MY KTEO

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Δράση για τα δικαιώματα των παιδιών από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού (20 Νοεμβρίου), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών ετοίμασε για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φύλλων, μια δράση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία των παιδιών με τα δικαιώματα τους, έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι δεν αποτελούν μικρογραφίες των ανθρώπων, αλλά είναι ολοκληρωμένες οντότητες με δικαιώματα ισάξια με αυτά των ενηλίκων.
Αρχικά παρουσιάστηκαν δύο βιβλία σκεπτόμενοι ότι το  παιδί ως πολίτης είναι υπό διαμόρφωση και όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει συμβάλλουν στην δημιουργία κριτικής ματιάς, υπεύθυνης στάσης και αλληλεγγύης.

Το βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα» της Μαλάλα Γιουσαφζάι, αποτέλεσε εργαλείο προκειμένου οι μαθητές  να ανακαλύψουν την μαγεία που κρύβεται στην ζωή τους και να κατανοήσουν ότι πρέπει πάντα να υποστηρίζουν θαρραλέα τα πιστεύω τους. Για τις πιο μικρές τάξεις επιλέχθηκε το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Και βγάζω το καπέλο μου». Ένα παραμύθι που αναλύει το σοβαρό θέμα τις προσέγγισης των παιδιών από αγνώστους. Βοηθά έτσι τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του κινδύνου, να αντιληφθούν ότι  η κοινωνία μας δεν είναι ουτοπικά πλασμένη και περιβάλλεται από ανθρώπους-κακούς λύκους που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και φέρουν σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική ακεραιότητα των παιδιών. Ακολούθησε συζήτηση και υπήρξαν προτάσεις για το πώς τα μικρά παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση και να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Η προβολή του  animation «The Box»  ολοκλήρωσε το πρόγραμμα.