MY KTEO

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για το προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Σε σχέση με την αναφορά του side ΕΥΒΟΙΑ ΤΟP στην τοποθέτηση των εκπροσώπων της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, με  λευκή ψήφο, απέναντι στην συγκεκριμένη πρόταση…. Σημειώνουμε :

 Στο συγκεκριμένο ψήφισμα, που καταλήγει σε ορισμένα αιτήματα, στα οποία μπορεί κάποιος να συμφωνήσει, υπάρχει και ένα ορισμένο πολιτικό σκεπτικό.

Οι θέσεις, όμως που διατυπώνονταν στο πολιτικό σκεπτικό του ψηφίσματος δεν μας εύρισκαν σύμφωνους για αυτό και δώσαμε ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟ, αφού προηγούμενα διατυπώσαμε με σαφήνεια τις απόψεις  της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που ήδη το ΕΥΒΟΙΑ TOP ανάρτησε στις 2/10/2019.

Στην συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος δεν γινόταν ολοκληρωμένη αναφορά και  επαρκής πολιτική κριτική στις πολιτικές δυνάμεις, που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε και αφήνουν στο απυρόβλητο τις επιλογές της να αποκλείσει στους πρόσφυγες στην Χώρα μας….. Δεν κατονομάζονταν.

Στεκόταν περισσότερο στα ανθρωπιστικά στοιχεία της κρίσης και δεν αναδείκνυε, όσο χρειαζόταν, σαν αιτία τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.

Σας επισυνάπτουμε την τοποθέτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.….

Το κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζεται, αν δεν αντιμετωπισθούν οι αιτίες που το προκαλούν.

Αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές και οι ανταγωνισμοί τους, διεκδικώντας την κυριαρχία στην αξιοποίηση πρώτων υλών και ενεργειακών αποθεμάτων…. Την πολιτική επιρροή και εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης.

Συνεπώς, πρώτα ζητήματα είναι :

    Η πρακτική και συγκεκριμένη έκφραση σταθερής και έντονης αντίθεσης στον ιμπεριαλισμό…. στα κράτη και τα μονοπώλια που τον εκφράζουν.
    Η κατηγορηματικά αρνητική στάση μας απέναντι στους πολέμους που κάνουν για να ξαναμοιράσουν τον κόσμο.

Σημαντικό είναι το θέμα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Χώρα μας, που οφείλεται στην Ε.Ε και τις επιλογές της να εμποδίσει την ελεύθερη κίνηση τους στις χώρες που επιθυμούν.

Αυτό υποκρύπτει την ξενοφοβία τους και την θέληση τους να ξεδιαλέξουν και να αποδεχτούν μόνο όσους τους χρειάζονται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Σε αυτή την λογική κινείται και η Χώρα μας, με ευθύνη όσων διαχειρίζονται ή φιλοδοξούν να διαχειριστούν το σύστημα, ακολουθώντας πιστά την γραμμή της Ε.Ε…. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και κινούνται Ν.Δ,  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ, υποστηρίζοντας την σχετική συμφωνία με την Ε.Ε.

Αποσιωπώντας…. Συγκαλύπτοντας και αποδεχόμενοι σαν αναγκαίο και αναπόφευκτο γεγονός τις πολιτικές επιλογές των ιμπεριαλιστών, επιχειρούν να διαχειριστούν το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, καταλήγοντας σε μέτρα που, φυσικά, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αυτή η πολιτική πρακτική οξύνει και αναπαράγει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Χώρα μας, μετατρέποντας την σε αποθήκη καταταλαιπωρημένων μεταναστών και προσφύγων, που διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες με εντελώς αβέβαιη προοπτική.

Σε αυτή την βάση, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, σαν Περιφερειακό Συμβούλιο….

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμώντας, πως, καμιάς μορφής αντιμετώπιση δεν θα είναι ριζικά αποτελεσματική χωρίς ξεκάθαρη αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική λογική και χωρίς απόρριψη και ανατροπή των όσων η Ε.Ε καθορίζει…..Θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του λαού και για την κινητοποίηση του σε αυτή την πολιτική λογική.

Φυσικά μας ενδιαφέρουν άμεσα και συγκεκριμένα το πως οι πρόσφυγες  και οι μετανάστες θα ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Με ξεκάθαρη δυνατότητα στις Χώρες που επιθυμούν…… Μας ενδιαφέρει η μετακίνηση τους από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

Θεωρούμε πως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, σαν χαρακτηριστικό ακροδεξιών – φασιστικών αντιλήψεων, δεν είναι χαρακτηριστικό του Ελληνικού λαού, των εργαζομένων.

Σε αυτά τα πλαίσια υπογραμμίζουμε πως η διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών είναι κρατική υποχρέωση και ευθύνη.

Κρατική υποχρέωση και ευθύνη είναι :

          Η εξεύρεση χώρων και η σωστή διαμόρφωση τους ώστε να διαβιούν σε υγιεινές και αξιοπρεπείς συνθήκες.

          Η καλή οργάνωση, με επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών χορήγησης ασύλου, που θα εξετάζουν γρήγορα τα σχετικά αιτήματα.

          Κάθε δομή ή μορφή φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων πρέπει να έχει αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς ανάμιξη ξένων υπηρεσιών, ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων.

Η χρηματοδότηση τους πρέπει να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου και θα μεταφέρονται και τα όποια κονδύλια από διεθνείς οργανισμούς.

Η στελέχωση τους πρέπει να είναι επαρκής για την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών των προσφύγων ( υγεία, παιδεία, πρόνοια ), με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

          Σε αυτά τα πλαίσια οφείλουν να συνεπικουρούν η Περιφέρεια και οι Δήμοι, χρηματοδοτούμενοι ανάλογα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από αυτή την οπτική γωνία μελετάμε και την εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη…. Που ξεκάθαρα υλοποιώντας τις κυβερνητικές οδηγίες, συγκαλύπτει την πολιτική ουσία του ζητήματος και επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες διάχυσης των πολιτικών ευθυνών για την όποια επιλογή χώρου αλλά και για την αδιαφανή ανεξέλεγκτη διαχείριση  των κονδυλίων, μέσα από πολύπλοκες δομές και διαδικασίες.

Κατά την άποψή μας….δεν χρειάζεται επιτροπή… Η Διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, έχει την δυνατότητα να διαμορφώνει εισηγήσεις, που τελικά θα κρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο….. και όλους μαζί ο λαός.

Για αυτούς τους λόγους ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.



ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ.