MY KTEO

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Στην αναλογική κατανομή των προσφύγων συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερέτριας (βιντεο)


Το προσφυγικό μεταναστευτικό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερέτριας την Τετάρτη το απόγευμα.
Ο Δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος τόνισε το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και όχι με ακραίες αντιδράσεις. «Η κατανομή πρέπει να γίνει αναλογικά σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου» είπε ο κ. Δημητρόπουλος και εξήγησε ότι εάν σε όλη τη Στερεά Ελλάδα έρθουν 1000 τότε στην Εύβοια αναλογούν περίπου 350 οπότε αναλογικά να έρθουν και στο Δήμο Ερέτριας. Με τη θέση του Δημάρχου τάχθηκε και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι όμως δεν έκρυψαν και τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το φαινόμενο εξαιτίας και του πολέμου που μαίνεται στο συριακό έδαφος.
Ο Αντιδήμαρχος Κηρύκος Μπασινας ενημέρωσε το σώμα ότι ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με την Αστυνομία και την Περιφέρεια. Οι μεν τον ενημέρωσα ότι απλά καταγράφουν τις φόρμες των ιδιοκτητών οπού ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μετανάστες και ότι δε γνωμοδοτούν, ενώ από την Περιφέρεια τους διαβεβαίωσαν ότι η θέση του Δήμου είναι και δική τους.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Βούλα Αμερικανού η οποία εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί σε μια νύχτα οι 250 πρόσφυγες να γίνουν 2500, παρόλο που η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι υποδομές του Νομού και ειδικά το Νοσοκομείο Χαλκίδας, δεν θα αντέξουν αυτόν τον αριθμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Αμφιτρίτης Αλημπατε: «Μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και χωρίς να μας ρωτήσει κανείς επειδή οι δομές θα είναι γεμάτες, να βρούμε μπροστά μας 2500 μετανάστες». Επίσης μεταξύ άλλων η κ. Αλημπατε είπε: «Είναι ένα σημαντικό, ευαίσθητο και σοβαρό θέμα. Να μην αποκλείσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά από την άλλη να μην ανεχτούμε και μια ανεξέλεγκτη κατάσταση». Για αυτό πρότεινε η δημοτική αρχή να έρθει σε επαφή με την Διεθνή Αμνηστεία και το αρμόδιο Υπουργείο και να εξασφαλιστεί η διαβεβαίωση ότι ο Δήμος δεν θα πιαστεί στον ύπνο.

Από τη πλευρά του ο Γιώργος Βράκας και ως μέλος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης ενημέρωσε το σώμα ότι στο ξενοδοχείο holiday δεν θα μεταφερθούν μετανάστες, αφού δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και για τα άλλα ξενοδοχεία δεν έχει δρομολογηθεί κάτι.

Στην σύντομη τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρύνθου κ. Καραβάς ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν υπόψη τους ότι ήδη η Αμάρυνθος φιλοξενεί πρόσφυγες.


Προβληματισμός από τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε Δημοτικό Σχολείο της Ερέτριας
Επίσης στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η μεταφορά εφτά προσφυγόπουλων για να φοιτήσουν σε Δημοτικό Σχολείο της Ερέτριας, ενώ κατοικούν σε δομή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλκιδέων. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ήταν απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, η οποία και ενημερώνει μόνο τις διευθύνσεις των σχολείων.

Το λόγο πήρε και η Ελισάβετ Πασαλίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενεί τα προσφυγόπουλα, η οποία μετέφερε την αγωνία και τον προβληματισμό των γονέων. Αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το σχολείο τους, αν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, αν το σχολείο έχει τις κατάλληλες υποδομές και αν τα παιδιά αυτά έχουν εμβολιαστεί, δεδομένου ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Καλή η φιλοξενία, αλλά να γνωρίζουμε και τις προυποθέσεις» τόνισε η κ. Πασαλίδου.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών και η φοίτησή τους στα σχολεία της Ερέτριας είναι κάτι που απασχολεί τη δημοτική αρχή και έκανε γνωστό ότι σήμερα Πέμπτη για το λόγο αυτό έχει συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη.