MY KTEO

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η ταινία για το Μάτι «Οι Άνθρωποι Μετά τη Φωτιά» στο DocFest Χαλκίδας

Πρεμιέρα στο DocFest Ελληνικό Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, στις 21 Νοεμβρίου, κάνουν οι «Άνθρωποι Μετά τη Φωτιά».
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παρακολουθούμε την αποθεραπεία εγκαυματιών από τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 και στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή.

Γιατροί σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης που δέχτηκαν εγκαυματίες, ψυχολόγοι που βρέθηκαν στην περιοχή προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, πλαστικοί χειρουργοί από το εξωτερικό που εφαρμόζουν καινοτόμες θεραπείες αλλά και οι ίδιοι οι εγκαυματίες, κάποιοι από τους οποίους ακόμη βρίσκονται σε κέντρο αποκατάστασης, μιλούν για την επούλωση του σωματικού και ψυχικού τραύματος. Στο ντοκιμαντέρ φαίνεται και ο ρόλος που έπαιξαν εθελοντές της περιοχής ασκώντας πίεση στο υπουργείο Υγείας ώστε να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος υλικών που χρειάζονται οι άνθρωποι για την αποθεραπεία τους (κάτι που ακόμη δεν έχει λυθεί). 

Την σκηνοθεσία και έρευνα υπογράφει η δημοσιογράφος υγείας Χαρά Μπουργάνη. «Στην αρχή ο στόχος ήταν ένα καθαρά ιατρικό ντοκιμαντέρ για το έγκαυμα και τις θεραπείες, ένα θέμα που έχει ελάχιστη προβολή. Όμως, από τις πρώτες συναντήσεις και συνεντεύξεις ήταν προφανές ότι η επούλωση μιας τέτοιας πληγής δεν απαιτεί μόνο σωστή διαχείριση από την πλευρά των γιατρών. Στην περίπτωση της φωτιάς του 2018 απαίτησε παρεμβάσεις ακόμα και από την κοινωνία των πολιτών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε οι άνθρωποι με εγκαύματα να πάνε σε κέντρο αποκατάστασης δωρεάν, με τη συνδρομή ιδιωτών, και να έχουν οικονομική κάλυψη στα υλικά που χρειάζονταν. Επομένως το ντοκιμαντέρ δείχνει και πόσο σημαντικό είναι και η ίδια η κοινωνία να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, ειδικά όταν οι φορείς δεν λειτουργούν πάντα όπως θα περιμέναμε στον τομέα της υγείας».

Ρόλο κεντρικής αφηγήτριας έχει η εικαστική καλλιτέχνης Diane Katsiaficas, κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι, η οποία μέσα από τα έργα της συνδέει όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ.

Πότε; 21 Νοεμβρίου, ώρα: 18.55
Πού; Θέατρο Παπαδημητρίου, Χαλκίδα
Facebook: Άνθρωποι μετά τη Φωτιά
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ: docfest.gr