MY KTEO

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Διοργάνωση εργαστηρίου με θέμα "Αναγνώριση Θεμάτων Εμπορίας Ανθρώπων"



Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων σε συνεργασία με την ΜΚΟ Α21
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων σε συνεργασία με την ΜΚΟ Α21 και την Γραμμή 1109, διοργανώνει εργαστήριο με θέμα: «Αναγνώριση Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων».
Το τρίωρο αυτό εργαστήριο σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει επαγγελματίες πρώτης γραμμής (Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Αστυνομικούς, Νοσηλευτές κ.ά) αναφορικά με το πρόβλημα της σύγχρονης σωματεμπορίας στη χώρα μας.
Την διεξαγωγή του εργαστηρίου θα αναλάβει η οργάνωση Α21 μετά από πρόσκληση του Κέντρου Κοινότητας. Οι εισηγητές είναι επαγγελματίες πρώτης γραμμής της τηλεφωνικής γραμμής 1109, γραμμή για την ενημέρωση και καταγγελία περιστατικών ανθρώπινης εμπορίας.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 10:00 πμ. με 13:00 μμ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στα Διατηρητέα στην Κεντρική Πλατεία Ψαχνών.
Λίγα λόγια για την οργάνωση Α21 και την Γραμμή 1109
Η Α21 είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 12 χώρες. Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων μέσα από την προστασία, φροντίδα και αποκατάσταση των θυμάτων σωματεμπορίας, την ποινική δίωξη των διακινητών, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.
Κάθε χρόνο η Α21 διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης σε όλη την επικράτεια, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης του κοινού, ώστε να λάβουν δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Οι εκδηλώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν από μαραθώνιους αγώνες και συναυλίες, μέχρι την διεθνή εκδήλωσή τους που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο το «Walk for Freedom”.
Συνεργάζονται στενά τόσο με τις αρχές, για την υποστήριξη ερευνών, την αναγνώριση θυμάτων μέσω της τηλεφωνικής τους γραμμής 1109, την δίωξη των διακινητών, την νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες, όσο και με άλλες οργανώσεις και τις κυβερνήσεις για την εξάλειψη της δουλείας σε όλα τα επίπεδα.
Στη Θεσσαλονίκη η Α21 διατηρεί το μοναδικό ξενώνα έκτακτης ανάγκης για θύματα εμπορίας ανθρώπων. Επιπρόσθετα, διατηρεί το κέντρο ημέρας Freedom Center, που παρέχει προγράμματα αποκατάστασης από το τραύμα στην επανένταξη της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα, η οποία και θεωρείται χώρα διέλευσης και προορισμού για την εμπορία ανθρώπων, η οργάνωση παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
           Ξενώνα φιλοξενίας
           Βραχυπρόθεσμη βοήθεια
           Πρόγραμμα μετάβασης & ενδυνάμωσης μέσω του κέντρου ημέρας
           Νομική υποστήριξη, και
           Ασφαλή επαναπατρισμό & μετεγκατάσταση
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην τηλεφωνική τους γραμμή 1109 , η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, μπορεί να καλέσει ο καθένας 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ δέχονται τηλεφωνήματα από όλες τις γλώσσες.
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι παγιδευμένοι στη σκλαβιά στη χώρα μας. Ενημερωθείτε, μιλήστε… Αν δεις κάτι, πες κάτι! Οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία και δεν είναι για πώληση!
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΑΤΡΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ