντικά στοιχεία άλλων επιστημών. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει έννοιες όπως δύναμη, ροπή, τριβή, μοίρες μέσω γενικών πληροφοριών ή από την παρουσίασή τους στον πίνακα και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα στην πράξη, μέσα από τις κινήσεις των robots που κατασκευάζει και προγραμματίζει.

Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει ένα παιδί γενικές πληροφορίες προγραμματισμού και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα καθώς προγραμματίζει ένα ρομπότ, βλέπει στην πράξη το λάθος του και το διορθώνει. Τέλος, τα παιδιά αποκτούν επαφή και στην συνέχεια εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε ένα αντικείμενο του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο που διεθνώς και στη χώρα μας, τα παιδιά που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς.


ΕΡ: Γιατί να επιλέξει κάποιος τα προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας;


ΑΠ: Τα προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια η Ακαδημία Ρομποτικής με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Θεσσαλονίκη, αφού τα έχουν παρακολουθήσει  πάνω από 3.000 μαθητές. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια εμπειρία από την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ.

Είναι τα μόνα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί από διεπιστημονική ομάδα ενός Πανεπιστημίου και  είναι τα μόνα που έχουν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους των θετικών επιστημών. Επίσης είναι τα μόνα που παρέχουν έως και 8 έτη  σπουδών, γίνονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του ΠΑΜΑΚ και οδηγούν σε βεβαίωση σπουδών μετά την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου σπουδών.


Τα προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υλοποιούνται κατά αποκλειστικότητα στην περιοχή κεντρικής Εύβοιας, στα εκπαιδευτήρια ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΩΣΗΣ Βασιλικού και Αμαρύνθου. Τηλέφωνα επικοινωνίας, για το Βασιλικό 22210 55561 και την Αμάρυνθο 22290 36422.