MY KTEO

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Οι επιχειρήσεις «έφαγαν» το κοινωνικό μέρισμα!

Η σπουδή της κυβέρνησης να επιστρέψει προκαταβολικά φέτος τη μείωση του φόρου του 2020 στις επιχειρήσεις, να χορηγήσει προκαταβολικά το «κουρεμένο» επίδομα θέρμανσης
και να καλύψει ένα μέρος της κρατικής επιδότησης προς τη ΔΕΗ, εξανέμισαν το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού και δεν υφίσταται αξιόλογο απόθεμα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, για αποφυγή διανομής κοινωνικού μερίσματος, προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς διαπιστώνει πως δεν βγαίνουν τα νούμερα, όπως τα είχε παρουσιάσει προ μηνός το υπουργείο Οικονομικών, καλλιεργώντας ελπίδες υπερπλεονάσματος.

Με την κατάθεση, χθες στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2020, αποσαφηνίστηκε η κατάσταση και αποκαλύπτεται πως οι δανειστές έθεσαν βέτο, το οποίο η κυβέρνηση το παραδέχεται έμμεσα.

Αναλυτικότερα, το πλεόνασμα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2019, πάνω από τον μνημονιακό στόχο, είναι 436 εκατ. ευρώ, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διανεμηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όμως, αποκαλύπτεται ότι από το ποσό αυτό:

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, ότι από το υπερπλεόνασμα θα διαφυλάξει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ως «απόθεμα ασφαλείας». Συνεπώς απομένει ένα ποσό 236 εκατ. ευρώ.
Θα διατεθεί ένα μέρος για να καλυφθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), που συνιστά την επιδότηση που λαμβάνει η εταιρεία ηλεκτρισμού για το κόστος ηλεκτροδότησης των απομακρυσμένων περιοχών. Η συγκεκριμένη οφειλή για το 2019 κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι δεν απομένει κανένα επαρκές ποσό, προκειμένου να διανεμηθεί ένα αξιόλογο κοινωνικό μέρισμα. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει και η σύγκριση με το περυσινό μέρισμα όπως και με το μέρισμα που διανεμήθηκε στα έτη 2016 και 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την νυν κυβέρνηση.

Το «έφαγε» η προκαταβολή φόρου
Αξίζει να  σημειωθεί, ότι τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά την είχε αποκλείσει το καλοκαίρι. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως για το 2019 χορηγήθηκε η 13η σύνταξη τον περασμένο Μάιο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χορηγηθεί και νέο μέρισμα στο τέλος του χρόνου.

Κατόπιν, τον Σεπτέμβριο και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου βλέποντας ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίαζαν αύξηση λόγω των πληρωμών, για την ένταξη στις 120 δόσεις, κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να μοιράζουν υποσχέσεις για κοινωνικό μέρισμα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επίσης παρασύρθηκαν και δέσμευσαν χρήματα για την επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις, αλλά και για την πρόωρη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που απορρόφησαν συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ο ενθουσιασμός όμως κόπηκε απότομα, καθώς τα έσοδα από τα μέσα Νοεμβρίου έδειξαν κόπωση και ότι το μεγάλο υπερπλεόνασμα δεν είναι πλέον εφικτό.

Όμως στα μέσα Οκτωβρίου αποφάσισαν να δεσμεύσουν ένα μέρος του υπερπλεονάσματος, για την πρόωρη επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα θα επιστραφεί το 2019 το ποσό που αναλογεί στη μείωση του φόρου εισοδήματος, που έχουν προκαταβάλει οι επιχειρήσεις για το 2020.

Φέτος οι επιχειρήσεις πλήρωσαν προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2019, με βάση τον συντελεστή 29%. Επειδή όμως ο συντελεστής φόρου μειώθηκε για τη χρήση 2019, στο 24%, η διαφορά των 5 μονάδων, αντί να συμψηφιστεί το 2020, αποφασίστηκε να επιστραφεί φέτος, από το υπερπλεόνασμα.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ, το οποίο αφαιρείται από το υπερπλεόνασμα το οποίο θα διατίθετο για κοινωνικές δράσεις.

Επίσης από το υπερπλεόνασμα, θα χορηγηθεί εντός του 2019 το επίδομα θέρμανσης για όλη τη σεζόν, αντί του 2020, το ύψος του οποίου θα είναι 68 εκατ. ευρώ και το οποίο επίσης μειώνει το διαθέσιμο ποσό για κοινωνικό μέρισμα.

Η τελευταία ελπίδα
Η τελευταία ελπίδα για να χορηγηθεί ένα αξιοπρεπές κοινωνικό μέρισμα είναι να επιτύχει η ανασκόπηση των δαπανών που επιχειρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να βρει κονδύλια τα οποία δεν πρόκειται να απορροφηθούν.


sofokleousin.gr