MY KTEO

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ενέργειες του Τοπικού Τμήματος Ιστιαίας της Ένωσης Ευβοϊκών Σπουδών για τη συντήρηση και αξιοποίηση όλων των ιστορικών μνημείων του Δήμου


1. ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΑΙΔΗΨΟΥ.
Εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την διαχείριση των αρχαιοτήτων και των μνημείων της περιοχής
μας, αποστείλαμε σχετική επιστολή προς την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, κ. Αγγελική Σίμωση,   κοινοποιηθείσα και στον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού.
Στην καθησυχαστική απάντηση που λάβαμε, η κ. Σίμωση συμφωνεί με τις θέσεις μας περί διαφύλαξης, προβολής και αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας και μας διαβεβαιώνει πως αυτό ακριβώς φροντίζει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Στην επιστολή της μεταξύ άλλων η κ. Σίμωση τονίζει πως, εφαρμόζοντας την τρέχουσα τακτική του Υπουργείου Πολιτισμού περί αναμόρφωσης του μουσειακού χάρτη της χώρας μας, μεθοδεύεται, πέραν της ολοκλήρωσης του κεντρικού μουσειακού χώρου της «Αρέθουσας», η δημιουργία μικρότερων κόμβων (Ιστιαία) και η ενίσχυση παράλληλα των Συλλογών και Εκθέσεων Αιδηψού και Ωρεών.
Στην ίδια επιστολή προσκαλεί σε μία συνάντηση εργασίας, τόσο τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, όσο και εκπροσώπους του Τ.Τ. Ιστιαίας της Ε.Ε.Σ. κατά την διάρκεια της Αρχαιολογικής Διημερίδας, που θα γίνει στην Χαλκίδα στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2019 με τον τίτλο «Γη Αβάντων».
Σημειώνουμε πως, ως εισηγητής της προαναφερθείσας διημερίδας, έχει κληθεί και ο αντιπρόεδρος του Τ.Τ. Ιστιαίας της Ε.Ε.Σ. ερευνητής και συγγραφέας Αλέξανδρος Καλέμης. Η εισήγησή του με τίτλο «Εύβοια: Η αδικημένη Κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», θα γίνει στις 18:55-19:15, το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου (Πέμπτη).

2. ΕΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ Τ.Τ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Σ.
ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»
Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια του Τ.Τ. για ιστορική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών του κάθε Δ.Δ. του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού για τον τόπο της διαμονής τους. Θεωρούμε ως απόλυτα αναγκαία αυτήν την ενημέρωση υπό το δεδομένο πως οι δυνατότητες αξιοποίησης, προβολής, ανάδειξης και ανάπτυξης ενός τόπου, σχετίζονται άμεσα με την ιστορία και τα στοιχεία της πολιτισμικής του ταυτότητας.
Οι ενημερώσεις θα γίνονται από μέλη της Ε.Ε.Σ. με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού, και θα συζητούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όλες οι απορίες του κοινού. Η ενημερωτική καμπάνια έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από την Αιδηψό με μία ή και δύο (αν απαιτηθεί) παρουσιάσεις, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

3. Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ (ΙΣΤΙΑΙΑ)
Στα πλαίσια της προσπάθειας του Τ.Τ. Ιστιαίας για την συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των ιστορικών μνημείων του Δήμου μας, υποβάλαμε αίτημα καθαρισμού του χώρου, που περιβάλλει τον Πύργο του Φιλάρετου, στο Τοπικό Συμβούλιο Ιστιαίας.  Ο χώρος, ακαθάριστος από το 2012, είχε κατακλεισθεί από θάμνους και άγρια δενδρύλλια, που κάλυπταν εντελώς το μνημείο.
Το αίτημά μας ικανοποιήθηκε την επόμενη ημέρα από την υποβολή του και γι αυτό ευχαριστούμε θερμότατα το Τοπικό Συμβούλιο Ιστιαίας και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού για την αμεσότητά τους. Μια αμεσότητα, που εκπέμπει αισιοδοξία για το μέλλον των μνημείων μας και το σεβασμό προς την τοπική μας ιστορία.

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γραμματέας
Δημήτριος Γιάγκος                                             Δήμητρα Μανούκα