MY KTEO

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερέτρια




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το 2ήμερο 7ης και 8ης Νοεμβριου  εορτάστηκε η  Σύναξη των Αρχαγγέλων  Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Κοιμητηριακό Ιερό Ναό στην Ερέτρια.

Την παραμονή της εορτής  τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή των πιστών μεταξύ εκ του οποίου του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητος Ερέτριας κ. Μάριου Παντελή.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε  ο Όρθρος και η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Πανοσ Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Φουρκής ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο και στον εσπερινό και αναφέρθηκε στους φωτοειδείς αγγέλους να τιμάμε την σύναξη των Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων και να ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με τον ψαλμωδό και να ψάλουμε από τα Μεγαλυνάρια της Παρακλήσεως των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ οι οποίοι ονομάζονται πρόκριτοι δυνάμεων νοερών και αρχηγοί των αγίων αγγέλων και των ενέα ταγμάτων.

Ο Μιχαήλ είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά στον θεό και γνωρίζει το θέλημα του και το φανερώνει στους ανθρώπους ο Γαβριήλ είναι ο απεσταλμένος του θεού όπως συνέβη στην Υπέρμαχω Στρατηγώ την Κυρία Θεοτόκο  εις την πόλη της Ναζαρέτ η οποία  έλαβε τον ευαγγελισμό από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και θεωρούνται  πρωτάγγελοι αρχάγγελοι και αρχιστράτηγοι και στην πορεία έχουμε τα ενέα τάγματα όπως τα ορίζουν οι άγιοι πατέρες της εκκλησίας και η παράδοση της εκκλησίας μεσω της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Η Αγία Γραφή μας φανερώνει τους αγγέλους ως  θρόνοι κυριότητες αρχές εξουσίες πολυόματα Χερουβίμ  Σεραφείμ  Άγγελοι και Αρχάγγελοι τα ενέα τάγματα εις την ζωή μας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει ότι όταν βλέπουμε ένα βρέφος να χαμογελάει στο ύπνο του δηλώνει την παρουσία του φύλακα άγγελου του τον οποίον δέχεται στο μυστήριο του αγίου βαπτίσματος άρα εμείς οι βαπτισμένοι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και ενδυσάμενοι το ένδυμα και τον χιτώνα τον αμόλυντο του Θεανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού ως πιστά μέλη και τέκνα της Βασιλείας του Θεού της μίας αγίας καθολικής και ορθοδόξου εκκλησίας φανερώνουμε την πίστη μας ακέραιη έχοντας ένα άγγελο φύλακα ο οποίος στα εγκαίνια κάθε ιερού ναού παρεβρίσκεται και στέκεται με το παράδειγμα της φανερώσεως του στον Προφήτη Ζαχαρία στον Ναό του Σολομώντος εις τα Άγια των Αγίων δίνοντας του το χαρμόσυνο μήνυμα της συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου.

Τέλος ο π. Αθανάσιος πρόσθεσε στον λόγο του στους πιστούς να αγκαλιάσουν το άγιο θυσιαστήριο την Αγία Γραφή την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη την μελέτη του ευαγγελίου της ημέρας ωστε να κατανοήσουμε τα άρρητα ρήματα τα οποία ο Απόστολος Παύλος είδε και ακουσε αλλά αδυνατούσε να τα περιγράψει.

 Στην συνέχεια ευχήθηκε στους πιστούς  οι Αγγελικές Δυνάμεις να μας προστατεύουν κάθε στιγμή της ζωής μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας πέριξ του ιερού ναού και το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεων των κεκοιμημένων εν τω κοιμητηρίο.

Παρών έδωσε ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι κ. Κηρυκος Μπασινάς και η κ. Παναγιώτα Μπούγα - Μπαραμπούτη.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.