MY KTEO

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Χαλκιδεων για τον εμβολιασμό ενηλίκων


Η Αντιδημαρχία Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, συμμετέχει στην εκστρατεία “Ζω χωρίς φόβο – Εμβολιάζομαι”. Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά  με τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων και
ιδιαίτερα έναντι της εποχικής γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα, τα οποία παρέχουν προστασία από λοιμώδη νοσήματα που μπορούν, είτε να εξελιχθούν σε απειλητικά για τη ζωή, είτε να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου , ημέρα Πέμπτη  και ώρα 18:00 στην αίθουσα ΔΟΑΠΠΕΧ , Αβάντων 50.
Σύμφωνα  με την Αντιδήμαρχο Υγείας κ. Κατερίνα Μεγάλου, η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας αποτελεί παράγοντα ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.
Σε έκθεση της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2018 - 2019, αναφέρθηκαν 374 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία ΜΕΘ (έναντι 107 της περιόδου 2017 - 2018) και 154 θάνατοι (έναντι 42 της περιόδου 2017 -2018). Από τα 374 αυτά κρούσματα, μόνο τα 56 (15%) ήταν εμβολιασμένα.
Η σοβαρή γρίπη μπορεί να επιπλακεί με πνευμονιοκοκκική πνευμονία, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ο πνευμονιόκοκκος είναι το κύριο και το πιο θανατηφόρο μικροβιακό αίτιο της πνευμονίας.
Σε ό,τι αφορά στον έρπητα ζωστήρα, αναφέρεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 60, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας.