MY KTEO

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Προβληματισμός και γκρίνια στη διευρυμένη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας


Δύσκολες ώρες φαίνεται ότι περνάει το Κίνημα Αλλαγής, όπως άλλωστε και τα στελέχη του επεσήμαναν σε όλους τους τόνους από τη Χαλκίδα την Κυριακή το απόγευμα,
κατά την διευρυμένη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας, παρουσία του Ανδρέα Σπυρόπουλου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κωνσταντίνας Αντεριώτη, μέλους του Οργανωτικού.











Τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων αναμετρήσεων σε όλα τα επίπεδα, όσο και η μη διαφαινόμενη ανάκτηση του χαμένου εδάφους έχει δημιουργήσει γκρίνια και προβληματισμό στις τάξεις της παράταξης και τα όσα είπαν οι δυο καλεσμένοι μάλλον δεν τους καθησύχασαν… αντίθετα δημιούργησαν επιπλέον ερωτηματικά για το αν τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Γραμματέας της Ν.Ε. Εύβοιας, Κώστας Τσάμαρης, με την έναρξη της σύσκεψης, αρκέστηκε σε ένα σύντομο καλωσόρισμα και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να προετοιμαστούν για  τους δύσκολους αγώνες που έρχονται.
Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Έκανε απολογισμό των εκλογικών αναμετρήσεων και κυρίως εκείνου των εθνικών εκλογών, όπου το Κίνημα Αλλαγής πήρε μόλις 8%. «Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να εξαλείψουμε τα λάθη του παρελθόντος και να ανακάμψουμε» είπε μεταξύ άλλων το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και τόνισε ότι αν και υπάρχει ηττοπάθεια: «Έχουμε κάνει βήματα και υπάρχει δυνατότητα στο μέλλον να η παράταξη να κερδίσει το χαμένο έδαφος».  Αναφερόμενος στην επικείμενη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ το Νοέμβριο ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι θα είναι μια ευκαιρία να ακουστούν νέες προτάσεις και θέσεις για εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι οποίες και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο δημόσιο διάλογο και να καταστήσουν την παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Τέλος, σε τοπικό επίπεδο κάλεσε τα στελέχη να δημιουργήσουν κλιμάκια σε όλους του Δήμους της Εύβοιας «για να ξεκινήσει μια επαφή και επικοινωνία με τη βάση».

Από την πλευρά της η Κωνσταντίνας Αντεριώτη αφού πρώτα αναφέρθηκε σε οργανωτικά ζητήματα ενόψει και της συνδιάσκεψης και τόνισε ότι οι Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις πρέπει να απευθυνθούν σε όλους πολίτες και να μην αποκλειστεί κανένας. Επίσης να οργανωθεί το γραφείο της Νομαρχιακής και να δοθεί η μάχη για την κάρτα μέλους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στους νέους. Δήλωσε ότι το ποσοστό του 4,8% στους νέους από 17-24 ετών, μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει αυξητική τάση σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία.
Παπαναστασίου: «Είμαστε η δύναμη που έρχεται»
Στην τοποθέτησή της η πολιτευτής Μίνα Παπαναστασίου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η επικείμενη συνδιάσκεψη είναι μια ευκαιρία ουσιαστικής συζήτησης με σκοπό τον  επαναπροσδιορισμό της πολίτικης θέσης της παράταξης και την επανασύνδεση με την κοινωνία. Σχετικά με το ποσοστό που έλαβε η παράταξη στις εθνικές εκλογές, η κ. Παπαναστασίου δεν δίστασε να εκφράσει την αισιοδοξία της. «Δεν είμαστε το 8%... Είμαστε η δύναμη που έρχεται και που δεν έχει καμία σχέση με την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.
Παύλου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχεδιασμό και δεν έχει να προτείνει τίποτα στην κοινωνία
Φανερά απογοητευμένος από τις εξελίξεις παρουσιάστηκε ο επίσης πολιτευτής του Κινήματος, Χρήστος Παύλου που υπογράμμισε την άσχημη εικόνα του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει σχεδιασμό και δεν έχει να προτείνει τίποτα στην κοινωνία. Στα λόγια είμαστε στη σωστή κατεύθυνση στην πράξη όμως τι γίνεται;» αναρωτήθηκε ο κ. Παύλου.
Πετράκης: «Μοιάζουμε με τον Τιτανικό, που την ώρα που βυθιζόταν, έπαιζαν εμβατήρια»…  
Ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, Σταύρος Πετράκης, πιο γλαφυρός είπε: «Μοιάζουμε με τον Τιτανικό, που την ώρα που βυθιζόταν, έπαιζαν εμβατήρια»…  Τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κάποιο αφήγημα και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις αμήχανα, ενώ επεσήμανε  ότι τα πράγματα είναι δυσοίωνα και δυσάρεστα, αφού δείχνει να μην ενδιαφέρεται να κάνει ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία και παραμένει μια κλειστεί ομάδα. Δεν δίστασε μάλιστα να γίνει μάντης κακών τονίζοντας ότι αν δεν γίνει ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία και δεν επανακαθοριστούν οι θέσεις του Κινήματος σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, τότε θα αποχωρήσουν οριστικά κι άλλοι ψηφοφόροι. Ενώ επεσήμανε και τη σημασία των προσώπων που ηγούνται της παράταξης.
Κολούτσου: «Τη θέση του Γραμματέα πρέπει να την καταλαμβάνει ο καλύτερος που υπάρχει»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Μάχης Κολούτσου: «Οι πολιτικές δε γεννιούνται μέσα σε γραφεία από τεχνοκράτες, αλλά προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας με την οποία πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας». Ενώ έκανε λόγο για απαξίωση των τοπικών οργανώσεων. «Χρειαζόμαστε τους καλύτερους. Τη θέση του Γραμματέα πρέπει να την καταλαμβάνει ο καλύτερος που υπάρχει. Κι αυτό θα αποδεικνύεται από την πορεία του στην κοινωνία. Πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο».
Η αντίδραση του Κώστα Τσάμαρη…
Η θέση αυτή της κ. Κολουτσου προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Τσάμαρη, που τόνισε ότι κάνει το καλύτερο δυνατό κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ανέλαβε ακόμα και τις ευθύνες των προηγούμενων, αλλά έθεσε και τα υπόλοιπα στελέχη προ των ευθυνών τους. «Πως συντηρούνται τα γραφεία μας; Αναρωτήθηκε κανείς; Κάθε μήνα παλεύουμε να εξασφαλίσουμε τα έξοδα. Παλεύουμε να συντηρήσουμε την οργάνωση μέχρι τις εκλογές. Εσείς τη θα κάνατε; Ζητάω τώρα βοήθεια. Ποιος μπορεί; Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους.» ξεσπάθωσε ο κ. Τσάμαρης. Πάντως η κ. Κολούτσου ξεκαθάρισε ότι τα λεγόμενά της δεν αποτελούσαν μομφή προς το πρόσωπο του κ. Τσάμαρη.
Κατσούλης: «Δεν έχουμε εσωτερική δημοκρατία»

Ο Δημήτρης Κατσούλης από τη μεριά του τόνισε ότι αν θέλουν να αντιστραφεί η κατάσταση πρέπει η οργάνωση του κόμματος πρέπει να γίνει από κάτω προς τα πάνω με προγραμματικό λόγο και συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό. «Πρέπει όμως και να έχουμε εσωτερική δημοκρατία, που τώρα δεν υπάρχει».
Το δίλλημα του  Γιώργου Μπουραντάς
Την ύπαρξη προγράμματος επεσήμανε ο Γιώργος Μπουραντάς και τόνισε ότι τα στελέχη δεν το έχουν κατανοήσει ώστε να το επικοινωνήσουν στη βάση. Επίσης αναρωτήθηκε αν το ίδιο το κόμμα θέλει να είναι η εναλλακτική φωνή σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία ή να παραμείνει προσκολλημένο σε παλιές ιδεοληψίες. «Αν το θέλουμε ας το κάνουμε πράξη τώρα» είπε ο κ. Μπουραντάς.
Μπαντούνας: «Πρέπει να ξαναχτίσουμε μια οργάνωση με θέσεις και προτάσεις
Την κινητοποίηση της βάσης χρησιμοποιώντας ακόμα και τα παλιά μητρώα μελών του κόμματος πρότεινε ο Γιώργος Μπαντούνας . «Πρέπει να ξαναχτίσουμε μια οργάνωση με θέσεις και προτάσεις. Να ακούσουμε νέες προτάσεις. Να στήσουμε οργανώσεις στα μεγάλα κέντρα του Νομού και να επανεξετάσουμε τις δογματικές θέσεις και να τις επαναπροσδιορίσουμε» τόνισε ο κ. Μπαντούνας.



Να δράσει η ηγεσία
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Γιογιού, Τσάλλα και Ιωάννου, καθώς και της κ. Παλαιολόγου. Εξέφρασαν απογοήτευσή τους και την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης, αφού όπως όλα δείχνουν τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων και αλλαγών, αν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι η ουρά άλλων παρατάξεων. Για αυτό και ζήτησαν δραστικά μετρά από την ηγεσία του κόμματος.

Η δευτερολογία του Ανδρέα Σπυρόπουλου και της Κωνσταντίνας Αντεριώτη δυστυχώς φάνηκε ότι δεν καθησύχασαν τους παρευρισκομένους, ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.