MY KTEO

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ο Σπύρος Πνευματικός στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος


Ο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το δικαίωμα στην υγεία καθώς και τη «χαμένη ευκαιρία» του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά
πανεπιστήμια στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μιλώντας για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, χαιρέτισε την πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, «ένα ουσιαστικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας και μια έμπρακτη μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης, που αποκτά πλέον ως σύστημα ισχυρότατο θεσμικό υπόβαθρο».

Ο κ. Πνευματικός, λόγω της ιδιότητας του ως καθηγητής ιατρικής στην Ελλάδα και την Αμερική αλλά και ως μάχιμος γιατρός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος, που αφορά το δικαίωμα στην υγεία. Τόνισε την ανάγκη για άμεσες, ριζικές αλλαγές στην κτιριακή και τεχνολογική υποδομή, στην πρόσβαση σε φθηνά, ποιοτικά και κατάλληλα φάρμακα και, τέλος, στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσα από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τον εξορθολογισμό των αμοιβών τους. «Να ξεφύγουμε από τους μισθούς πείνας και να δίνονται αξιοπρεπείς αμοιβές και κίνητρα που να ανταποκρίνονται και στον εκπαιδευτικό αλλά και στον επαγγελματικό κόπο γιατρών και νοσηλευτών» επεσήμανε ενώ, στο κομμάτι της τεχνολογίας, ανέφερε ως ρεαλιστική λύση  τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Άλλωστε, συμπλήρωσε, με το ισχύον Σύνταγμα δημιουργήθηκε το ΕΣΥ που πλέον εντάσσεται στο λεγόμενο υγειονομικό κοινωνικό κεκτημένο και δεν μπορεί να καταργηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα κρατικό μονοπώλιο.

 Ο βουλευτής μίλησε ακόμα για την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην περιφέρεια όπου οι δυσκολίες είναι ακόμα μεγαλύτερες και το σύστημα έχει ακόμα περισσότερες ελλείψεις. Περιέγραψε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη για τους πολίτες της περιφέρειας. «Τότε και μόνο τότε θα σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην υγεία» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος μίλησε για την ευκαιρία αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη δημιουργία ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που χάθηκε λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο, αγαπητοί συνάδελφοι: ή ιδιωτική ή δημόσια παιδεία. Είναι ποιοτική δημόσια και εξίσου ποιοτική ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους, όπως γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».