MY KTEO

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Ποια χρέη σβήνονται -«Παγώνει» το όριο συναλλαγών με μετρητά

Ερχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις φόρων (9% αντί 22% στα νοικοκυριά για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ή 24% αντί 28% στις επιχειρήσεις), εισάγει στην ηλεκτρονική εποχή τις συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους
αλλά και με την εφορία.
Από το 2020 καταργούνται σταδιακά τα έντυπα τιμολόγια και οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά παρέχοντας και πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Reporter.gr αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση τα εξής:
– παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στην δημόσια διαβούλευση.
– Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».
– Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Την αποκάλυψη έκανε το Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την επιβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κλπ) για ασήμαντης αξίας ποσά.
– Καθιερώνει τις e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο χωρίς ταλαιπωρία. Κατά την μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.
– Συγκροτείται Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Με βάση τις αλλαγές αυτές, ως τον Μάιο θα έχει αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ του 2020. «Πληρώνοντας λίγα παραπάνω όσοι πλήρωναν λιγότερα από όσα πρέπει αναμένουμε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.
– Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.