MY KTEO

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Έλενα Βάκα: «Δεν προτιθέμεθα να καθυστερήσουμε ούτε μία μέρα»


Παρούσα στη σύσκεψη των φορέων για το νέο Νοσοκομείο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. 

Στην τοποθέτησή της η Δήμαρχος είπε: «Προσωπικά εμπιστεύομαι απόλυτα το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, τους γιατρούς και το Νοσηλευτικό του προσωπικό. Δύο επεμβάσεις χειρουργικές, όχι σοβαρές αλλά ούτε και απλές που χρειάστηκε να κάνω τις έχω κάνει στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και το έχουν επισκεφθεί και μέλη της οικογένειάς μου. Έχω λοιπόν προσωπική εμπειρία και θέλω να καταθέσω ότι και το καταθέτω και πρώτη φορά δημόσια, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Χαλκίδας είναι πραγματικοί ήρωες. Ειδικά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των Εξωτερικών ιατρείων. Δεν χρειάζεται να πω γιατί, πιστεύω το κατανοείτε όλοι, θα πω μόνο ότι κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Νοσοκομείο σε περιστατικό που αφορούσε άτομο της οικογενείας μου, Διευθυντής κλινικής ήταν 36 συνεχόμενες ώρες σε υπηρεσία ο οποίος ούτε η ηλικία του αν μου επιτρέπεται δεν επιτρέπει τη πολύωρη εργασία. 

Άρα λοιπόν ότι και να πείτε, εμείς όχι απλώς το επικροτούμε αλλά θα είμαστε και μαζί σας σε οποιαδήποτε διεκδίκηση που έχει να κάνει με τις προσλήψεις σε γιατρούς, σε νοσηλευτές και σε διοικητικό προσωπικό. Ως νέα Δημοτική αρχή το ζήτημα της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου που συνδέεται άμεσα με τον Δήμο Χαλκιδέων σχετικά με την ολοκλήρωση των συνοδών έργων το είδαμε από την πρώτη κιόλας μέρα. Κοινή παραδοχή είναι ότι το Νοσοκομείο θα έπρεπε να γίνει χθες. Και δεν είναι έτοιμο και σήμερα που μιλάμε. 

Δεν χρειάζεται να πούμε τι έφταιξε, έχει κουραστεί και ο κόσμος όταν αποδίδονται ευθύνες. Τα μεγάλα, συνοδά έργα είναι δύο, το ένα είναι το έργο της ύδρευσης. Πραγματικά το Νοσοκομείο πρέπει να πάρει νερό και δεν υπήρχε μελέτη για την ύδρευση του Νοσοκομείου, η μελέτη έγινε το καλοκαίρι. Ολοκληρώθηκε η μελέτη, έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις, αφορά σε έναν αγωγό που θα φεύγει από την δεξαμενή του Βαθροβουνίου και θα πηγαίνει στο Νοσοκομείο. Ο αγωγός αυτός θα δημιουργηθεί σε υφιστάμενο δρόμο για να «αποφύγουμε» και τυχόν εμπλοκές με την Αρχαιολογία θέλουμε δηλαδή όσο το δυνατόν να εξασφαλίσουμε ότι πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα δεν θα σταματήσουν αυτό το έργο. 

Έχουν παρθεί όλες οι εγκρίσεις από το Δασαρχείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες και έλειπε η έγκριση της Αρχαιολογίας διότι πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 230.000 ευρώ το οποίο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια θα το εντάξουμε ως υποέργο για να γίνει χρηματοδότηση και προκειμένου να γίνει ένταξη μας ζητήθηκε και η αίτηση από την Αρχαιολογία. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιολογίας της Χαλκίδας κ. Σίμωση έστειλε το θέμα αυτό στο ΚΑΣ. Σήμερα το πρωί είχαμε μία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσουν όποιες εργασίες χρειάζεται η Αρχαιολογία. Στο θέμα της ύδρευσης, έχει πάει στο ΚΑΣ. Θέλουμε μία καλή απόφαση από το ΚΑΣ, σε σχέση με την λειτουργία της Αρχαιολογίας, θα παλέψουμε για αυτό, ώστε να μπορούμε να τρέξουμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί το έργο. Όλα αυτά τα έργα παρακολουθούνται από την Αρχαιολογία, αν λοιπόν δεν έχουμε κάποιο ζήτημα, σε σχέση πάντα με την Αρχαιολογία, το έργο της ύδρευσης από την στιγμή που θα δημοπρατηθεί εκτιμούμε ότι είναι ένα έργο που θα τελειώσει μέσα σε 3,4 μήνες. Από την στιγμή που θα μπει ο ανάδοχος, δεν είναι έργο το οποίο θα μας καθυστερήσει ως προς την υλοποίησή του στον συμβατικό του χρόνο. Πιο πολύ με ανησυχεί η εξέλιξή του σε σχέση με την Αρχαιολογία παρά η υλοποίησή του ως έργο. Σχετικά με το δεύτερο έργο, που ήδη εκτελείται, αφορά στον δρόμο που συνδέει το Νοσοκομείο και φτάνει κάτω στον κόμβο και παράλληλα με την κατασκευή του δρόμου έχουμε και τους αγωγούς των ομβρίων και των λυμάτων, της αποχέτευσης. 

Το έργο αυτό είχε ήδη ξεκινήσει, το βρήκαμε εμείς σε εξέλιξη απλώς είχαν σταματήσει γιατί είχαμε βρει στο πάνω κομμάτι τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σχετικά με αυτά τα ευρήματα, το Υπουργείο είχε εγκρίνει την αποδόμηση όσων μπορούσαν να αποδομηθούν  και την προστασία και επίχωση με την καταγραφή των λοιπών. Το έργο αυτό στοιχίζει 70.000 ευρώ, μόνο το έργο της Αρχαιολογίας και αμέσως ο Περιφερειάρχης φρόντισε για την χρηματοδότησή του και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς στο στάδιο που της δίνουμε προσωπικό και ξεκινάει η Αρχαιολογία την προστασία, αποδόμηση, την επίχωση και όλα αυτά των αρχαιοτήτων ούτως ώστε να μας ελευθερώσει τον χώρο και να συνεχίσει ο εργολάβος. Από τότε που θα ελευθερώσει τον χώρο η Αρχαιολογία, εκτιμούμε ότι για να ολοκληρωθεί το έργο, θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες. 

Αυτό το λέω γιατί εδώ κατασκευάζουμε έναν ολόκληρο δρόμο, μια λεωφόρο, με διπλές νησίδες, όπως απαιτείται να είναι ένας δρόμος  που πάει σε Νοσοκομείο να μπορεί δηλαδή να πάει το ασθενοφόρο και να περάσει, έχει κάποιες προδιαγραφές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας δημιούργησαν και άλλα προβλήματα.  

Αλλάξαμε και την υψομετρική μελέτη του δρόμου και παράλληλα πρέπει να κατασκευαστεί και ένα τοιχίο ακριβώς λόγω της αλλαγής του ύψους του δρόμου.  Όλα αυτά απαιτούν και πρόσθετες εργασίες και σε κόστος το οποίο θα το καλύψουμε και σε χρόνο. 

Οι Τεχνικές μου υπηρεσίες μου δίνουν ένα χρονοδιάγραμμα 6 μηνών και όλα αυτά σας τα λέω πάντα με μία επιφύλαξη γιατί θα πρέπει να είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε για έργα, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, απλώς σας δείχνω τους μήνες για να έχετε μία εικόνα ρεαλιστική για το πότε θα ολοκληρωθούν τα συνοδά έργα».