MY KTEO

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην ενορία κοιμήσεως Θεοτόκου Γυμνού για την εορτή του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού


Την  Τρίτη 1 Οκτωβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού ποιητού των Κοντακίων  και  Προστάτου των Ιεροψαλτών.
Επί τη ευκαιρία της ονοματικής εορτής του Εφημερίου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Γυμνού του Δήμου Ερέτριας, Αρχιμ Ρωμανού Μπασινά, η μνήμη του Αγίου τιμήθηκε ιδιαιτέρως εκεί.






Το εσπέρας τελέσθηκε ο εόρτιος Εσπερινός, τον οποίο τέλεσε  ο  π.  Ρωμανός, με την συμμετοχή του Αρχιμ. Θεαγένους Κόλλια-Εφημέριου του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης Μαλακώντα Ερέτριας.

Την  δε  κυριώνυμη  ημέρα  τελέσθηκε  ο Όρθρος και η Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου  Ποιμενάρχου  Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από του  άγοντος την ονομαστική του εορτή,  Αρχιμ. Ρωμανού Μπασινά, του Αρχιμ. Χριστοφόρο Παπαθανασίου, εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, των Πρωτοπρεσβυτέρων Βασιλείου Πασσά, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και Γεωργίου Μωραΐτη-Προϊσταμένου της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Δοκού, του Οικονόμου Κυριακού Κοκκάλα-Εφημερίου του Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου, του Πρεσβ. Ευαγγέλου Πράγια-Εφημέριο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού Χαλκίδος και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος. Εν πρώτοις, ευχήθηκε στο εορτάζοντα π. Ρωμανό, εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία και την συμμετοχή των Ιερέων, των Ιεροψάλτων, του κ. Δημάρχου Ερετρίας, Ιωάννου Δημητρόπουλου, των πιστών και των μαθητών του Γυμνασίου Γυμνού, για την αγάπη, την τιμή και τον σεβασμό προς τον Εφημέριό τους, ο οποίος με σεμνότητα, με αφοσίωση, με ειρηνική διάθεση και με αγάπη πολλή διακονεί την Ενορία.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ρωμανού και με έμπνευση την καλλιέργεια  και την σχέση του αγίου με την Παναγία, τόνισε προς τα παιδιά, ιδιαίτερα, να εκμεταλλευτούν την γνώση, το τάλαντο και το χάρισμα του Ιερέως τους και να μάθουν κοντά του μουσικά και μάλιστα όχι την κοσμική, αλλά την εκκλησιαστική με την παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία, να ψέλνουν τους ύμνους, ώστε μέσω αυτών, να υψωθούν εις τον ουρανό, ως άγγελοι, μαθαίνοντας τα ιερά γράμματα της Εκκλησίας μας.

Επίσης, να μην παρασύρονται από τα ξενόφερτα τραγούδια, τα οποία αποτελούν την παγίδα του Σατανά, αλλά να δημιουργήσουν μία παιδική χορωδία από μικρά παιδιά, ωστέ να λαμπρύνουν το ιερό αναλόγιο.

Ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι, όταν πηγαίνουμε στην Εκκλησία, να προηγούνται τα μικρά παιδιά, να ψάλουν το “Κύριε Ελέησον” και το “Άγιος ο Θεός”, ώστε ο Θεός, που ακούει την φωνή των παιδιών, να εισακούει και την φωνή των μεγάλων.

Τέλος ευχήθηκε στον εορτάζοντα π. Ρωμανό, ο Θεός και ο συνώνυμος του άγιος να του παρέχουν υγεία και χαρά.

Το αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρεσβ. Πέτρος Βλάχος-Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου, ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Στυλιανός Μπενής και ο Ιεροψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ερέτριας Δημήτριος Πετρογιάννης, τιμώντας τον προστάτη άγιο τους.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης.