MY KTEO

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Τα κοράκια, οι πολιτικές κατσαρίδες και οι εργαζόμενοι του Κοινωφελούς του ΟΑΕΔ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου(ΒΙΝΤΕΟ)



Κόσμος και λαός στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων. Πολλά και ποικίλα τα θέματα και ένα εξ αυτών ήρθε ξανά προς συζήτηση ενώ είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Εκπρόσωποι εργαζομένων του Κοινωφελούς του ΟΑΕΔ εμφανίστηκαν και πάλι στην
αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητούσαν να τοποθετηθούν.


Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση της εκπροσώπου του Κοινωφελούς

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Σακελλαράκη έδωσε τον λόγο στην εκπρόσωπο του Κοινοφελούς η οποία έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα αίτημα. Όπως είπε η εκπρόσωπος στην προηγούμενη συνεδρίαση τονίστηκε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Απορρίφθηκε όμως στα Δικαστήρια όπου είχαν προσφύγει η αίτηση για προσωρινή διαταγή και γι΄αυτό ζητούσαν εκ νέου την συμπαράσταση του Δήμου.


Ακριβώς όπως το είχαν συντάξει και το είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι με το Κοινωφελές, το ψήφισμα αυτό ενσωματώθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε σε όλους του τόνους η Δήμαρχος Χαλκιδέων ‘Έλενα Βάκα Από μόνη της η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί ξεκάθαρα να σταθεί στο Δικαστήριο. «Στη συνέχεια όμως και να γνωρίζεται πως αν εσείς θέλετε μία εγώ θέλω πολύ περισσότερο να παραμείνετε, είμαι η μοναδική Δήμαρχος που ζήτησα την παράταση αυτού του προγράμματος. Δεν μπορούσα να είναι παρούσα κατά την ημέρα της εκδίκασης των Ασφαλιστικών μέτρων, ήμουν στο εξωτερικό. Σέβομαι απόλυτα την αγωνία όλων των εργαζόμενων, αυτό όμως που δεν δέχομαι και δεν ευθύνεστε εσείς, είναι να παίζουν με τον πόνο των εργαζόμενων κάποιοι άνθρωποι. Είναι αναλήθεια, μεγάλο ψέμα ότι ο Δήμος είναι απέναντι από εσάς. Πρέπει να τα φιλτράρετε, να τα εξετάζετε και λυπάμαι πάρα πολύ να ρίχνετε βάρη στην Δημοτική αρχή για μια υπόθεση που είχε μια άτυχη για όλους μας έκβαση, γιατί κάποιοι θέλουν να σας παραπλανήσουν. ρθατε στο γραφείο μου, σας τα είπα και σας τα εξήγησα. Το μεγαλύτερο όπλο για σας είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν διαδικασίες και να μην ψάχνουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ωφεληθεί οικονομικά από αυτή την ιστορία. Δεν είμαστε Δημοτική Αρχή δύο ταχυτήτων».


Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του Χρήστου Παγώνη

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Παγώνης και τόνισε πως η Δημοτική αρχή πρέπει να συνηγορήσει στο να μείνουν στην εργσία τους "Δε ξέρω τι νομικές διαδικασίες υπάρχουν ώστε να επανέλθει το συντομότερο δυνατό το θέμα στο Δικαστήριο ώστε να παρθεί μία απόφαση και να παραμείνουν όσο μπορεί να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στις εργασίες τους."

Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του Βασίλη Καθαροσπόρη

«Οι ελπίδες αυτών των ανθρώπων για μονιμότητα στο Δήμο είναι ελάχιστες», είπε στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Καθαροσπόρης και συνέχισε: «Εμείς λέμε ότι θα πρέπει, μαζί με την προχθεσινή απόφαση που πήραμε, να συνοδεύεται και από την απόφασή μας και τη βούλησή μας, ότι θα καλύψουμε τις δαπάνες της μισθοδοσίας αυτών των ανθρώπων εφόσον πάρει το Δικαστήριο τέτοια απόφαση. Και το Δικαστήριο ευκολότερα θα πάρει την απόφαση όταν τους θέλουμε γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και που θα έχουμε βούληση να τους πληρώσουμε. Πιστεύω απόλυτα την Δήμαρχο αλλά γιατί η Δήμαρχος δεν πιστεύει τους εργαζομένους και πιστεύει τον δικηγόρο ο οποίος είπε ότι δεν έχω λεφτά να τους πληρώσω; Δεν είμαι κακοπροαίρετος…» 


Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του Γιάννη Τζαβάρα


Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Τζαβάρας ο οποίος δήλωσε υπέρ του ψηφίσματος που πρότειναν οι εργαζόμενοι και μάλιστα όπως το θέλουν. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν αναφερόμαστε στο δικαίωμα στην εργασία, αναφερόμαστε στο δικαίωμα στη ζωή. Θέλουν ένα δεύτερο ψήφισμα οι εργαζόμενοι; Να έχουν ένα δεύτερο ψήφισμα όπως ακριβώς θέλουν. Επειδή οι εργαζόμενοι εδώ δουλεύουν με άθλιες εργασιακές σχέσεις, να μην πέφτουν θύματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που έχουν φέρει τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση.» 




Σύντομος ο Τάσος Καλαθέρης και σύμφωνος με την έκδοση δεύτερου ψηφίσματος ο οποίος τόνισε πως αν οι εργαζόμενοι νομίζουν πως ένα νέο ψήφισμα θα ενισχύσει την δύναμή τους τότε να γίνει.



Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση της Ελένης Μιντζιφίρη


Τα «καρφιά της» πέταξε η Ελένη Μιντζιφίρη και αν και δεν είπε ονόματα όλοι κατάλαβαν που αναφερόταν! «Μου κάνει εντύπωση πώς κάτι καραφλές πολιτικές κατσαρίδες επιβιώνουν πίνοντας το αίμα των εργαζομένων και τους πιέζουν με ψέματα. Κάποιους τους εκμεταλλεύονται. Τους είπα στους εργαζομένους να μιλήσουν με υπηρεσιακούς και όχι με πολιτικούς που στο παρελθόν έχουν δείξει πολύ διαφορετικά πράγματα πό αυτά που πάνε να περάσουν τώρα».


Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του Γιώργου Πάνου

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Πάνος τόνισε πως τοποθετήκαν όλοι και συμπέρασμα δεν βγαίνει: «Και λεφτά να είχαμε να τους πληρώσουμε θα γινότανε κάτι; Λίγο την ουσία να δούμε. Κανένας δεν είναι απένταντι στους εργαζόμενους και όλοι θέλουν το καλό τους. Μακάρι να μ πορούσαμε»

Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση της Δημάρχου Χαλκιδέων 


Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των εργαζομένων: «Θα μπορούσα να φέρω τα πρακτικά του 20127 εδώ αλλά δεν θα το κάνω. Είναι γνωστή η στάση του καθενός τόσα χρόνια, ποιοι πορεύονται ξεκάθαρα και με εντιμότητα και ποιοι άλλα λένε και άλλα κάνουν. Από τότε που εκλέχθηκα Δήμαρχος έχω πάει δύο φορές στα Δικαστήρια για να καταθέσω για εργαζομένους. Ατυχώς έλειπα εκείνη την ημέρα του Δικαστηρίου. Δεν δέχομαι λοιπόν από τους εργαζόμενους να λένε ότι αντιδίκησε ο Δήμος και το λένε άλλοι που διπλοπληρώθηκαν για την υπόθεση. Είναι απαράδεκτο. Σταματώ εδώ, το ψέμα δεν το δέχομαι. Έχω φτάσει στην καρέκλα που έχω φτάσει και θα αναλάβω όποια ευθύνη μου αναλογεί, όχι όμως τις συκοφαντίες. Φέρτε ό,τι θέλετε αύριο το πρωί σαν ψήφισμα, φτάνει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε τα χρήματα, δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Θέλετε να πούμε ότι θα τα βρούμε, να το πούμε. Φέρτε αύριο το πρωί το ψήφισμα. Σας τα είπα στο γραφείο μου, τι άλλαξε; Θα σας πω εγώ, αυτοί όλοι όσοι περιμένουν σαν τα κοράκια για το πρώτο σφάλμα, κατά την κρίση τους, της νέας Δημοτικής αρχής για να έρθουν να σας βάλουν φυτιλιές. Σκεφτείτε τι έχουμε πει, τι έχει γίνει και ελάτε να πορευτούμε μαζί όπως πάντα.»