MY KTEO

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Τα θέματα που έθεσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντώνης Βούλγαρης


Στην 8η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε την 22.10.2019 ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης Αντώνης Βούλγαρης.
Πριν τη συνεδρίαση, ζήτησε να προταχθεί το θέμα του ανοίγματος Τραπεζικού Λογαριασμού στην
Τράπεζα της Ελλάδος, που ήταν στην 21η θέση της Ημερήσιας Διάταξης σε σύνολο 22 θεμάτων. Το αίτημα έγινε αποδεκτό. Εξήγησε στη συζήτηση του θέματος ότι με υπουργικές αποφάσεις του Ιανουαρίου και της 1ης Ιουλίου, καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών και των Δήμων σε λογαριασμούς της ΤτΕ. Η υποχρεωτικότητα αυτή είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ν.1850/1989). Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αυτοδιοικητικών θεσμών ενώ συζητείται την 1η Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Επικρατείας σχετική προσφυγή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος διαχείρησης των διαθεσίμων των ΟΤΑ είναι απάιτηση των δανειστών μας, όπως αποτυπώθηκε στην Έκθεση Αυξημένης Επιτήρησης της Κομισιόν τον Ιούνιο του 2019, και οι κυβερνήσεις σπεύδουν να υπακούσουν στους δανειστές που θέλουν  να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των δημόσιων φορέων. Ζήτησε να μην ανοιχτουν λογαριασμοί και να αντισταθεί η Περιφέρεια στις αντιδημοκρατικές αυτές πρακτικές.
Παρότι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό, οι 4 μεγαλύτερες παρατάξεις ψήφισαν να ανοιχτούν οι λογαριασμοί  γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην εισπράξουμε τις χρηματοδοτήσεις, υπέκυψαν δηλαδή στον εκβιασμό.
          Έντονες παρατηρήσεις έκανε και για τη λειτουργία του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.), μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Περιφέρειας. Διαφωνήσαμε με τη νομική της μορφή, ενώ δεν υπήρχαν απαντήσεις ούτε για τα συνολικά ποσά με τα οποία επιδοτείται από την Περιφέρεια, ούτε για τον απολογισμό δράσης και τις χρηματοδοτήσεις που κάνει ο  Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε σε πολιτιστικούς φορείς. Αντέδρασαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, και η Διοίκηση δεσμεύτηκε να φέρει πλήρη απολογισμό στις αρχές του επόμενου χρόνου.
          Σε θέματα τροποποίησης Τεχνικών Προγραμμάτων και Προϋπολογισμού, διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί δεν είχαν σταλεί οι εισηγήσεις ώστε να υπάρχει η ευχέρεια να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις όπως προβλέπει ο νόμος μετά τις νομοθετικές αλλαγές της νέας κυβέρνησης. Για το θέμα αυτό υπάρχει το δικαίωμα προσφυγής στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
          Σε επερώτηση για την άρνηση της Περιφέρειας να εφαρμόσει πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης είπε ότι είναι σύνθετο ζήτημα και περιμένει τη συγκρότηση της νέας ΕΝ.Π.Ε.  για να εξεταστεί το θέμα. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι η Περιφέρεια έχει αποτανθεί σε δικηγόρο παρότι η εφαρμογή των ΣΣΕ είναι υποχρεωτική.
            Δεκτές έγιναν και παρατηρήσεις  στον κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στις εργασίες της.
          Εξέφρασε επίσης την αντίρρηση του στην πρακτική προσλήψεων διμηνιτών για κατεπείγουσες ανάγκες, καθώς δεν δικαιολογείτο το κατεπείγον των προσλήψεων αυτών, που γίνονται χωρίς την συμβολή του ΑΣΕΠ.         

Παράταξη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ