MY KTEO

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Η Πανελλήνια Ένωση Υπάλληλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων για τον θάνατο του αρχαιοφύλακα στη Χαλκίδα

Εν ώρα εργασίας πέθανε το περασμένο Σάββατο 67χρονος αρχαιοφύλακας, δύο βδομάδες πριν από τη σύνταξή του, μόνος και αβοήθητος στο φυλάκιο του Αρχαιολογικού Μουσείο της Χαλκίδος.
Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, η Πανελλήνια Ένωση Υπάλληλων Φυλάξεως
Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καταγγέλλει την προσπάθεια να λειτουργούν Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι «χωρίς την αναγκαία και απαραίτητη κάλυψη σε προσωπικό, μόνο και μόνο για να παρουσιάζουν κανονική λειτουργία ή ακόμα χειρότερα ικανοποιώντας αιτήματα τοπικών παραγόντων, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των εκθεμάτων».
Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ σημειώνει:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 67χρονου αρχαιοφύλακα, που πριν λίγες μέρες πέθανε μόνος και αβοήθητος στο φυλάκιο του Αρχαιολογικού Μουσείο της Χαλκίδας, εν ώρα εργασίας, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνταξή του.
Είναι αδιανόητο και πέρα από κάθε λογική, να πεθαίνει ένας εργαζόμενος στο χώρο εργασίας του και να μην υπάρχει δίπλα του ένας συνάδελφός του, που εγκαίρως θα μπορούσε να το βοηθήσει και ίσως να μην έχανε τη ζωή του.
Τα τραγικό περιστατικό έρχεται να αναδείξει πως τα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες για να απαλλαγούν από τις ελάχιστες ούτως ή άλλως υποχρεώσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα, εφευρίσκοντας όρους όπως "ενεργός γήρανση", σημαίνει δουλειά μέχρι τον τάφο. Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ως βάρος, εξαιτίας της "επιβάρυνσης" του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και του συστήματος Υγείας, που θα πρέπει να περιθάλψει τους γηραιότερους για περισσότερα χρόνια πριν πεθάνουν.
Παράλληλα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και κυρίως σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας, στη διαιώνιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε εργασία πέραν του ωραρίου, για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες για την προστασία και τη στοιχειώδη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Η ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην ανεχτούμε άλλο αυτήν την απαξίωση και τον ενταφιασμό ακόμα και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, όπως είναι η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες μέχρι τα βαθιά γεράματα».