MY KTEO

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Επιμελητήριο Εύβοιας: Στη σκιά της μη έγκρισης της τροποποίησης του προϋπολογισμού κατατέθηκαν οι προτάσεις των τμημάτων για το νέο έτος (βίντεο)



Η κατάθεση προτάσεων δράσεων και πρωτοβουλιών για το νέο έτος, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2020 και κατάθεσής του στο Υπουργείο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας, τη Δευτέρα το απόγευμα.
Στη σκιά του κολλήματος που έχει προκύψει με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2019, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κλήθηκε να αποφασίσει για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσει το 2020, μετά και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Πρόεδροι των τμημάτων του, σε μια συνεδρίαση με οριακή απαρτία, με παρόντες 15 από τους 21 συμβούλους. Το «παρών» στην συνεδρίαση έδωσαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Νίκος Αίσωπος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εύβοιας, Ηλίας Θαλάσσης.

Συνάντηση με τον Άδωνι
Πριν λάβουν το λόγο οι Πρόεδροι των τμημάτων η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη ενημέρωσε το σώμα ότι την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη με βασικό θέμα συζήτησης της καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. «Η καθυστέρηση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο με την μισθοδοσία των έξι εργαζομένων, που ήδη μετράνε ένα εξάμηνο απλήρωτοι, αλλά και με την πληρωμή λειτουργικών εξόδων, όπως η πληρωμή των ενοικίων των παραρτημάτων» είπε η κ. Αγιοστρατίτη και έκανε γνωστό ότι αν από το Υπουργείο υποδείξουν έναν τρόπο να λυθεί το πρόβλημα, τότε την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.






Οι προτάσεις
Η διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων με σκοπό την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες και εργαζόμενους ήταν ο κοινός παρανομαστής στις προτάσεις όλων των τμημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην προβολή του Νομού με την πρόταση του επιμελητηριακού συμβούλου Γιάννη Γεροντίτη να βρίσκει σύμφωνους όλους τους παρευρισκομένους. Ο κ. Γεροντίτης πρότεινε τη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ που θα διαφημίζει την Εύβοια σε πανελλαδικό επίπεδο. Ιδέα που βρήκε ενδιαφέρουσα και ο Α’ Αντιπρόεδρος Νίκος Μώρος, ο οποίος και πρότεινε με την σειρά του να υπάρξει συνάντηση με τους όλους τους φορείς του Νομού για να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση αυτή. Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος Βούλα Αγιοστρατίτη ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η προβολή τηλεοπτικών εκπομπών στην ΕΡΤ αφιερωμένες στην Εύβοια και τη Σκύρο. Την δική του πρόταση έκανε ο Νίκος Αίσωπος ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων: «Αντί για κάποιου είδους πανηγύρι, μπορούμε σε συνεργασία και με μικρό κόστος να εκμεταλλευτούμε
το διαδίκτυο και να διοργανώσουμε μέσω των social media έναν διαγωνισμό καλύτερης βιτρίνας και η φωτογραφία με τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις να κερδίσει. Έτσι θα διαφημίσουμε και τα καταστήματα της Χαλκίδας».

Κοντράστ συναισθημάτων
Αν και το κλίμα γενικώς ήταν ήρεμο και υπήρχε σύμπνοια ως προς τις προτάσεις των τμημάτων, δεν έλειψαν και οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εικόνα που παρουσίασε η συνεδρίαση. Ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων Χρήστος Παύλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο που γίνεται η κατάθεση των προτάσεων, αλλά και η υλοποίησή τους. «Χωρίς να θέλω να μειώσω τις προηγούμενες διοικήσεις, αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και ευχάριστο. Για πρώτη φορά οργανώνουμε και εκτελούμε δράσεις και πρωτοβουλίες με τέτοιο τρόπο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παύλου. Σε διαφορετικό κλίμα ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Μώρου, που δήλωσε στεναχωρημένος από την εικόνα της αίθουσας. «Δεν θα μιλήσω ούτε παραταξιακά, ούτε θεσμικά, αλλά ανθρωπινά. Είμαι στεναχωρημένος γιατί σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση που συζητάμε τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό των δράσεων έχουμε την μικρότερη δυνατή απαρτία. Κανονικά έπρεπε να είμαστε εδώ και οι 21 σύμβουλοι και οι 500 σύλλογοι που κάθε χρόνο μας καταθέτουν προτάσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο Α’ Αντιπρόεδρος.

Ο οικονομικός απολογισμός
Εδώ να τονιστεί ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας έγινε ενημέρωση επί του οικονομικού απολογισμού έτους 2018, των οικονομικών καταστάσεων και του φύλλου ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών, το οποίο και παρουσίασε στο σώμα η Ορκωτή Ελεγκτής κ. Χρονοπούλου. Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενώ το σχετικό φύλλο ελέγχου μαζί με τις υπόλοιπες οικονομικές καταστάσεις θα υποβληθούν στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τελική έγκριση και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στο σύστημα «Διαύγεια». «Το Επιμελητήριο Εύβοιας διανύει μια περίοδο εξωστρέφειας και αυτό οδήγησε στην αύξηση των πληρωμών. Τα μέλη που ενεργοποιήθηκαν  αυξήθηκαν κι έτσι αυξήθηκαν και τα έσοδα από τις συνδρομές» τόνισε η Βούλα Αγιοστρατίτη.