MY KTEO

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Στην πείνα Έλληνες βουλευτές!

«Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, υπάρχουν στις μέρες μας πρώην βουλευτές που λαμβάνουν σύνταξη μόλις 250 ευρώ τον μήνα», αποκαλύπτει ο προσωρινός πρόεδρος της Ένωσης Τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, Δημήτρης Πιπεργιάς.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας έφερε παράδειγμα βουλευτή που εκλεγόταν μετά το 2013 σε νομό της δυτικής Θεσσαλίας και βγαίνοντας στη σύνταξη λαμβάνει πλέον μεικτά 412 ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρέστε 20% παρακράτηση (ήτοι 84 ευρώ), οπότε πάμε στα 328 ευρώ. «Μείον 6% εισφορά υπέρ του ταμείου υγείας πέφτει στα 300 ευρώ. Μείον τη φορολογία, φθάνει στα 250», όπως μας τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιπεργιάς. «Με τέτοια εξευτελιστικά ποσά όμως, οι νυν εκπρόσωποι του έθνους μπορούν εύκολα να γίνουν υποχείρια επιχειρηματικών συμφερόντων, αφού γνωρίζουν πως όταν συνταξιοδοτηθούν θα ζουν ως πένητες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επί χρόνια βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ.
Ο πολυσυζητημένος νόμος Κατρούγκαλου δεν καταβαράθρωσε μονάχα τις συντάξεις εκατομμυρίων πολιτών αλλά και των ίδιων βουλευτών. Επί της ουσίας μιλάμε για τρεις ταχύτητες συντάξεων για τους πάλαι ποτέ εκπροσώπους του έθνους.
·         Όσοι εξελέγησαν μετά το 2013 και έρθει ο καιρός να συνταξιοδοτηθούν, πρακτικά δεν πρόκειται πάρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω σύνταξη, εκτός από αυτήν που δικαιούνται από το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου στον οποίο υπάγεται επαγγελματικά ο καθένας τους.
·         Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους βουλευτές που ήταν παλαιότερα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας (πριν από το 2013) αλλά βγήκαν στη σύνταξη από το 2016 και μετά, έχοντας θητεία τουλάχιστον τεσσάρων ετών στην Ολομέλεια, θα παίρνουν στο χέρι 158 ευρώ συν άλλα 370 ευρώ που είναι η κατώτατη σύνταξη του Δημοσίου συν ό,τι δικαιούνται από το ταμείο τους, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος του κλάδου τους που δεν ήταν ποτέ βουλευτής. Κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη θα πάρει λόγω της πάλαι ποτέ βουλευτικής του ιδιότητας μονάχα όποιος θήτευσε στο Κοινοβούλιο για τουλάχιστον… 17 χρόνια (που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εκλεγεί σε τουλάχιστον 5 εκλογικές αναμετρήσεις), δηλαδή ελάχιστοι.
«Ουσιαστικά έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο», όπως λέει ο κ. Πιπεργιάς. Από εκεί που οι βουλευτές έπαιρναν μια παχυλή σύνταξη αρκετών χιλιάδων ευρώ, έφθασαν μετά τις συνεχείς περικοπές στα χρόνια της κρίσης και την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου να λαμβάνουν μια γλίσχρα σύνταξη που κυριολεκτικά, για κάποιους πρώην εθνοπατέρες, δεν φτάνει ούτε για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή και φάρμακα. Υπάρχουν περίπου 600 πρώην βουλευτές, άνδρες και γυναίκες, που η σύνταξή τους έχει εξομοιωθεί πλήρως με αυτήν των δημοσίων υπαλλήλων.
·         Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία βουλευτών που είναι πιο ευνοημένη. Πρόκειται γι’ αυτούς που θήτευσαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα πριν από το 2013 και είχαν προλάβει να βγουν στη σύνταξη προτού νομοθετηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι παλαιοί συνταξιούχοι βουλευτές και μεγαλύτεροι σε ηλικία –περί αυτών πρόκειται– λαμβάνουν από 918 έως και 2.330 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα χρόνια θητείας. Αυτός που έμεινε μονάχα για μία τετραετία λαμβάνει 918 ευρώ και η κλίμακα ανεβαίνει ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε εκπρόσωπος του έθνους. «Οροφή» είναι τα 17 χρόνια. Από εκεί και πάνω δεν ανεβαίνει άλλο η σύνταξη, αλλά αν μη τι άλλο τα 2.330 ευρώ είναι υπεραρκετά σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνουν όλα οι υπόλοιποι. Και μιλάμε για ποσά που έχουν περικοπεί κατά πολύ, λόγω των μνημονίων και της δημοσιονομικής κρίσης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο