MY KTEO

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ομιλία του Προέδρου του ΟΛΝΕ Ανδρέα Παπανδρέου στη δεξίωση μετά την τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών σπουδαστών της ΑΕΝ στην Κύμη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
εκ μέρους του Οργανισμού Λιμένων Ν. Εύβοιας, σας καλωσορίζω στον τόπο μας.
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας, εσάς και των συνεργατών σας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο Λιμάνι της Κύμης,
ένα εξόχως χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλου έργου που ολοκληρώθηκε με κοινοτικούς πόρους, εθνική συγχρηματοδότηση και με πλέγμα μικρότερων παρεμβάσεων από πλευράς ΟΛΝΕ μέσω του ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Το λιμάνι της Κύμης περιμένει υπομονετικά τη δική του ευκαιρία αξιοποίησης της ιδανικής τοποθεσίας και των εγκαταστάσεων του, στην επιβατηγή ακτοπλοΐα, τις θαλάσσιες μεταφορές και την κρουαζιέρα. Η Θαλάσσια Εγνατία ανοίγεται μπροστά του.
Βέβαια, το μεγάλο ζήτημα όπως θα είδατε και εσείς ερχόμενος στην Κύμη για να αξιοποιηθεί το λιμάνι είναι απαραίτητο να αποκτήσει σωστό δρόμο πρόσβασης, είτε με νέα χάραξη, είτε με παρακάμψεις στον υφιστάμενο. Και μπορεί αυτό να αποτελεί αντικείμενο άλλου Υπουργείου, ωστόσο είναι υποχρέωσή όλων μας να φροντίσουμε για τις προϋποθέσεις που δεν θα επιτρέψουν να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία ανάπτυξης.
Αν και το θέμα της αναπτυξιακής προοπτικής του Λιμανιού της Κύμης υπερβαίνει τις δυνατότητες του Οργανισμού μας, θα ήθελα, να διαβεβαιώσω εσάς, ως πολιτική ηγεσία, ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του, ο Οργανισμός προχωράει μπροστά.
Κύριε Υπουργέ,
η παρούσα διοίκηση απελευθέρωσε τον Οργανισμό από ιδιαίτερα ανισοβαρείς εργολαβικές συμφωνίες είσπραξης τελών και διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων και Χερσαίων ζωνών.
Ολοκληρώνει την εκπόνηση του Master plan του Λιμανιού της Χαλκίδας, σχεδίου που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με προστιθέμενη αξία όχι μόνο για τη Χαλκίδα αλλά και για την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή Αττικής - Βοιωτίας.
Η οικονομική δε διαχείριση των τελευταίων οικονομικών χρήσεων απέδωσε ώστε σήμερα ο Οργανισμός να διαθέτει  προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα να διευρύνεται η οντότητα του ΟΛΝΕ στην άσκηση του υπερτοπικού του χαρακτήρα και του περιφερειακού αναπτυξιακού ρόλου που του αναλογεί.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως για τον ΟΛΝΕ ήταν και παραμένει η ανυπαρξία επιστημονικού προσωπικού. Δυστυχώς από το 2013 που ιδρύθηκε και λειτούργησε δεν είχε γίνει καμία κίνηση για την στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.
Με 5 μόνιμους υπάλληλους στην Χαλκίδα και 2 σε περιφερειακά γραφεία, δεν μπορεί να στελεχωθούν ούτε οι θέσεις ευθύνης που προβλέπει ο Κανονισμός λειτουργίας του. Τα τελευταία δύο χρόνια, με προσωπικές μου ενέργειες, εγκρίθηκαν 12 προσλήψεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και -ιδιαίτερα σύντομα- αναμένουμε στη δημοσιότητα την προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Κύριε Yπουργέ,
Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ θα ήθελα ενώπιόν σας, να εξαγγείλω την αναδιοργάνωση του Οργανισμού Λιμένων Ν. Εύβοιας η οποία θα συμπεριλαμβάνει  τη δημιουργία 4 Περιφερειακών Γραφείων - Τομέων στους Δήμους, Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου, Ιστιαίας-Αιδηψού και Λίμνης-Μαντουδίου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και στα περιφερειακά λιμάνια που διαθέτει.
Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα την διαδικασία για την ένταξη των νέων Τομέων στον Κανονισμό Λειτουργίας του Οργανισμού και τις ενέργειες για την έγκριση της πρόσληψης ακόμη 12 εργαζομένων που θα στελεχώσουν τους εν λόγω Περιφερειακούς Τομείς-Γραφεία.
Τέλος, η γεωγραφική θέση του Οργανισμού τον καθιστά μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της πατρίδας μας θαλασσίων διαδρομών όπως αυτή της Κύμης, Β. Αιγαίου με Μαύρη Θάλασσα η οποία θα συνδέσει σημαντικούς αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας μας με εξωστρέφεια όπως ο Αγροτικός και ο Βιομηχανικός τομέας.
Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική που χαράσσεται με βάση τα προγράμματα ανάπτυξης της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 σε συνδυασμό με τα διεθνικά και τα διακρατικά θα αποτελέσουν μέρος του σχεδίου ανάπτυξης των εναλλακτικών θαλάσσιων διαδρομών χρηματοδοτώντας τα όποια σχέδια εφαρμοστούν.
Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την επίσκεψή σας στο Λιμένα της Κύμης.