MY KTEO

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Παρέμβαση του Γιάννη Τζαβάρα, Δημοτικού Συμβούλου Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στη σύσκεψη των Τοπικών Συμβουλίων Αυλίδας


Το προσφυγικό είναι ένα σοβαρό, πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει επεκτάσεις και επιδρά στη ζωή λαού της χώρας μας και της περιοχής μας πιο συγκεκριμένα.
Μιλάμε για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και δημιουργεί τεράστιες προσφυγικές ροές
ανθρώπων μεταξύ των οποίων βρίσκονται. μανάδες, μικρά παιδιά, ακρωτηριασμένοι, χτυπημένοι κτλ.
Ο πόλεμος γίνεται για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γενικότερα. Εμπλέκονται κύρια το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία και άλλες δυνάμεις.
Η χώρα μας, ο λαός μας, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτόν τον πόλεμο αλλά παρόλα αυτά εμπλέκεται με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων σε αυτόν όπως και σε άλλες πολεμικές συγκρούσεις που διεξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η τωρινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν λίγες ημέρες υπέγραψε την επέκταση της παραμονής των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας διευκολύνονται επί τους ουσίας τα πολεμικά σχέδια.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη Β/Α Συρία και εισέβαλε η Τουρκία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνυπογράψει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας ενώ η τωρινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί αυτήν τη συμφωνία. Μάλιστα η συμφωνία προβλέπει ότι στις άλλες χώρες θα διοχετεύονται πρόσφυγες ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Θα θέλουν π.χ. 3.000 ανθρώπους ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αυτό θα στέλνουμε. Θα θέλουν π.χ. 1.000 ανθρώπους ειδικευμένους, αυτούς θα στέλνουμε. Δηλαδή οι κυβερνήσεις στη χώρα μας έχουν συμφωνήσει και στηρίζουν τους πολεμικούς σχεδιασμούς όπως και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν μερίδιο στη λεία για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Χρειάζεται να απαιτήσουμε και από τη σημερινή σύσκεψη να ανοίξουν τα σύνορα και να μπορέσουν να φύγουν οι πρόσφυγες, να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους, να επανενωθούν πολλοί από αυτούς με τις οικογένειες τους.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις όπως και η συμμετοχή στο πλευρό μίας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας μας βάζουν στον στόχαστρο άλλων δυνάμεων. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις από τη Ρωσία ότι η χώρα μας φιλοξενώντας ΝΑΤΟϊκές βάσεις έχει μπει στο στόχαστρο της δικιάς της πολεμικής μηχανής.
Η επέκταση των βάσεων είναι παράγοντας ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης συνολικά για την περιοχή.
Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν επίδραση και στην περιοχή μας, στη Ριτσώνα και μάλιστα τώρα υπάρχουν και σχέδια επέκτασης, μονιμοποίησης του εγκλωβισμού των προσφύγων, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν ως προσωρινά ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, να ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες ώστε γρήγορα να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους καθώς και οι υπηρεσίες ασύλου ώστε γρήγορα να διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες των αιτούντων άσυλο.
Θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες υποδομές στην παιδεία, την υγεία και άλλους τομείς αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες ελλείψεις, υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις αυτές έρχονται με μεγαλύτερη ένταση στην επιφάνεια όταν θα πρέπει να στηριχτούν και οι πρόσφυγες, που μάλιστα είναι άνθρωποι που χρήζουν ιδιαίτερων αναγκών.
Το νοσοκομείο της Χαλκίδας καλείται να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους της Εύβοιας που είναι 200.000 αλλά και άλλων όμορων περιοχών καθώς το νοσοκομείο της Θήβας έχει υποβαθμιστεί όπως και άλλες υποδομές υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Οι 1.000 ή 2.000 πρόσφυγες που θα έχουν και αυτοί ανάγκες και μάλιστα μεγάλες, να γίνει η αφορμή για να διεκδικήσουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας που απαιτούν προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης κτλ ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετούμαστε και εμείς αλλά και τα θύματα του πολέμου.
Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στην παιδεία. Εδώ συγκεκριμένα στο Βαθύ όπου σήμερα γίνεται αυτή η συνάντηση, στο δημοτικό σχολείο ο προαύλιος χώρος έχει επεκταθεί μέσα σε παιδική χαρά γιατί στον προϋπάρχον προαύλιο χώρο έχουν εγκατασταθεί containers γιατί δεν έφταναν οι αίθουσες, ενώ υπάρχουν 8 τουαλέτες για περισσότερα από 200 παιδιά. Αντίστοιχή είναι η κατάσταση και στο γυμνάσιο και στο λύκειο, για να μην αναφερθούμε στον κατασκευαστικό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο αναγέρθηκαν αυτά τα κτίρια και αν έχει γίνει έλεγχος από τότε. Αυτή η κατάσταση είναι εκρηκτική είτε έρθουν οι πρόσφυγες είτε όχι. Αντίστοιχες διεκδικήσεις απαιτούνται και σε άλλες πλευρές της ζωής μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβιβαστούμε εν έτη 2019 με αυτό το επίπεδο ζωής. Δηλαδή, έτσι ή αλλιώς απαιτείται να διεκδικηθούν λύσεις, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην περιοχή μας.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για πιθανή έξαρση της εγκληματικότητας, η πραγματικότητα είναι ότι εφόσον εξασφαλίζονται αξιοπρεπής συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας τέτοια φαινόμενα μπορούν να περιορίζονται σημαντικά. Γιατί κανείς σε τελευταία ανάλυση δε γεννιέται εγκληματίας είτε είναι πρόσφυγας, είτε είναι συμπατριώτης μας. Αυτό που στην ουσία εξωθεί πολλές φορές σε εγκληματικές πράξεις είναι το ίδιο το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την πείνα, την ανεργία, τους πολέμους, όπως γεννάει και τη μετανάστευση που άλλωστε ακολουθούν και πολλοί συμπατριώτες μας.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που επιλέγει να φύγει από τη χώρα του, το σπίτι του, την οικογένειά του. Όσοι το κάνουν, αναγκάζονται κάτω από το βάρος των συνεπειών των πολέμων, αυταρχικών καθεστώτων, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη που έχουν ως μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών των λίγων σε βάρος των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού. Γι’ αυτό και είναι η ίδια η αιτία που γεννά και την προσφυγιά και τη μετανάστευση, έννοιες που τεχνητά διαχωρίζονται.
Τέλος, θέλουμε να αναδείξουμε ότι  το προσφυγικό είναι πεδίο μεγάλων οικονομικών παιχνιδιών που λυμαίνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτοί δηλαδή που ευθύνονται για τον πόλεμο και σκοτώνουν ανθρώπους και άλλους τους οδηγούν στην προσφυγιά, είναι οι ίδιοι που όταν έρχονται ως πρόσφυγες κερδοσκοπούν από τη διαχείριση του προβλήματος ενώ σε άλλες περιπτώσεις τους χρησιμοποιούν και για φτηνό εργατικό δυναμικό όπως κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αγροτικές εργασίες αλλά και αλλού, με μεροκάματα πείνας, των 10€, ακόμα και μικρότερα,
Το ψήφισμα που εμείς θα προτείναμε να βγει από τη σημερινή σύσκεψη είναι η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που γίνεται για τα συμφέροντα των λίγων, ότι απαιτούμε να μην εφαρμοστεί η συνθήκη ΕΕ – Τουρκίας και του Δουβλίνου που έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων εδώ, ότι απαιτούμε χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, των άλλων κοινωνικών τομέων, χρηματοδότηση του δήμου που έχει την ευθύνη της κτιριακής λειτουργίας της εκπαίδευσης κτλ.
Ένα τέτοιο πλαίσιο είναι που δίνει ουσιαστικές λύσεις και δεν συγκαλύπτει το πρόβλημα, ούτε αποπροσανατολίζει.