MY KTEO

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Αυτές είναι οι 16 μειώσεις φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Σε 16 αριθμούνται οι νέες μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις που τίθενται σε ισχύ από 1/1 του 2020, δίνοντας πολλές ανάσες σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», με τη νέα φορολογική κλίμακα,
μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από 22 στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, ενώ μειώνονται και οι επόμενοι φορολογικοί συντελεστές κατά μια μονάδα.

Αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν μικρές ή μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τους από την Πρωτοχρονιά.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ άλλων μειώνεται η φορολογία των κερδών από 28 σε 24%, η φορολογία στα μερίσματα από 10 σε 5% και δίνονται κίνητρα για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Ελαφρύνσεις στα ακίνητα

Στις ελαφρύνσεις των ακινήτων περιλαμβάνεται η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ακόμη, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για αναπήρους και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ πολυτέκνων.
Διευκόλυνση για τους οφειλέτες συνιστά και η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις.

Σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρώ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρω το 2020 επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος παρέπεμψε πρόσφατα την σχετική συζήτηση τον Μάιο του νέου έτους, όπως έχει μεταδώσει το Dikaiologitika News.
Να σημειωθεί ότι προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.
Μάλιστα στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας πως υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και πως ξεκινούν οι διαδικασίες για αναθεώρησή του, ενώ η αύξηση θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σημειώνοντας ότι ο στόχος για μισθό 700 ευρώ είναι πιο κοντά.
Μια τέτοια απόφαση, θα αυξήσει προς τα πάνω τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 – 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι πιθανή η υπογραφή και περισσότερων συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις.