MY KTEO

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Πρωτοβουλία εργαζομένων πυροπροστασίας στο Δασαρχείο Χαλκίδας


Πέντε χιλιάδες (5.066) εργαζόμενοι – ες, με τις ειδικότητες των Δασολόγων Δασοπόνων Διοικητικών και εργατών προσληφθήκαμε το 2018 μέσω ΟΑΕΔ στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την πυροπροστασία. Οι διακόσοι πενήντα ( 250) εξ’ αυτών στα τέσσερα (04) Δασαρχεία της Εύβοιας
(Χαλκίδας, Ιστιαίας, Λίμνης, Αλιβερίου).
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και προκειμένου να αποκτηθεί εκτός από την εμπειρική αλλά και η θεωρητική γνώση επί του δασικού αντικειμένου εκπαιδευτήκαμε από το μόνιμο προσωπικό των κατά τόπους Δασαρχείων και οι προσλαμβανόμενοι με την ειδικότητα των δασεργατών απέκτησαν και τη σχετική από την ισχύουσα νομοθεσία, πιστοποίηση.
Οι εργαζόμενοι ως Δασολόγοι – Δασοπόνοι και Διοικητικοί, υποβοήθησαν το έργο των επί χρόνια υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών και έφεραν σε πέρας μεγάλο όγκο εργασίας, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Οι δε Δασεργάτες –τριες, εργάσθηκαν στα Δημόσια Δάση του Νομού κι εκτέλεσαν εργασίες οι οποίες δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια, οι οποίες αποτελούν το πυλώνα για την διαχείρισή των και επομένως και της προστασίας αυτών, από κάθε είδους κίνδυνο και ιδιαίτερα αυτού των πυρκαγιών (απομάκρυνση υπορόφου, υλοτομικές εργασίες, συλλογή απορριμμάτων κ.λ.π.). 
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στελεχώθηκαν τα εγκαταλελειμμένα πυροφυλάκια, υποβοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο σε προσωπικό όσο και στον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών.
Στελεχώθηκαν δασοφυλακεία, τα οποία αποτελούν τον βασικό κορμό της προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων. Με τη διαρκή παρουσία μας, μέσα στο δάσος, αποφεύχθηκαν κατά ένα σημαντικό μέρος δασικές παραβάσεις.
Σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, έγιναν καθαρισμοί περιαστικών δασών και διενεργήθηκαν σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους αναδασώσεις, προάγοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση. 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων απαιτεί συνεχή φροντίδα καθόλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να μπορούν να υπάρχουν εύρωστα και υγιή στο διηνεκές.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η εργασία που προσφέραμε κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η δασοπονική επιστήμη απαιτεί τα προληπτικά και προκατασταλτικά έργα τα οποία αποτελούν την βάση για την αντιπυρική προστασία των δασών, να πραγματοποιούνται κυρίως κατά τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες.
Παρά  
1.         την αναγνώριση του έργου μας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασικές Υπηρεσίες, Φορείς) με τους οποίους υπήρξε άμεση συνεργασία.
2.         το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και πολλών Βουλευτών – στελεχών του Κυβερνώντος κόμματος
είναι σύμφωνοι με το δίκαιο και συνταγματικό αναφαίρετο δικαίωμα - αίτημα μας για την συνέχιση της προσφοράς της εργασίας, τα συναρμόδια Υπουργεία, Εργασίας και Περιβάλλοντος, αρνούνται την συνέχιση της εργασίας μας και δεν αντιλαμβάνονται την πραγματική (διαχρονική) αξία της προσφοράς μας - έργου μας προς το Περιβάλλον και το Δάσος θέτοντας σε ανεργία έμπειρο προσωπικό που η ίδια η Πολιτεία εκπαίδευσε δαπανώντας χρόνο και χρήμα.
Οι 5.066 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, στα Δασαρχεία όλης της χώρας (5.066 οικογένειες) λόγω της αναλγησίας των Υπουργών Εργασίας και Περιβάλλοντος θα βρεθούν και πάλι μπροστά στο τέρας της ανεργίας και μάλιστα εν όψει των Χριστουγέννων.
ΚΑΛΟΥΜΕ
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ      

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
           
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ