MY KTEO

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η διατροφική αξία στο καστανό ρύζι

Αν και έγινε ευρύτερα γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες, το καστανό ρύζι έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στις διατροφικές συνήθειες της δύσης, και όχι άδικα.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τα δημητριακά που έχουν υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία και αυτό, αυτομάτως τα καθιστά πιο υγιεινά.

Το ίδιο συμβαίνει και με το καστανό ρύζι, το οποίο δέχεται μικρότερη επεξεργασία, διατηρώντας το πίτουρο. Αυτή η «μικρή» λεπτομέρεια είναι που στην ουσία του προσθέτει σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες κ.α.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης πως μιλάμε για το καστανό ή μερικώς αναποφλοίωτο ρύζι. Πολλοί θεωρούν πως το καστανό ρύζι και το μαύρο είναι το ίδιο προϊόν. Αυτή όμως αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη και η διαφορά τους είναι σημαντική.

Το μαύρο ρύζι έχει ψηθεί για να αποκτήσει το χρώμα αυτό. Από τη άλλη το καστανό έχει αυτή την απόχρωση διότι έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία ώστε να μη χάσει το πίτουρο και έτσι να διατηρήσει μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών.

Διαφορετικός είναι επίσης και ο τρόπος μαγειρέματος στο άσπρο και το καστανό ρύζι, αφού στο δεύτερο απαιτείται διπλάσιος χρόνος βρασμού.

Διατροφική αξία
Μεγάλο ποσοστό της διατροφικής αξίας στο καστανό ρύζι περιέχεται στη φλούδα του. Αυτό το καθιστά πηγή θρεπτικών συστατικών καθώς στη σύνθεση του θα βρούμε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες το κάνει πιο εύπεπτο και ελαφρύ. Ενώ ταυτόχρονα το κατατάσσει αρκετά ψηλά στη λίστα με τις τροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το καστανό ρύζι αποτελεί επίσης, πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και γιαυτό τον λόγο έχει κερδίσει μια θέση στη λίστα με τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.

Οφέλη
Λόγω τις χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι η κατάλληλη τροφή που θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Φαίνεται επίσης πως δρα ευεργετικά στην εξισορρόπηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα και αυτό το κάνει κατάλληλο προς κατανάλωση για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Το καστανό ρύζι διατηρεί το πίτουρο μετά την επεξεργασία. Αυτό το εντάσσει στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και φαίνεται πως μειώνουν τα επίπεδα υψηλής χοληστερόλης.

Πως μαγειρεύουμε το καστανό ρύζι
Για να μην παραμείνει σκληρό ή λασπώσει, θέλει σχεδόν διπλάσιο χρόνο βρασμού από το λευκό και επίσης χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Έτσι για κάθε φλιτζάνι καστανό ρύζι προσθέτουμε 2,5 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα την αντίστοιχη δοσολογία νερού και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίζει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το ρύζι. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και σκεπάζουμε με καπάκι.

Αφήνουμε να βράσει στο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία και μετά το πέρας ελέγχουμε. Αν στην κατσαρόλα έχει περισσέψει νερό, τότε κλείνουμε ξανά με καπάκι και ελέγχουμε συχνά μέχρι να εξατμιστεί όλο.

Όπως προαναφέραμε ο χρόνος βρασμού για το καστανό είναι διπλάσιος σε σχέση με τον λευκό. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν χρειαστεί να περιμένετε ακόμη και μία ώρα για να βράσει.

Μόλις δούμε ότι το νερό έχει απορροφηθεί, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το καπάκι. Τέλος, αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 5 λεπτά.


govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!