MY KTEO

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Βουλευτές του ΚΚΕ: Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Ευβοίας για το Νοσοκομείο Χαλκίδας


Οι βουλευτές Μαρίνος Γιώργος και Λαμπρούλης Γιώργος  κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο της Ένωσης Ιατρών Νομού Ευβοίας και ζητούν να γίνουν άμεσα μόνιμες προλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η  εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας και να
καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.


ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ

       Το Νοσοκομείο μας απειλείται άμεσα από τον κίνδυνο αναστολής λειτουργείας των εξωτερικών ιατρείων, της παθολογικής κλινικής και των χειρουργείων λόγω υποστελέχωσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ανεπαρκής , για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, αριθμός των υπηρετούντων ιατρών οφείλεται στις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις ιατρών, που δεν αναπληρώνονται, στις απολύσεις των επικουρικών ιατρών , καθώς και στην νεοεμφανισθείσα , τον τελευταίο καιρό, παντελή έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών , οι οποίοι εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι τη χώρα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
            ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ    ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ          ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ          63        100      37
ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ       2                     
ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ  25                   
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ   13        43        30
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ           4                     
ΣΥΝΟΛΟ ΙΑΤΡΩΝ   107      143      67
       Οι μόνιμοι ειδικοί ιατροί καλύπτουν το 63% των οργανικών θέσεων, ενώ ο νέος θεσμός των επικουρικών ιατρών δυσχεραίνει κι άλλο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, λόγω απολύσεών τους, συνεπεία λύσης της σύμβασής τους , μη έγκριση της παράτασής τους και λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών για τον επαναδιορισμό των ίδιων ή άλλων νέων στη θέση τους. Επιπλέον του προβλήματος που εμφανίζεται για το Νοσοκομείο, δημιουργείται και μια στρατιά νέων ιατρών με αβέβαιο μέλλον, χαμηλό μισθό, χωρίς εξέλιξη βαθμολογική και μισθολογική , χωρίς να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα μονιμοποίησης , που έρχονται και δεν ξέρουν τί να πρωτοκαλύψουν από τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου , αντικαθιστώντας και τους ειδικευομένους ιατρούς, που σπανίζουν πια στις κλινικές.
           Το Νοσοκομείο μας καλύπτει τις ανάγκες του Νομού Ευβοίας με πληθυσμό 210.815 κατοίκους. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι πρόσφυγες, ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών – τουριστών που διέρχονται καθημερινά ή και διαμένουν στο Νομό , ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες , καθώς κι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Βοιωτίας που αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο μας, λόγω υποστελέχωσης και ανεπαρκών δομών του Νοσοκομείου της Θήβας. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Θήβας που έχει χαρακτηριστεί ως Τραυματιολογικό Κέντρο , δεν έχει αιμοδοσία με αποτέλεσμα όλα τα βαριά περιστατικά να διακομίζονται στο Νοσοκομείο μας προς αντιμετώπιση , ενώ τις υπόλοιπες ανάγκες του Νοσοκομείου Θήβας σε μονάδες αίματος , τις καλύπτει η δική μας Αιμοδοσία .
Ειδικότερα θέματα:
1. Το τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων-ΤΕΠ  του Νοσοκομείου μας είναι σε καθημερινή γενική εφημερία κι έχει 55.000 περιστατικά το χρόνο, παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά κλπ ( κατά μέσο όρο ημερησίως 150 περιστατικά) , ενώ η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί ξεχωριστά εξωτερικά ιατρεία, με μέσο όρο ημερησίως 55 περιστατικά (20.000 ετησίως)
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στα ΤΕΠ:
1 Διευθυντής , Πνευμονολόγος σε οργανική θέση
1 Επιμελητής Β, Ορθοπεδικός σε οργανική θέση
1 Επιμελήτρια Β, Καρδιολόγος σε οργανική θέση , η οποία καλύπτει μόνο εφημερίες λόγω απόσπασης σε άλλη θέση (Αντιδήμαρχος Χαλκίδας)
1 Επιμελήτρια Α, Γενική Ιατρός με απόσπαση από ΚΥ
1 Επιμελήτρια Α, Γενική Ιατρός με απόσπαση από ΚΥ μόνο για δυο εφημερίες το μήνα
1 Επιμελητής Α, Γενικός Ιατρός από ΚΥ μόνο για εφημερίες .
       Όπως φαίνεται, το Τμήμα δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες σε ιατρούς μια και αντιστοιχεί από μηδέν έως ένας (0-1) ιατρός, σε κάθε βάρδια . Ως εκ τούτου δεν καθίσταται δυνατό μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών, που να καλύπτει όλες τις μέρες του μήνα, με αποτέλεσμα την αγωνιώδη αναζήτηση, καθημερινά, ιατρών να καλύψουν την εφημερία, είτε με υπέρβαση ωραρίου και αριθμού εφημεριών των ιατρών του τμήματος, είτε με κάλυψη ιατρών από τις κλινικές του Νοσοκομείου, εις βάρος των κλινικών τους ,μια κι αυτές είναι επίσης υποστελεχωμένες .
      Όλο αυτό γίνεται εις βάρος των ασθενών αλλά και των ίδιων των ιατρών, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κάτω από πίεση και κούραση σωματική και ψυχική, πράγμα το οποίο εκτός από παράνομο (νόμος ευρωπαϊκής ένωσης περί ωραρίου εργασίας ιατρών), είναι και ανήθικο, απάνθρωπο και εξαιρετικά επικίνδυνο.
        Η δε πρόσκαιρη λύση της Διοίκησης να καλύπτει την εφημερία, δίνοντας εντολές τελευταίας στιγμής, σε γενικούς ιατρούς των ΚΥ του Νομού δε βοηθάει στην οριστική επίλυση του τόσο σημαντικού προβλήματος, μια και οι γενικοί ιατροί αντιδρούν , δεν έρχονται για εφημέρευση και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη , υποστηρίζοντας ως παράνομη την όλη διαδικασία.
      Η  κατάσταση χαρακτηρίζεται το λιγότερο ως τραγική και οι ιθύνοντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σε ένα τόσο σημαντικό κι ευαίσθητο κομμάτι που αφορά στην υγεία.
        Στόχος μας , και υπόψιν του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας με 300 πλέον κλίνες , η έναρξη λειτουργείας του οποίου τοποθετείται εντός του 2020, είναι η δημιουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου τμήματος ΤΕΠ και η στελέχωση του με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , με οκτάωρες βάρδιες, όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να καλύπτονται ολοκληρωτικά , αυτόνομα και ασφαλώς οι ανάγκες του (ελάχιστα όρια ασφαλούς εφημέρευσης στα ΤΕΠ με δυο τουλάχιστον ανά τομέα ιατρούς στην πρωινή βάρδια κι έναν τουλάχιστον ιατρό ανά τομέα στην απογευματινή και βραδινή βάρδια ).
2. Η Παθολογική Κλινική με δυναμικό 50 κρεβατιών, με 100% πληρότητα, καθημερινή 24ωρη εφημερία και 31435 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία ετησίως , αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της εφημερίας αλλά και του πρωινού ωραρίου , μια κι έχουν απομείνει μόνο 6 ειδικευμένοι (από τις 10 οργανικές θέσεις) και 5 ειδικευόμενοι ιατροί (από τις 12 οργανικές θέσεις), εκ των οποίων οι 3 σε παράταση.

3. Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα διενεργήθηκαν το 2018 ,2500 χειρουργικές επεμβάσεις μέτριας έως μεγάλης βαρύτητας και 1000 περίπου μικρής βαρύτητας (τοπικές ή επιβοηθούμενες), 800 διασωληνώσεις και συμμετοχές σε ΚΑΡΠΑ στα ΤΕΠ και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου μας. Στο τμήμα λειτουργεί ιατρείο πόνου για αντιμετώπιση περιστατικών με χρόνιο (καλοήθη ή κακοήθη πόνο και για συνταγογράφηση.
    Σύμφωνα με το νόμο που διέπει και αφορά στα ελάχιστα όρια στελέχωσης για την ασφαλή λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος, και με δεδομένο ότι απαιτείται καθημερινά η παρουσία δυο(2) ειδικευμένων αναισθησιολόγων σε ενεργό εφημερία , λόγω αυξημένων αναγκών στα ΤΕΠ και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου (διασωληνώσεις, διακομιδές, τοποθέτηση γραμμών κλπ) αλλά και λόγω έλλειψης ειδικευομένων στο τμήμα, για το υπάρχον νοσοκομείο όπου λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες σε καθημερινή βάση , απαιτούνται 10 αναισθησιολόγοι
   Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπηρετούν 5 ιατροί σε οργανική θέση , εκ των οποίων η μια συνταξιοδοτείται τέλος του τρέχοντος έτους και  2 επικουρικοί ιατροί , η θητεία του ενός λήγει σε ένα μήνα και του άλλου σε τρεις μήνες. Το Δεκέμβριο το Τμήμα δεν θα μπορεί να καλύψει τις εφημεριακές του ανάγκες ούτε με ένα ειδικευμένο ιατρό, ανά εφημερία και θα υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες, με όλες τις δραματικά απορρέουσες συνέπειες .

4. Η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας πραγματοποίησε μέσα στο 2018, 7384 αιμοληψίες, 7183 διασταυρώσεις φιαλών σε μονάδες για τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης και Θήβας, διέθεσε 7109 φιάλες στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Αθήνας κι άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος. Επίσης πραγματοποίησε 72 οργανωμένες εξορμήσεις για εξωτερικές αιμοληψίες στο νομό Ευβοίας και Βοιωτίας, καθώς και μετάγγιση χρόνιων περιστατικών(120 ασθενείς με ανάγκες 1200 περίπου μονάδες αίματος ετησίως ) και μεσογειακής αναιμίας (12 ασθενείς με ανάγκες περίπου 300 μονάδες αίματος ετησίως).
Στην Αιμοδοσία υπηρετούν:1 Διευθυντής σε οργανική θέση και 1 Επικουρικός Ιατρός.

4. Ακτινολογικό : Στο νοσοκομείο μας δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος όλο το 24ωρο, λόγω υποστελέχωσης σε ιατρικό και παραϊατρικό τεχνολογικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να διακομίζονται ασκόπως περιστατικά στην Αθήνα. Είναι, απολύτως, ανήθικο και δραματικά επικίνδυνο, σε ένα νοσοκομείο, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό τροχαίων και, γενικότερα, επειγόντων περιστατικών, να μην λειτουργεί, καθ’ όλο το 24άωρο, αξονικός τομογράφος.
    
      Εκτός από τα παραπάνω τμήματα που παρουσιάζουν τώρα το πιο έντονο πρόβλημα, και κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους, τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου είναι επίσης υποστελεχωμένα και η λειτουργία τους επιτυγχάνεται λόγω της  υπέρμετρης και κοπιαστικής προσπάθειας των υπηρετούντων ιατρών που υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να   ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν και ειδικότητες που λείπουν εντελώς από το Νοσοκομείο μας.

Ζητάμε την άμεση προκήρυξη και το διορισμό, με ταχείες διαδικασίες, των κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα:

Παθολόγοι      4          Αγγειοχειρουργός       1          Νεφρολόγος    1
Αναισθησιολόγοι        2          Γαστρεντερολόγος      1          Ογκολόγος      1
Παιδίατροι       1          Νευρολόγος    1          ΤΕΠ    3
Ουρολόγοι      3          Δερματολόγος 1          ΩΡΛ    2
Οφθαλμίατροι 3          Παθολογοανατόμος    1          Ψυχίατροι        3
                                                           
Ζητάμε επίσης την άμεση πρόσληψη επικουρικών ιατρών, μέχρι να προσληφθούν μόνιμοι, αλλά και για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών των τμημάτων, σε ιατρικό προσωπικό, που δεν καλύπτονται με το υπάρχοντα, αναχρονιστικό, οργανισμό και ιδιαίτερα στις κλινικές – τμήματα πρώτης γραμμής, όπως ΤΕΠ, Χειρουργική , Παθολογική , Παιδιατρική Κλινική, Αναισθησιολογικό Τμήμα

Σχετικά με το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας
    Το νέο πολύπαθο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με έναρξη δημιουργίας το 2004 και που ακόμη δε λειτουργεί παρόλο που έχει ολοκληρωθεί κτιριακά και τεχνολογικά από το Δεκέμβρη του 2017, είναι ένα έργο με πολύ μεγάλες  απαιτήσεις,  έχει  δυναμικό 300 κλινών καθώς κι επιπλέον κλινικές και τμήματα που δεν υπάρχουν στο παρόν νοσοκομείο .
    Να αναφέρουμε την ύπαρξη ΜΕΘ (5 κρεββάτια ΜΕΘ, 5 κρεββάτια ΜΑΦ και 5 κρεββάτια ΜΕΘ χειρουργείων), η έναρξη λειτουργίας της οποίας θα ήταν πολύ σημαντική για το νομό μας μια και δεν υπήρχε τόσα χρόνια , με αποτέλεσμα όλα τα διασωληνωμένα περιστατικά να διακομίζονται Αθήνα.
     Όπως καταλαβαίνετε , για το νέο Νοσοκομείο απαιτείται νέος οργανισμός με πολύ περισσότερες οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο οποίος δεν έχει ακόμη καν κατατεθεί, ώστε να προκηρυχθούν οι νέες οργανικές θέσεις .
    Πρέπει, ιδιαίτερα, να επισημανθεί πως εάν, μεταφερθούμε, ως έχουμε, στο καινούριο Νοσοκομείο θα προκύψουν ανεπίλυτα προβλήματα και θα κινδυνέψουν ασθενείς, διότι οι αποστάσεις, ανάμεσα στα τμήματα είναι μεγάλες και η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης ειδικών, στα επείγοντα, θα είναι από αμφίβολη έως αδύνατη.
    Επιπλέον πρέπει να ενημερωθούν οι κλινικές και να εκπαιδευτεί το υπάρχον προσωπικό  στο νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, δεδομένου ότι τα νέα μηχανήματα έχουν αποκτηθεί και τοποθετηθεί, ερήμην μας, δηλαδή, χωρίς να ζητηθούν προτάσεις από τους διευθυντές των τμημάτων.

Ο   πρόεδρος                                                                                             Η γραμματέας

Ν. Δασκαλόπουλος                                                                                     Ε. Δερμιτζάκη