Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια με παραλλαγές

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβαρλάκια με παραλλαγές

Υλικά

500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ρύζι
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
1½ λίτρο ζωμός
2 αυγά
2 λεμόνια

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε μπωλ και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30’ να φουσκώσει λίγο το ρύζι.

Φτιάχνουμε την σάλτσα: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί λίγα λεπτά (2-3’).

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο αλεύρι και στο βούτυρο τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση (σε μέτρια φωτιά) και πλάθουμε μικρά – μικρά γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’.

Παραλλαγή: Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε καρότο στην σάλτσα και ρίχνουμε κοτσάνια μαϊντανού και άνιθου δεμένα.

Αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν χτυπάμε τα αυγά με τα λεμόνια, αραιώνουμε με λίγη σάλτσα να ζεσταθούν τα αυγά, αποσύρουμε το φαγητό να κοπεί ο βρασμός και περιχύνουμε με το αυγολέμονο.
Σερβίρουμε με γιαούρτι.

argiro.gr