MY KTEO

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η Ερέτρια τίμησε τον Πολιούχο της τον Άγιο Νικόλαο


Με  λαμπρότητα  τιμήθηκε  και με επίκεντρο όλων  των  λατρευτικών  εκδηλώσεων  της πανηγύρεως  στον φερώνυμο  Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου Ερέτριας εορτάσθηκε  με κάθε μεγαλοπρέπεια  η ιερά μνήμη του εν αγίοις  Πατρός της ημών  Νικολάου  Επισκόπου Μύρων της

Λυκίας του Θαυματουργού του προστάτου και εφόρου και πόλεως της Ερέτριας της Ελληνικής Ακτοφυλακής  και των απαντούχου της γής ναυτιλομένων.














Το εσπέρας της εορτής 5 Δεκεμβρίου   2019 ετελέσθη  ο  Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσ Αρχιμ Νικηφόρου Ευσταθίου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Διευθυντού του Ορφανοτροφείου Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος επίσης συμμετείχαν οι : Οσιολογιώτατος  Ιερομόναχος  Καλλίνικος Καραπέτης,   Σταυροφόρος - Οικονόμος Παναγιώτης Μπαφαλούκας, Πρωτοπρ Σταμάτιος Μπασδέκης εφημέριος Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού,  Σακελλάριος Κωνσταντίνος Κιούσης, εφημέριος Ι.Ν Αγίας Παρασκευής Καλιθέας, Οικονόμος Κυριακός Κοκκάλας εφημέριος Ι.Ν Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου, Οικονόμος Χαράλαμπος Ραμαντανάκης εφημέριος Ι.Ν. Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερέτριας, Πρεσβύτερος Δημήτριος Παλληκαρίου εφημέριος Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μύτικα,  και ο Πρωτοπρ Θεοφάνης Παπαγεωργίου εφημέριος του ιερού ναού.
Τον θείο λόγο κήρυξε   ο π.  Νικηφόρος  και στην αρχή αναφέρθηκε μέσα απο τις τρικυμίες της ζωής μας  πρέπει  να αναζητούμε την προστασία και μεσιτεία  απο τον Άγιο Νικόλαο τον οποίον ο ιερός υμνωδός τον αναφέρει όρμο γαληνότατο και μέσα απο την  μνήμη του μας τον παρουσιάζει αλλά μέσα απο τους στίχους  των τροπαρίων  της  εορτής ένα Επίσκοπο με αγρυπνία προσευχή και μελέτη εδραίωσε μέσα στην καρδιά του τα ορθά εκκλησιαστικά δόγματα.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά στον βίο του  Αγίου Νικολάου μέσα απο το απολυτίκιο τα στιχηρά της ιεράς ακολουθίας που κοσμούν την ιερά μνήμη του  ο οποίος  υπήρξε πρότυπο για τους επισκόπους ιερείς και μοναχούς αλλά και για τους πιστούς με την πραότητα την εγκράτεια την ταπείνωση ώστε αναδείχθηκε Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας και  κατέκτησε τα υψηλά  δηλαδή την βασιλεία των ουρανών δια της ελεημοσύνης της προσευχής και άλλων πολλών αγαθών πράξεων που τον κοσμούν τόσο στην ακολουθία όσο και στην ζωή της Εκκλησίας.

Τέλος ο π. Νικηφόρος ευχήθηκε να αξιωθούμε να γίνουμε μιμητές του Αγίου Νικολάου στην πίστη την πραότητα και την εγκράτεια και σε άλλα πολλά χαρίσματα που τον εγκωμιάζουν τον κοσμούν και τον διακρίνουν για την ζωή και για τα  θαύματα που επιτελεί.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Κηρύκος Μπασινάς κ. Μαρία Παπαγγελή       ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Τσώκος ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος κ. Μάριος Παντελής  ο Ναύαρχος ε.α. κ. Νικόλαος Φατούσης η τέως Δήμαρχος κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ   ο τέως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικόλαος Αρβανίτης καθώς επίσης συμμετείχαν πολλοί πιστοί να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο.
Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των ιερών λειψανων   και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Ωρωπού  στην συνεχεια  η ιερά πομπή  κατεληξε κατά το έθος στο λιμανι  όπου τελέσθηκε δέησις υπέρ των εν θαλάσσες καλώς πλεόντων καθώς επίσης  απέδωσαν τις δέουσες τιμές προς τον Άγιο Νικόλαο το ελιμενισμένο ΕΠ/ΟΧ.  ΑΙΟΛΟΣ. και τα αλιευτικά σκάφη που  είχαν συναχθεί στο λιμένα να υποδεχθούν τον προστάτη και συγκυβερνήτη τους τον Άγιο Νικόλαο.
Την  δε  κυριωνυμο  ημέρα  της  εορτής ετελέσθη  ο  Όρθρος και  εν  συνεχεία η Αρχιερατική Χοροστασία και εν συνεχεία η  Αρχιερατική  Θεία  Λειτουργία στην οποία μετά ευγενούς και φιλόξενης παραχωρήσεως του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Χαλκίδος  προεξήρχε  ο  εκ του  Πατριαρχείου  Αλεξανδρείας Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος  κ.  Εμμανουήλ  πλαισιούμενος απο  τον  Πανοσ  Αρχιμ  Ιωάννη  Καραμούζη  Ιεροκήρυκα Ιεράς Μητρπόλεως Χαλκίδος Σταυροφόρο - Οικονόμο Παναγιώτη Μπαφαλούκα   Οικονόμο Χαράλαμπο Ραμαντανάκη εφημέριο  Ι.Ν  Παναγίας  Παραβουνιωτίσσης Ερέτριας  και  τον  Πρωτοπρ  Θεοφάνη Παπαγεωργίου  εφημέριο  του  ιερου  ναού.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ και αναφέρθηκε στην καθαρή πίστη στην αοργησία και πραότητα του Αγίου και στο ανόθευτο της ταπεινώσεως του χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των αληθινά αγίων.
Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την άδεια και ευλογία  που παρείχε ώστε να προεξάρχει της πανηγύρεως αλλά και στον εφημέριο του ιερού ναού π. Θεοφάνη για την ευγενική πρόσκληση συγχαίροντας τον για ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην ενορία.
Παρών έδωσαν πολλοί πιστοί  οι οποίοι και προσήλθαν με ευλάβεια μεγάλη, για να τιμήσουν την μνήμη του προστάτου και πολιούχου της πόλεως τους Αγίου Νικολάου μεταξύ εκ των οποίων παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Κηρύκος Μπασινάς ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος κ. Μάριος Παντελής.
Τους ύμνους τόσο  του εσπερινού όσο  και της κυριωνύμου ημέρας απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού κ. Σπυρίδων Βάλβης με την συμμετοχή και των ιεροψαλτών του ιερού ναού κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου κ. Δημητρίου Πετρογιάννη και άλλων ιεροψαλτών που πλαισίωσαν το αναλόγιο.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.