MY KTEO

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Σεξ και καρδιακά προβλήματα. Γίνεται;

Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει πως τα άτομα που επιβιώνουν από μια καρδιακή προσβολή είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στη σεξουαλική ζωή που είχαν πριν από το επεισόδιο, εάν ενθαρρυνθούν από τους θεράποντες ιατρούς τους.
Σύμφωνα όμως με τα ευρήματα, οι περισσότεροι ασθενείς δεν συζητούν το συγκεκριμένο ζήτημα με τον ιατρό τους.

Οι ερευνητές από την ιατρική σχολή του Σικάγο συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους σχεδόν 1.900 άτομα που επιβίωσαν έπειτα από καρδιακή προσβολή. Ανάμεσα στους ασθενείς που ήταν σεξουαλικά ενεργοί πριν από το επεισόδιο, όσοι έλαβαν συμβουλευτική καθοδήγηση σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή ενώ ακόμα νοσηλεύονταν ήταν 1,5 φορά πιο πιθανό να συνεχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί μετά την ανάρρωσή τους, σε σύγκριση με αυτούς που δεν την έλαβαν.

Στους ασθενείς που δε δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τη σεξουαλική ζωή, παρατηρήθηκε είτε μη απαραίτητη καθυστέρηση στην έναρξη των επαφών είτε ακόμα και αποχή από το σεξ.

Η μελέτη, επίσης, αποκάλυψε πως μόνο οι μισοί άνδρες ασθενείς και το 1/3 των γυναικών, ανέφεραν να έχουν λάβει οδηγίες σχετικά με την επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα, έναν χρόνο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, μόνο το 41% των ανδρών και το 24% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν κάνει συζήτηση με τον ιατρό τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως αυτό που δείχνουν τα ευρήματα είναι η ανάγκη οι ιατροί να αντιλαμβάνονται και να χειρίζονται το ζήτημα της σεξουαλικής λειτουργίας ως μια πολύ σημαντική συνιστώσα της γενικής υγείας και ευεξίας, ακόμα και ύστερα από ένα τόσο στρεσογόνο και απειλητικό για τη ζωή συμβάν, όπως είναι η καρδιακή προσβολή. Οι ιατροί πρέπει να κατανοήσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν, να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποφύγουν περιττούς φόβους κι ανησυχίες που συνδέονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Πολύ μεγάλος προγνωστικός παράγοντας της σεξουαλικής δραστηριότητας των ασθενών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά το επεισόδιο βρέθηκε να είναι η σχετική ενημέρωση - καθοδήγηση των ασθενών πριν πάρουν το εξιτήριό τους. Για τις γυναίκες, μάλιστα, αυτός βρέθηκε να είναι και ο μοναδικός προγνωστικός παράγοντας. Ο καρδιολόγος που παρακολουθεί τον κάθε ασθενή είναι αυτός που γνωρίζει λεπτομερώς το περιστατικό, έχει καταφέρει να σώσει τη ζωή του ασθενούς και κατά συνέπεια βρίσκεται στην πιο κατάλληλη θέση να τον συμβουλεύσει σχετικά με την ασφαλή φυσική δραστηριότητα που μπορεί να έχει, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής πράξης.

Αν οι καρδιοπαθείς δεν συμβουλευτούν τους ιατρούς τους σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, συχνά καταλήγουν στα δικά τους λανθασμένα συμπεράσματα αναφορικά με τους κινδύνους της σεξουαλικής δραστηριότητας.

govastileto.gr